Pedestrians cross a destroyed bridge to evacuate Irpin on March 6, 2022, 11 days after Russia invaded Ukraine ( AFP / Daphne ROUSSEAU)

A BBC tudósítójának képével próbálják meg aláásni az Irpiny elleni orosz tüzérségi támadásról szóló tudósítások hitelességét

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Széles körben terjedni kezdtek a közösségi médiában azok az egy BBC-videóból származó képernyőmentések, amelyeken az orosz tüzérségi támadás elől menekülő civileket látni. A Facebook-bejegyzések félrevezető módon azt állítják, hogy a képeken a földön fekvő újságíró eltúlozta a helyzet komolyságát, hiszen a háttérben látszólag nyugodtan sétál egy nő. A félrevezető állítások nem veszik figyelembe, hogy milyen veszélyes körülmények között készült a felvétel. A videót 2022. március 6-án rögzítették Irpiny városában, miközben sok civil gyalog menekült a tüzérségi tűz elől, ahogyan arról számos sajtótermék és a Human Rights Watch jelentése is beszámolt. Maga a képen szereplő újságíró is azt mondta, hogy a lövedékek a közelében csapódtak be, igaz volt egy rövidebb szünet a támadásban.

Az interneten terjedő bejegyzéseken egy fotómontázst látni egy mikrofont tartó újságíróval, aki sisakot és védőmellényt visel "PRESS" (sajtó) felirattal. A férfi a földön fekszik az oldalán. A háttérben egy civil nőt látni táskákkal a kezében, miközben az újságíró felé néz.

"A BBC riportere, amikor 'ellenséges tűz' alól tudósít az ukrán frontról. Csak azt nem vette számításba, hogy a háttérben halál nyugodtan áll az ukrán néni, aki csodálkozva nézi, hogy ez az idióta mit fetreng a földön" – olvasható egy magyar Facebook-bejegyzésben, amit már több mint 200 alkalommal osztottak meg 2022. október 10-e óta.

Egy Facebook-bejegyzés a félrevezető képpel. A képernyőmentés 2022. október 11-én készült.

A kép egy másik változata is terjedni kezdett magyarul a Facebookon, utóbbi látszólag a BBC japán nyelvű online kiadásából származik. A képen látható japán felirat így szól: "Ez a város széle, amit Oroszország elért". A képernyőfotó tetején lévő szavak a BBC témáinak címkéi, balról jobbra olvashatóak: "Főoldal", "Koronavírus", "Klímaváltozás", "Japán".

Egy Facebook-bejegyzés a félrevezető képpel. A sárga áthúzást az AFP adta a képhez, de a piros kör ebben az esetben az eredeti bejegyzés része. A képernyőmentés 2022. október 11-én készült.

Hasonló állításokat már más nyelveken is terjedni kezdtek, többek között angolul, franciául, németül és bolgárul.

Az AFP a képek forrását a BBC egyik riportjára vezette vissza, a tudósítás alig néhány héttel azután készült, hogy Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát. Több független forrást is sikerült találni arról, hogy milyen körülmények között készült a riport, valamint beszéltünk a képen szereplő újságíróval is, aki a BBC ismert riportere, Jeremy Bowen.

Az állítások, miszerint színészkedett vagy túlzott, félrevezetőek. A riport Irpinyben készült, miközben a város tüzérségi tűz alatt állt, amelyben több civil is meghalt. A támadást a nemzetközi közösség széles körben elítélte.

Mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, a közösségi médiában számos állítás jelent meg, amelyek megpróbálták hitelteleníteni a konfliktusról szóló nyugati médiabeszámolókat. Az AFP már több ilyen állítást is cáfolt, például itt, itt és itt.

Tudósítás Irpinyből

A bejegyzésekben szereplő képen végzett fordított Google-képkeresés Jeremy Bowen 2022. március 20-án a Timesban megjelent cikkéhez vezetett. A cikkben ugyanaz a fotó látható, mint amit a Facebook-posztokhoz is felhasználtak. A kép felirata: "Jeremy Bowen fedezékbe vonul Irpinyben, miközben a várost támadás éri".

Jeremy Bowen a BBC News nemzetközi szerkesztője. Korábban a BBC közel-keleti szerkesztője volt, és jelentős tapasztalattal rendelkezik háborús tudósítóként is.

A Times cikkében Bowen az ukrajnai háborúról írt tudósítását olvasni, a beszámoló főleg a Kijevtől mintegy 25 kilométerre északnyugatra fekvő Irpinyben történt eseményekről ad hírt.

Arról a képről, amelyen a földön fekve tudósít, így ír: "Azok a lövedékek, amik annyira közel csapódnak be, hogy nem lehet őket figyelmen kívül hagyni, a robbanás előtt süvöltő hangot adnak ki. Az emberi természetből fakad, hogy megpróbálunk menekülni, és az egyetlen módja, hogy ezt sietve megtehessük, ha a földre fekszünk. Ezért csináltam a 'standupperemet' – azt a részt, amikor a tévériporter közvetlenül az objektívbe beszél – hason fekvő helyzetből, miközben a két fél tüzérségi lövedékeket lőtt egymásra."

A Google-on egy kulcsszavas kereséssel találtunk egy 2022. március 6-án, a BBC YouTube-csatornáján közzétett videót "Borzalmas jelenetek a Kijevért vívott csatában: családok haltak meg az orosz támadás elől menekülve" címmel.

A jelenet, amelyben Bowen fekszik és a nő a háttérben látható, a videó 1:59 percénél kezdődik. "Most sok lövedék érkezik errefelé, tüzérségi tűz. Rengeteg civil van a környéken" – mondja Bowen. "Ez a város széle, ahová az oroszok eljutottak". (Utóbbi mondat szerepel japánul a japán BBC oldaláról származó képernyőmentésen.)

Azonban láthatjuk, hogy közvetlenül azelőtt, hogy a nő elindulna az újságíró irányába, 1 perc 58 másodpercnél ő maga is guggol. A háttérben intenzív ágyúzás hallatszik.

2022. október 7-én készült képernyőkép a BBC YouTube-ra feltöltött videójából, amelyen Bowen és a háttérben guggoló nő látható.

A vád "rosszindulatú", mondta Bowen az AFP-nek

Az AFP 2022. október 6-án megkereste Bowent, aki megerősítette, hogy látta a közösségi médiában terjedő állításokat, amelyek szerint biztonságos helyen volt, és csak azért feküdt a földre, hogy drámai jelenetet színleljen, miközben a háttérben lévő nő "sétálni ment", vagy "bevásárolt".

"Az állítás rosszindulatú fantázia" – mondta Bowen az AFP-nek e-mailben.

"1989 óta több mint 20 háborúról tudósítottam, és sokszor voltam tüzérségi tűz alatt. Azt mondanám, hogy a híd környéke erős ágyúzás alatt állt. Ahogy a cikkben is mondtam, nem volt biztos, hogy civileket céloztak (bár ez volt az eredmény), mivel aktív ukrán lövegállások voltak néhány száz méterre az erdőben" – magyarázta.

A helyszín egy lerombolt híd közelében volt a városból kivezető úton, ami a felvételen is látható. "A hídnál lévő jelenetről széles körben beszámoltak, valószínűleg minden újságíró Kijevben, bár nem mindenki ment le a hídhoz" – mondta Bowen.

"Az igazság az, hogy én a hídhoz vezető lejtőn voltam, ami olyan 50-100 méterre volt. Az átkelő emberek lassan, fáradtan és trauma hatása alatt mozogtak" – mondta Bowen az AFP-nek. "A hídhoz a tüzérségi tűz rövid szünetében érkeztünk. Amíg ott voltunk, újra elkezdődött és felerősödött. A jelenet a parkoló mellett, aminek a közepén egy bevásárlóközpont állt, további lövedékek érkezését mutatja".

Bowen egy tweetben szintén cáfolta a közösségi média állításait:

Irpinyben 2022 március elején heves harcok dúltak

Amikor az orosz csapatok 2022. február 24-én megtámadták Ukrajnát, offenzívát indítottak a főváros, Kijev felé, hogy bekerítsék azt. Irpiny lakossága 2022 március elején a lerombolt hídon keresztül megkezdte az evakuálást Kijev irányába.

Az AFP videója 2022. március 5-én örökítette meg az eseményeket:

A híd, amelyen a jelenetet forgatták, az Irpiny folyón található, Irpiny és Romanivka falu (Irpiny része) között:

Hogy megbizonyosodjunk a helyszín hitelességéről, összehasonlítottuk a félrevezető posztokban használt fotót és az AFP fotóarchívumából származó fotót, amelynek felirata: "Gyalogosok mennek át egy lerombolt hídon, miközben kiürítik a Kijevtől északnyugatra fekvő Irpiny városát 2022. március 6-án, 11 nappal azután, hogy Oroszország katonai inváziót indított Ukrajna ellen". Körrel jelöltük az egyező elemeket, a lerombolt hidat és egy piros hirdetőtáblát:

A Jerremy Bowent ábrázoló BBC-fotó (balra) és a Daphne Rousseau által 2022. március 6án készített AFP-fotó (jobbra) összehasonlítása. A két képkocka közös elemeit az AFP pirossal jelölte.

2022. március 6-án nyolc civilt ölt meg az orosz ágyúzás, miközben megpróbáltak elmenekülni Irpinyből.

"2022. március 6-án az orosz erők több órán keresztül lőttek egy útkereszteződést egy olyan úton, amelyen civilek százai menekültek az orosz hadsereg észak-ukrajnai előrenyomulása elől Kijev irányába" – írta a Human Rights Watch 2022. március 8-án.

Képernyőmentés egy 2022. március 6-i, a Human Rights Watch által közzétett térképről, amelyen Irpiny lerombolt hídja látható a Kijev felé vezető úton.

Az emberi jogi megfigyelőszervezet bizonyítékokat gyűjtött arról, hogy mi történt aznap. "A támadás előtt és alatt szemtanúk beszámoltak arról, hogy a civilek folyamatosan gyalogoltak a lerombolt híd romjain, hogy átkeljenek az Irpiny folyón. Az emberek ezután a kereszteződésben gyülekeztek, hogy felszálljanak a Kijev központjába tartó buszokra vagy autókra, vagy folytatták a gyaloglást" – erősíti meg a HRW.

Az Irpinben kialakult helyzetet az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2022. március 7-i ülésén elítélték.

A 2022. március 8-án készült és közzétett Maxar műholdfelvételen egy megrongálódott híd látható az Irpiny folyó felett Irpinyben. ( Satellite image ©2022 Maxar Technologies)

Szeptember 18-ig a háború közel 6000 ukrán állampolgár életét követelte az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziója szerint.

A közösségi médiában számtalan hamis állítás jelent meg Oroszország Ukrajna elleni támadásával kapcsolatban. Az ezekről szóló magyar nyelvű tényellenőrzéseket itt olvashatja.

Fordítás és adaptáció:
Ukrán-orosz konfliktus