Ez az ír kormányzati plakát az oltások mellékhatásairól hamisítvány

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Hamisítvány az a kép, amin állítólag egy ír kormányzati plakátot látni, ami a koronavírus elleni oltások állítólagos mellékhatásaira figyelmeztet, például a "hirtelen halálra". A képet több tucat felhasználó osztotta meg 2023 januárjában a Facebookon, de a valóságban soha nem készült hivatalosan ilyen plakát. Az ír egészségügyi hatóságok a koronavírus elleni oltások mellékhatásairól szóló felmérései sem tesznek említést a "hirtelen halálról" lehetőségéről. A hatóságok adatai szerint a mellékhatások általában enyhék vagy mérsékeltek, és a beoltottak körében lényegesen kisebb valószínűséggel fordul elő súlyos lefolyású betegség, valamint ritkábban van szükség kórházi kezelésre is.

Több tucat magyar felhasználó osztott meg a Facebookon egy,a koronavírus elleni oltások mellékhatásairól szóló állítólagos ír kormányzati plakátot. Ugyanez a hamisított kép német nyelven is terjed.

A hamis plakát, ami több helyen is eltér a hivatalos ír kormányzati anyagoktól (például "Írország kormánya" helyett az "Írország népe" felirat olvasható rajta), azt állítja, hogy a koronavírus elleni oltások egyik lehetséges mellékhatása a "hirtelen halál". De a plakát hamisítvány, erősítették meg az ír hatóságok az AFP-nek. Az ír egészségügyi hatóságok a koronavírus elleni oltásokról szóló tájékoztatójukban nem említik a "hirtelen halált" mint lehetséges mellékhatást.

Egy Facebook-bejegyzés a hamisított plakáttal. A képernyőmentés 2023. január 17-én készült.

Az ír hatóságok hamisítványnak nevezték a plakátot

Ha az ember kicsit alaposabban megnézi a plakátot, világossá válik, hogy hamisítványról van szó. Az ír kormány logója mellett, a kép jobb alsó sarkában a "Muintir na hEireann", azaz az "Írország népe" felirat olvasható. Ez egy ír kifejezés, amelyet gyakran használnak politikusok vagy kormányzati tisztviselők, amikor az ír emberekre utalnak, például itt és itt.

Az ír kormány hivatalos neve azonban "Rialtas na hEireann", azaz: "Írország kormánya". A címert is tartalmazó elnevezés az ír kormány honlapján is látható:

Képernyőmentés az ír kormány honlapjáról, 2023. január 13. ( Saladin SALEM)

A plakát arra is felszólít, hogy jelentsék a vakcina esetleges mellékhatásait az emberek és állatok számára készült gyógyszereket szabályozó ír hatóságnak, az Egészségügyi Termékeket Szabályozó Hatóságnak (HPRA).

A hatóság azonban egyáltalán nem készített semmilyen plakátot vagy egyéb tájékoztató anyagot a vakcinákról, mondta el a HPRA szóvivője az AFP-nek 2023. január 11-én:

"A HPRA nem készít Covid-19 oltási plakátokat. A jelenleg terjedő Covid-19 oltóanyagokkal kapcsolatos plakátok – akár nyomtatásban, akár a közösségi médián keresztül –, amelyeket úgy állítanak be, mintha azok a HPRA-tól származnának, valószínűleg hamisak, és hamis vagy félrevezető információkat tartalmaznak."

A HPRA egy szóvivője már az AFP egy korább, 2021. novemberi tényellenőrzéséhez is megerősítette, hogy a plakát hamisítvány. Az oltóanyagokra vonatkozó tájékoztató anyagokat nem a HPRA, hanem az ír egészségügyi rendszert működtető Irish Health Service Executive (HSE) készíti.

Az ír HSE szóvivője 2023. január 11-én szintén megerősítette az AFP-nek, hogy a plakát nem az ügynökség által készített anyag: "A plakáton szereplő információkat nem a HSE engedélyezte vagy tette közzé".

A HSE honlapján találhatók példák a koronavírusról szóló, a fertőzés elkerüléséhez ajánlott magatartásról szóló valódi plakátokra, de nincs olyan plakát, amely az oltás okozta halálesetekre figyelmeztetne. Egy példa egy valódi plakátra:

Az ír HSE tájékoztató plakátja.

Ezen a plakáton a kép alján az "Írország kormánya" felirat szerepel a hamisított változaton szereplő "Írország népe" felirat helyett.

A mellékhatások többsége enyhe vagy mérsékelt

A hamis plakáton említett mellékhatásokkal kapcsolatban a HPRA szóvivője elmondta: "Bár nem mindenkit érint, minden oltóanyagnak vannak mellékhatásai, amelyek többsége enyhe vagy közepes mértékű". Ezeket a mellékhatásokat mindig mérlegelni kell a védőoltás előnyeivel szemben a Covid-19 elleni küzdelemben. A HPRA szerint a beoltott emberek sokkal kisebb eséllyel betegednek meg súlyosan vagy kerülnének kórházba koronavírus-fertőzéssel. Az egészségügyi szolgálat HSE támogatja az emlékeztető oltások felvételét is.

Az oltóanyagok biztonságosságával kapcsolatban a szóvivő az ír hatóságok által szolgáltatott hivatalos információkra hivatkozott. Az Írországban használt vakcinák hivatalos termékinformációi, valamint a biztonságosságukkal kapcsolatos jelentések megtalálhatók a HPRA weboldalán.

A legutóbbi, 2022. május 19-i jelentés szerint 2022. május 10-ig összesen "20 182 bejelentés érkezett a hatósághoz a feltételezett mellékhatásokról", amelyek közül 113 bejelentés olyan személyekről szólt, akikről "lehetett tudni, hogy beoltották őket, és ezt követően meghaltak". A bejelentések mintegy 70 százaléka 75 éves vagy annál idősebb embereket érintett.

A jelentés így folytatja: "A halálesetekről szóló jelentéseket gondosan kivizsgálják. Az alapbetegség előrehaladása vagy természetes okok miatt bekövetkező halálesetek várhatóan még a védőoltás után is előfordulnak." Ez azonban nem jelenti azt, hogy a vakcinák okozták a haláleseteket.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is rendszeres időközönként közöl biztonsági jelentéseket a koronavírus elleni vakcinákról. A legutóbbi, 2022. december 8-i keltezésű jelentés azt is megállapítja, hogy az EMA megerősíti, hogy a jelenleg engedélyezett koronavírus-vakcinák előnyei továbbra is "meghaladják a mellékhatásaikat". A továbbiakban a jelentés azt is megállapítja: "Az a tény, hogy valakinek egészségügyi problémája volt vagy meghalt egy oltás után, nem feltétlenül jelenti azt, hogy azt a vakcina okozta".

Az amerikai egészségügyi hatóság, a CDC, a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is ugyanerre a következtetésre jutott.

Fordítás és adaptáció:
COVID-19 VAKCÍNÁK