Bill Gates nem javasolta "halálpanelek" felállítását a G20-csúcson Balin

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Bill Gates nem javasolta a közelmúltban Balin tartott G20-csúcstalálkozón "halálpanelek" felállítását, hogy így “vessenek véget a beteg és rosszul élő emberek életének”, szemben azzal, amit a közösségi médiában november közepe óta terjedő különböző posztokban állítanak. A bejegyzések azt a megalapozatlan állítást visszhangozzák, amely szerint a világ elitje meg akarja tizedelni az emberiséget. A G20-csúcsról szóló sajtóbeszámolók nem említik, hogy Gates részt vett volna az eseményen, és a Gates Alapítvány is megerősítette az AFP-nek, hogy Bill Gates nem vett részt az eseményen. Az interneten terjedő állítások kiragadják Gates egy 2010-es interjúban tett megjegyzéseit a szövegkörnyezetükből. A teljes interjúfelvételből kiderül, hogy Gates nem a népesség megtizedeléséről beszélt, hanem egy, az egészségügyi és életvégi ellátásra fordított kormányzati kiadásokról szóló beszélgetés részeként említette meg a "halálpanelek"-et. A "halálpanel" kifejezést Sarah Palin konzervatív amerikai politikus vitte be a köztudatba. Palin hamisan azt állította Barack Obama korábbi amerikai elnök egészségügyi reformjairól, hogy azok majd olyan kormányzati testületeket hoznak létre, amelyek emberek tömeges megöléséről dönthetnek.

Egy 2022. november 18-án megosztott magyar Facebook-poszt azt állítja, hogy "Bill Gates azt mondta a G20 világ vezetőinek, hogy hamarosan szükség lesz a ‘halálpanelekre’”. A félrevezető poszt egy videót tartalmaz, amelyben Gates egy egészségügyi kérdésekkel kapcsolatos nyilvános beszélgetésen vesz részt. A poszt szövege szerint Gates a videóban azt mondta, hogy “a közeljövőben halálpanelekre lesz szükség, hogy véget vessenek beteg és rosszul élő emberek életének.”

A képaláírás azonban félremagyarázza, hogy mit mond Gates a klipben. Gates a posztokban látható klipben nem javasolja a halálpanelek bevezetését a népesség megtizedelésére.

Egy Facebook-poszt a félrevezető állítással. 2023. január 12-én készült képernyőkép

Hasonló állításokat magyarul már több százan osztottak meg a Facebookon, például itt, és cikk formájában is terjed a félrevezető állítás. Ezenfelül finn és cseh nyelven is terjednek hasonló állítások.

Az olyan hamis állítások, amelyek szerint egyesek meg akarják tizedelni az emberiséget gyakoriak, az AFP már számos ilyen állítást megcáfolt, például itt és itt.

Bill Gates nem vett részt a G20-csúcson Balin

A G20-ak 2022-es csúcstalálkozójára november 15-én és 16-án került sor az indonéziai Balin. Sem a csúcstalálkozó honlapja, sem a csúcstalálkozóról szóló híradások nem említik Bill Gatest.

Az AFP megkereste a témában a Bill és Melinda Gates Alapítványt, az alapítvány médiakapcsolatokkal foglalkozó részlege 2022. december 27-én pedig e-mailben a következő választ adta: "Megerősítjük, hogy Bill Gates nem vett részt a G20-ak találkozóján". Az alapítvány emellett "hamisnak" minősítette azt az állítást, miszerint Bill Gates “halálpanelek” létrehozására szólított volna fel.

Az ismertebb sajtótermékek sem említik, hogy Gates részt vett volna a csúcstalálkozón. A helyi médiában megjelent hírek szerint Gates Kenyába látogatott a csúcstalálkozó ideje alatt. Utóbbi látogatásról a Reuters is beszámolt.

Az AFP riporterei és fotósai is jelen voltak a balin tartott csúcstalálkozón. Az AFP fotóadatbázisában azonban nem találtunk Gatesről a bali csúcstalálkozón készült fotókat. Gates a múltban tényleg részt vett az egyik G20-on, a Guardian beszámolója szerint a 2011-es franciaországi csúcstalálkozón a pénzügyi fejlődésről tartott előadást.

Honnan származik a videofelvétel?

A félrevezető posztokban egy videorészletet látni egy Gates-szel készült interjúról, amelyben az üzletember az amerikai egészségügy és oktatás költségvetési korlátairól beszélt.

A Facebook-bejegyzésekben szereplő videó jobb felső sarkában a "Fora.tv" logó látható. A Google-ön rákeresve a "Fora.tv", "Bill Gates", "Education", "Heathcare" és "costs" kulcsszavak kombinációjára az AFP hamar megtalálta ezt a 2010. szeptember 11-én a YouTube-on közzétett videót.

A videó bal alsó sarkában olvasható felirat szerint a videót 2010. július 8-án, a coloradói Aspenben megrendezett Aspen Ideas Festiválon vették fel. Az intézet honlapja szerint ez egy "globális nonprofit szervezet, amely elkötelezett a szabad, igazságos és méltányos társadalom megvalósítása mellett". Az évente megrendezésre kerülő Ideas Festival-on különböző területek vezető személységei tartanak előadást az ötleteikről.

A YouTube-videó 2022. január 2-án készült képernyőmentése.

Az interjú teljes változata elérhető a C-SPAN-en, egy közéleti jelentőséggel bíró tartalmakat sugárzó amerikai videóplatformon. A C-SPAN-verzióból is egyértelműen kiderül, hogy az interjú a 2010 júliusában megrendezett Aspen Idea Festivalon hangzott el, nem pedig a 2022-ben Balin megrendezett G20 találkozón. A felvételen az látható, hogy Gatest Walter Isaacson történelemprofesszor, az Aspen Intézet akkori vezérigazgatója kérdezi. Az interjú középpontjában az oktatás és egészségügy álltak, a "halálpanelek" említése ebben a kontextusban történt.

A Political Dictionary magyarázata szerint a "death panels" (magyarul nagyjából "halálbizottság", a félrevezető bejegyzésekben "halálpanel") kifejezést Sarah Palin, Alaszka egykori kormányzója dobta be a köztudatba 2009-ben egy Facebook-bejegyzésben, az Obamacare néven ismert, megfizethető egészségügyi ellátásról szóló amerikai törvény elleni tiltakozásként. Palin alaptalanul azt állította, hogy a törvény értelmében kormányzati bizottságok döntenék el, hogy bizonyos emberek a társadalmi produktivitásuk alapján méltóak-e az ellátásra. A PolitiFact 2009 decemberében az "év hazugságának" nevezte azt az állítást, miszerint az Obamacare "halálpaneleket" állítana fel. Ennek ellenére sokan még évekkel később is hittek az ilyen bizottságok létezésében, ahogyan azt a The Atlantic 2013-as cikke is leírja.

Mit mondott Gates a "halálpanelekről"?

A teljes interjúban Gates arról beszél, hogy az állami (state) és szövetségi (federal) szintű kiadások sokszor nem hatékonyak és hiányzik az előretervezés.

A C-SPAN-en látható teljes videón 29:13-nál Isaacson ezt mondja: “Akkor nézzük a forráselosztást. A GDP-nek az egészségügyre fordított része túl sok?" A kérdésre adott hosszú válasz részeként Gates elmondja, hogy az USA a GDP 17 százalékát költi az egészségügyre, mégis rosszabbak az egészségügyi eredményi más gazdag országokhoz képest. Ezután azzal érvel, hogy az egészségügyi kiadások gyorsabban nőnek, mint az infláció, és azt állítja, hogy ez más ágazatokban megszorításokhoz vezet. A Facebookon terjedő Youtube-link a C-SPAN felvétel 29:15 után következő 6 percét mutatja, más Facebook-bejegyzések a Facebookra közvetlenül feltöltve mutatnak egy rövid részletet, ami a C-SPAN videó 31:09-től 31:32-ig látható.

Egy ponton a közösségi médiában terjedő klipekben Gates azt mondja, hogy "hiányzik a hajlandóság" annak megvitatására, hogy egy halálos beteg utolsó három hónapjára egymillió dollárt költeni megéri-e tíz tanár elbocsátását. “De ezt hívják halálpanelnek, és az ilyet nem szabad megvitatni sem.” Ez az egyetlen említése a "halálpanelek”-nek, amelyet Gates az interjú során tesz. A közösségi médiában megjelent állításokkal ellentétben nem mondja, hogy ilyen panelekre lenne szükség a "közeljövőben", hogy véget vessenek a "beteg" vagy "szegény" emberek életének.

Íme a teljes idézet:

"Jelenleg tehát azt látjuk, hogy a felsőoktatást szorongatják, a Kaliforniai Egyetemen olyan gyorsan emelik a tandíjakat, amilyen gyorsan csak tudják, és így a középosztály és a többiek számára korábban még elérhető hozzáférhetőség megszűnik. Ez egy olyan kompromisszum, amelyet a társadalom a nagyon-nagyon magas egészségügyi költségek miatt köt, és a hajlandóság hiánya miatt, hogy megmondjuk, vajon ha egymillió dollárt költünk arra a beteg utolsó három hónapjára, nem lenne-e jobb, ha nem bocsátanánk el azt a tíz tanárt, és kötnénk kompromisszumot az egészségügyi költségek terén? De ezt hívják halálpanelnek, és az ilyet nem szabad megvitatni sem."

Gates a továbbiakban arról beszél, hogy az amerikai egészségügyi rendszerben a magas egészségügyi költségek csökkentésének egyik módja az lenne, ha kevesebb szakorvos és több háziorvos lenne, valamint ha ösztönöznék a preventív ellátást.

Ha rákeresünk Gates későbbi megjegyzéseire a "halálpanelekről", nem találjuk nyomát, hogy ezt követően beszélt volna a kérdésről.

A magyar Facebook-bejegyzések egy része azt is állítja, hogy a "Trudeau-rezsim" (Justin Trudeau Kanada miniszterelnöke) beleegyezett, hogy "fizeti az eutanáziát azoknak az embereknek, akik túl szegények ahhoz, hogy továbbra is emberséges életet éljenek". Kanadában legális az orvosilag asszisztált eutanázia, utóbbi téma számos félrevezető állításnak szolgált már alapul. Ebből a 2022 augusztusában készült tényellenőrzésből kiderül, hogy bár a kanadai jogszabály körül vannak viták, rendkívül félrevezető azt állítani, hogy az eutanáziához nyújtott orvosi segítséget a szegény emberek megölésére használnák.

Fordítás és adaptáció:
BILL GATES