Nem igaz, hogy 20 LNG-tanker annyi üzemanyagot fogyaszt egy út során, mint amennyit a világ összes autója egy év alatt

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több ezer ember osztotta már meg Facebookon azt a szöveget március óta, amely szerint 20 cseppfolyósított földgázt (LNG) szállító tanker annyi üzemanyagot használ fel az Egyesült Államokból Európába menet, mint amennyit az összes autó a Földön egy év alatt. De ez az állítás nem igaz: az LNG-tankerek a szállított gázt használják üzemanyagként, és még ha fűtőolajat is használnának, akkor is csak a töredéke lenne a fogyasztásuk a világ éves autós fogyasztásának.

Már több mint 15 ezer ember osztotta meg azokat a Facebook-bejegyzéseket (például itt és itt) 2022. március közepe óta, amelyek különböző hamis kijelentéseket tesznek a cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításával, valamint a szállítás a környezetre gyakorolt hatásával kapcsolatban.

A bejegyzés legtöbb változatában egy LNG-tanker képét látni a következő szöveggel: "Elindult 20 gázszállító hajó az USA-ból Európa fele. Ezek a hajók 57 tonna üzemanyagot fogyasztanak/nap az=1140 tonna/nap. Egyetlen óriás teherhajó szennyezése 50 millió autóéval ér fel. Vagyis nagyjából két tucat ilyen hajó annyit szennyez, mint a világ összes autója összesen."

Egy Facebook-bejegyzés a hamis állítással. A képernyőmentás 2022. május 4-én készült.

A szöveg nagyjából egy hónappal azután kezdett terjedni az interneten, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az invázió miatt számos európai ország úgy döntött, hogy szeretne függetlenné válni a jövőben az orosz gáztól. Az Európai Unió tervei szerint alternatíva lehet az orosz gázra az Egyesült Államokból érkező cseppfolyósított földgáz. (A magyar kormány nem tartja reális megoldásnak ezt az alternatívát a közeljövőben, és szerintük egyelőre nem lehetséges az orosz gáz bojkottja.)

Az nem derül ki konkrétan a bejegyzésekből, hogy honnan ered a húsz (egyes változatokban két tucat) Európába tartó tankerről szóló állítás. Az állítás németül is terjed, és egyes német posztok az osztrák Exxpress cikkét linkelik a szöveg mellé. Az Exxpress-cikk összesen 30 amerikai tankerről szól, amelyek cseppfolyósított földgázt szállítanak Európába. A Focus szintén írt az Európába tartó flottáról, de minkét cikk 2021. decemberében jelent meg, még az Ukrajna elleni orosz támadás előtt.

Az LNG-tankerek a rakományt használják üzemanyagnak

A cseppfolyósított földgáz (LNG) olyan földgáz, amit egy eljárás során addig hűtenek, amíg cseppfolyóssá nem válik. Az LNG térfogata a töredéke (kevesebb mint 0,2 százaléka) a sima földgázénak, így könnyebben szállítható hajóval vagy más szállítóeszközzel.

Függetlenül attól, hogy hány hajó szállított március végén gáz azt Atlanti-óceánon át Európába, a Facebookon terjedő állítás hamis. A modern LNG-tankerek alig használnak fűtőolajat, a fő hajtóanyaguk maga a szállított gáz. De még ha olajjal is üzemelnének az LNG-tankerek, az autók éves üzemanyagfogyasztása akkor is a sokszorosa lenne annak, amit 20 tanker fogyaszt.

LNG-tanker Rotterdamban, 2011. június 7-én. ( AFP / LEX VAN LIESHOUT)

Gregor Schellenberger, a Brémai Alkalmazott Tudományok Egyetemének hajóépítési és tengerészeti mérnöki professzora 2022. április 25-én azt mondta telefonon az AFP kérdésére, hogy "az LNG-tankerek nem fűtőolajjal üzemelnek, hanem a párolgási (boil-off) gázt használják fel a cseppfolyósított gázt tartalmazó tartályokból a meghajtáshoz".

Az angolul "boil-off gas"-nek nevezett gáz, az a gáz, ami elpárolog a hajó tartályaiból, és a tankerek ezt használják fel üzemanyagként. A földgáz mínusz 164 Celsius-fokon válik cseppfolyóssá. A cseppfolyósított gázt speciális szigetelt tartályokba töltik az LNG-terminálokon. Útközben azonban a tartályban található gáz melegedni kezd – például a napsugárzás miatt – és a rakomány egy kis része párologni kezd. Hogy a tartályokban a nyomás állandó maradjon, az elpárolgó gázt a gépházhoz vezetik, és azzal hajtják meg magát a hajót.

"A modern LNG-tankereknek úgynevezett kétüzemű hajtóműve van, ami gázzal és fűtőolajjal is tud üzemelni" – mondta Schellenberger. Általában a hajó a manőverezéshez olajat használ, például a kikötőkben vagy a csatornákon történő átkeléskor.

Egy példa az LNG-tankerek fogyasztására

Még ha a 20 tartályhajó kizárólag csak nehéz fűtőolajjal is üzemelne a teljes út során az Egyesült Államokból Európába, a teljes fogyasztásuk akkor is csak kevesebb mint az ezrede lenne a világ összes autójának éves fogyasztásának, mondta Schellenberger. A szakértő a következő példával illusztrálta a helyzetet:

Schellenberger a 2018-ban a szolgálatból kivont British Pioneer LNG-tankert vette alapul, amelynek a szállítókapacitása nagyjából 150 000 köbméter volt. "A példánkban ez a tanker közel 20 csomóval utazik. Ez 20 tengeri mérföldet jelent óránként, ami naponta 480 tengeri mérföldnek, azaz 890 kilométernek felel meg."

Az elképzelt út az amerikai Louisianából a holland Rotterdamba tart, majd vissza Louisianába. Ez nagyjából 10 ezer tengeri mérföld, azaz 18 500 kilométer. Ezt az utat a valóságban is gyakran megteszik a tankerok. Egy olyan hajó, mint a British Pioneer naponta körülbelül 75 tonna nehéz fűtőolajat használ fel, mondta Schellenberger. Az egyszerűség kedvéért a szakember felfele kerekített és napi 100 tonnával számolt.

A Louisiana-Rotterdam út a Googe Maps-en, a képernyőmentés 2022. május 4-én készült.

"20 csomós átlagsebesség mellett a hajónak 500 órára, avagy olyan bő 20 napra van szüksége, hogy megtegye a 10 ezer mérföldes oda-vissza utat. 100 tonnás napi olajfogyasztással számolva ez 2000 tonna nehéz fűtőolajnak felel meg utanként. Tehát ennek megfelelően 20 tanker esetében a teljes út során 40 ezer tonna olajat fogyasztanának el a hajók.

A közúti közlekedés évente ennek a sokszorosát használja fel

A példaszámítás második feléhez, hogy kiderüljön hány autót lehetne ennyi üzemanyaggal meghajtani, Schellenberger 5 literes fogyasztást feltételezett 100 kilométerenként. Ez a fogyasztás azt jelenti, hogy nagyjából 500 liter dízel vagy benzin kell egy évben, ha 10 ezer kilométert akarunk megtenni.

"Tehát, ha a 20 tanker az előző kalkulációnkból 40 ezer tonna, vagyis 40 millió liter üzemanyagot fogyasztana, akkor az nagyjából 80 ezer autó éves fogyasztásának felelne meg évi 500 literrel számolva. És ebben nincsenek benne a buszok vagy a kamionok, amelyek jelentősen több üzemanyagot fogyasztanak" – mondta Schellenberger.

A közúti közlekedés éves fogyasztása 2,3 milliárd tonna

A német Szövetségi Gépjárműközlekedési Hivatal 2022. január 1-i adatai szerint csak Németországban 67,7 millió jármű volt forgalomban. A Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség közlése szerint 2020-ban az összes hagyományos meghajtású jármű fogyasztása 42 milliárd liter volt.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2021-ben 4 millió gépjármű volt forgalomban Magyarországon.

Yves van der Straaten, az Autógyártók Nemzetközi Szövetségének (OICA) főtitkára 2022. április 6-án azt írta az AFP kérdésére, hogy 1,3 milliárd autó, busz és teherautó volt a világon 2015-ben (a két és háromkerekű járműveket nem számolva).

Vincent Demoury, a Nemzetközi Cseppfolyósított Földgáz Importőrök Csoportjának (GIIGNL) főképviselője szintén megerősítette az AFP kérdésre 2022. április 15-én, hogy az LNG-tankerek sokkal kevesebb üzemanyagot használnak az Amerikából Európába tartó útjuk során, mint a világ autóinak összesített éves fogyasztása.

A BloombergNEF energetikai lap szerint 2019-ben megközelítőleg 42,5 millió hordó kőolajra volt szükség naponta a világ gépjárműforgalmához. Ez éves szinten 15 milliárd hordó, azaz 2,3 milliárd tonna olajat jelent. "A legrosszabb esetben is 20 tanker éves fogyasztása 1,1 millió fűtőolaj lenne. Ez a világ teljes közúti közlekedésre használt olajmennyiségének a 0,5 százalékát sem éri el" – mondta Demoury.

Fordítás és adaptáció: