Bill Gate nagyapja nem a Rockefeller Alapítvány alapító tagja, Frederick Taylor Gates volt

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Frederick Taylor Gates egy amerikai üzletember volt, aki kulcsszerepet játszott a Rockefeller Alapítvány létrehozásában. A névrokonság ellenére nincs rokoni kapcsolat közte és a Microsoft társalapító filantróp Bill Gates között, ahogyan azt a közösségi médiában megjelent bejegyzések tévesen állítják. A genealógiai adatok szerint az üzletemberek nem állnak rokonságban egymással, amit Bill Gates szóvivője is megerősített az AFP-nek.

Már több mint száz magyar felhasználó osztotta meg (itt és itt) azokat a Facebook-bejegyzéseket 2022 októberében, amelyek látszólag egy Google-keresést mutatnak "Frederick Taylor Gates" nevével hozzátéve, hogy "Ő Bill Gates nagyapja. És elhitették velünk, hogy Gates egy éles eszű vállalkozó, aki a garázsából építette fel a cégét."

A képen Frederick Taylor Gates bizonyos életrajzi adatait látni. Frederick Taylor Gates amerikai üzletember volt, valamint az olajipari vállalkozó és a Rockerfeller Alapítvány alapító John D. Rockefeller közeli munkatársa. A Google-keresésben megjelenített életrajzi adatok a Wikipediáról származnak. De Frederick Taylor Gates Wikipedia-oldala egyáltalán nem említi Bill Gates-t (sőt, egy korábbi változatban volt egy olyan sor, amely cáfolta azt az állítást, hogy ő lenne Bill Gates nagyapja).

Az online terjedő kép tetején van egy látszólag kézzel hozzáadott szövegdoboz az "ő volt Bill Gates nagyapja" felirattal. Ennek a szövegnek a formátuma és színe jelentősen eltér a kép többi részétől, és ha rákeres az ember Frederick Taylor Gates nevére, akkor nem találni ehhez hasonló információkat a Google keresőjében.

Az egyik Facebook-bejegyzés a félrevezető szöveggel. A képernyőmentés 2022. október 7-én készült.

Az alaptalan állítást október elején lett virális, több mint négyezer ember osztotta meg például a Twitteren. A Gatesről szóló állítás több nyelven is terjedni kezdett, például németül, franciául és lengyelül.

Az állítás két olyan alapítványt próbál meg egymással összekapcsolni, amelyek mindketten az összeesküvés-elméletek gyakori célpontjai. Amint azt az AFP cikke is kifejti, Bill Gates és az alapítványa visszatérő célpontjai a megtévesztő információknak, és a koronavírus járvány idején különösen burjánzani kezdtek az amerikai üzletemberről szóló hamis állítások. A Rockefeller Alapítvány, egy filantróp szervezet, ami az egészségügy, az orvostudomány és a globális élelmezés területein tevékeny, szintén gyakran esik áldozatul hamis állításoknak, például a világot irányító "titkos elitről" szóló összeesküvés-elméleteknek.

De a rendelkezésre álló genealógiai adatok szerint a Microsoft társalapítója nem leszármazottja Frederick Taylor Gatesnek. Bill Gates szóvivője szintén cáfolta, hogy az üzletember Frederick Taylor Gates rokona lenne.

Bill Gates valódi nagyszülei

William Addams Reitwisner családfakutató kutatása szerint a Microsoft társalapító üzletember III. William Henry "Bill" Gates apai nagyapját id. William Henry Gates-nek hívták, az anyai nagyapját pedig James Williard Maxwellnek.

A sírhelyeket gyűjtő Findagrave nyilvános adatbázisban találni egy sírkövet id. William Henry Gates és egy bizonyos "Lillian" nevével. Reitwiesner kutatása szerint Bill Gates apai nagyanyja Lillian Elizabeth Rice volt. A sírkövön szereplő halálozási dátumok szintén egybevágnak Reitwiesner adataival.

Ráadásul Frederick Taylor Gates, aki a Rockefeller Archívum szerint tényleg kulcsszerepet játszott a Rockefeller Alapítvány létrehozásában, egyik gyerekének a neve sem egyezik meg Bill Gates szüleinek, II. William H. Gates (szül. 1925 ) és Mary Maxwell Gates (szül. 1929), a nevével. A Findagrave adatai a saját önéletrajza, valamint egy a család történetéről szóló könyv szerint Frederick Taylor Gatesnek hét gyermeke volt, a következő nevekkel:

1. Frederick Lamont, született 1886. december 17-én.
2. Franklin Herbert, született 1888. július 13-án.
3. Russell Cahoon, született 1890. június 15-én.
4. Alice Florence, született 1891. október 20-án
5. Lucia Louise, született 1893. november 12-én.
6. Grace Lucile, született 1895. július 10-én.
7. Percival Taylor, született 1897. január 3-án.

Az AFP kérdésére, miszerint igaz-e az az állítás, hogy Bill Gates bármilyen módon rokonságban áll Frederick Taylor Gatesszel, Bill Gates szóvivője a Bill & Melinda Gates Alapítvány médiaosztályán keresztül 2022. október 6-án levélben azt válaszolta: "Ez az állítás hamis".

Bill Gates "a garázsából építette fel a cégét"?

Az interneten terjedő hamis állítás célja látszólag az volt, hogy lerombolja azt a mítoszt, miszerint "Bill Gates egy garázsban alapította a cégét", felfedve az állítólagos kapcsolatát a gazdag Rockefeller Alapítvánnyal.

Nem titok azonban, hogy Bill Gates anyai nagyapja bankár volt, és az sem, hogy az anyja, Mary Maxwell segített fiának, amikor az a Microsoft Corporationt megalapította.

Mint a Business Insider cikke megjegyzi, sok cég esetében a garázsokban induló szerény kezdetekről szóló sztorik gyakran fontos részét képzik az eredettörténetnek. Gyakran előkerül az a történet is, hogy Bill Gates-nek és Paul Allennek (a Microsoft másik alapítójának) a kezdetekben egy motelben volt a főhadiszállása.

Maga Bill Gates mindazonáltal nyíltan beszél arról, hogy milyen támogatást kapott szülei anyagi helyzetének köszönhetően, akik például magániskolába tudták küldeni a fiukat.

2022. október 14. A Frederick Taylor Gates gyerekeiről szóló részhez hozzáadásra került egy plusz forrás.
BILL GATES