Ezt a videót manipulálták, hogy úgy tűnjön, mintha fehér por lenne az ukrán elnök asztalán

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több száz magyar felhasználó osztotta már meg azt a videót 2022. április 23-a óta, amelyen állítólag azt látni, hogy egy halom kokain van Volodimir Zelenszkij ukrán elnök asztalán. De a videót manipulálták: az eredeti felvételen, amit az ukrán elnök Instagramjára töltöttek fel, nyoma sincs a fehér pornak.

Több mint 16 ezer ember nézte meg, és több mint 400 meg is osztotta azt a magyar Facebook-bejegyzést, amelyben egy videót látni Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről. A felvételen Zelenszkij mellett egy halom fehér port és egy bankkártyát látni az asztalon.

A magyar Facebook-bejegyzés a manipulált felvétellel. A képernyőmentés 2022. április 27-én készült.

A videó, illetve az arról készített képernyőképek már több nyelven is terjedni kezdtek: például bolgárul, szlovákul és franciául. A videót egy magyar felhasználó megosztotta az Odysee alternatív videómegosztó-portálon is a "Zelenszkij és egy rakás kokain" címmel.

A hamisított videót terjesztő bejegyzések azt a Kreml által is terjesztett narratívát igyekeznek bizonyítani, miszerint Volodimir Zelenszkij drogozik. Az Ukrajna elleni támadás első pár napjában Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta az ukrán elnökről és a minisztereiről, hogy azok "egy csapat drogfüggő és neonáci".

De a kérdéses videót manipulálták: a fehér port és a bankkártyát utólag adták a videóhoz, az eredeti felvételt hetekkel a hamisított változat előtt tették közzé Instagramon.

Az eredeti felvételt Zelenszkij Instagramján tették közzé

A videó eredeti változatát az ukrán elnök hivatalos Instagram-oldalán tették közzé, 2022. március 6-án, több mint egy hónappal azelőtt, hogy a manipulált változatok megjelentek április végén. A felvétel egy rövid részletet mutat abból a beszélgetésből, ami Zelenszkij és az amerikai üzletember, Elon Musk között zajlott le.

Az eredeti változatban nincs fehér por az asztalon. Az asztalon látható telefon és a dokumentumok viszont el vannak homályosítva, feltehetően az esetleges érzékeny információk miatt.

A manipulált változatban a dokumentumok és a telefon szintén ki vannak takarva, de a fehér por és a bankkártya nincsenek. Ez egy jó nyom azzal kapcsolatban, hogy melyik lehet az eredeti: nehéz elképzelni, hogy Zelenszkij csapata elfelejtette volna kitakarni a halom kokaint, miközben a telefonról és a papírokról gondoskodtak.

Tehát a fehér port utólag adták a felvételhez, amin az említett tárgyak már ki voltak takarva.

Az eredeti és a szerkesztett videó minősége között is jelentős eltérés van. Az eredeti felvétel, amit az elnök Instagramjára töltöttek fel, kifejezetten jó minőségű, még az ujjlenyomatok is látszanak az asztalon. A szerkesztett változat minősége viszont sokkal rosszabb.

Képernyőmentés a manipulált videó Facebookon terjedő változatából (jobbra) és az eredeti videóból (balra). A képernyőmentés 2022. április 27-én készült.

Az eredeti felvételen azt látni, ahogyan március 6-án Zelenszkij megbeszélést tartott Elon Muskkal. A megbeszélés során többek között szóba kerültek Musk Starlink műholdrendszere mint potenciális megoldás az orosz támadásokban megsemmisült ukrán távközlési infrastruktúra helyettesítésére.

Zelenszkij ugyanezen a napon Twitteren is írt róla, hogy szívesen látja Elon Muskot Ukrajnában a háború után (utóbbi megjegyzését a videóban is hallani).

Miután a manipulált felvétel terjedni kezdett az interneten, gyorsan megérkezett a cáfolat is. Eliot Higgins a független tényfeltáró újságírókat összefogó Bellingcat kollektíva alapítója a Twitteren osztotta meg a hamis és az eredeti videó összehasonlítását.

A manipulált felvételt többek között a Rolling Stone és a Correctiv is leleplezte.

Drogvádak Zelenszkij ellen

Már több olyan állítás is terjedni kezdett az interneten, amelyek a Kreml által is terjesztett drogvádakat voltak hivatottak alátámasztani Zelenszkij ellen. 2022. márciusában terjedni kezdett egy videó, amelyen állítólag az volt látható, hogy Zelenszkij a kokaint népszerűsíti, és azt mondja, hogy az "a legjobb energetizáló anyag az embernek". De ezt a videót is módosították, az eredeti 2019-es interjúban az ukrán elnök a kávéról beszélt, ahogyan az ebből az AFP-cikkből is kiderül.

Az utóbbi manipulált videó egyébként már 2019-ben is feltűnt, amikor Zelenszkij elindult Petro Porosenkó volt elnök ellen a választásokon. Zelenszkijt drogfogyasztással, Porosenkót pedig alkoholfogyasztással vádolták a kampány során, végül a jelöltek nyilvánosan teszteltették magukat, ahogyan arról a BBC ukrán hírszolgálata is beszámolt.

Fordítás és adaptáció:
Ukrán-orosz konfliktus