Manipulált kép terjed a közösségi médiában Michelle Obamáról

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

A közösségi médiában több nyelven is terjedni kezdett egy fénykép, amin állítólag azt látni, hogy Michelle Obamának bajsza van, miközben férjével, Barack Obama volt amerikai elnökkel fényképezkedik. A képet azonban digitálisan manipulálták, hogy megváltoztassák a volt first lady külsejét. Az interneten évek óta terjednek a Michelle Obamáról szóló hamis állítások, miszerint valójában transznemű nő. Ezek közül az AFP már többet is megcáfolt.

"Mielőtt összeházasodtak" – olvasható egy képen, amelyet 2022. október 9. óta több mint 350 ember osztott meg magyarul a Facebookon. A képen Barack Obama volt amerikai elnök látható egy, a feleségére, Michelle Obamára hasonlító, de bajuszos és férfias frizurájú személlyel.

A kép angolul is terjedni kezdett az interneten (például itt és itt), azután, hogy Obamáék 2022 októberében ünnepelték 30. házassági évfordulójukat.

Egy Facebook-bejegyzés a manipulált fotóval. A képernyőmentés 2022. október 13-án készült.

De a képet digitálisan manipulálták, derítette ki az AFP fordított képkeresések használatával.

Az eredeti fotó, amelyen Obamáék egy karácsonyfa előtt pózolnak, egyike volt annak a számtalan képnek, amik a volt elnök 2008-as választási kampányának honlapján szerepeltek. Michelle Obama 2014-ben maga is megosztotta a fotót Twitteren és Instagramon.

A módosított és a Michelle Obama által megosztott fotó összehasonlítása számos eltérést mutat. A módosított képen például más a frizurája és a szemöldöke, és látszólag bajsza van a volt first ladynek.

Az interneten terjedő manipulált kép egy része (balra) és az eredeti kép egy része (jobbra). A 2022. október 13-án készült képernyőképek

Az eredeti kép Peter Slevin újságíró 2016-os "Michelle Obama: A Life" című könyvében is szerepel. A képaláírás szerint a képen Michelle Obama látható, amikor meglátogatta Barack Obama családját Hawaiin 1989-ben, abban az évben, amikor megismerkedtek és először randevúzni kezdtek.

Slevin, a Northwestern Egyetem professzora az AFP-nek elmondta, hogy a képet Obama 2008-as kampánystábjától kapta, és elmentette a számítógépére egy olyan fájlnévvel, amely szerint a képen Michelle Obamát látni 1989-ben Hawaiin. Több weboldal és médium, köztük a CNN is hasonlóan feliratozta a képet.

David Garrow történész, a 2017-ben megjelent "Rising Star: The Making of Barack Obama" című könyv szerzője megerősítette az AFP-nek, hogy Michelle Obama 1989 decemberében látogatta meg először a volt elnök családját. Garrow elmondta, hogy "nulla kétsége" van afelől, hogy a fotó Barack Obama anyai nagyszüleinek honolului, hawaii lakásában készült.

Vezető beosztású nőket célzó összeesküvés-elméletek

Michelle Obama, akinek a férjét 2008-ban választották meg az Egyesült Államok elnökének, több olyan alaptalan összeesküvés célpontjává is vált már, amelyek azt állították, hogy transznemű. Ez az elmélet különösön népszerű az amerikai szélsőjobb körében, olyanok is terjesztették, mint például az összeesküvés-elmélet hívő médiaszemélyiség Alex Jones.

Jonest 2022. október 12-én egy amerikai esküdtszék közel 1 milliárd dollár kártérítés megfizetésére kötelezte, amiért hamisan azt állította, hogy a 2012-es halálos kimenetelű Sandy Hook-i általános iskolai lövöldözés az Egyesült Államokban megrendezett volt.

A Michelle Obamát célba vevő hamis állítások gyakran használnak manipulált fotókat, ahogyan azt az alábbi képen is látni:

Összehasonlítás egy blogokon megosztott hamis kép (balra) és az eredeti kép között, amelyet Michelle Obama osztott meg Facebook-fiókján (jobbra), 2022. június 24-én készült

De más ismert nők is váltak már olyan összeesküvések célpontjává, amelyek a születési nemüket kérdőjelezték meg, köztük Kamala Harris jelenlegi amerikai alelnök, Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök és Brigitte Macron, a francia elnök felesége, ahogyan arról az AFP is beszámolt.

"A eltitkolt 'transz' emberekről szóló narratíva régóta része a nemek kérdésével kapcsolatos online erőszaknak" – áll a Wilson Center nevű független amerikai agytröszt 2021. januári jelentésében.

A cél az, hogy aláássák azt a hatalmat és befolyást, amellyel ezek a nők rendelkeznek, írja a jelentés. Ez a "narratíva mélyen nőgyűlölő is, mivel azt feltételezi, hogy a nők nem tudnak hatalomra jutni trükközés nélkül" – írja a Wilson Center.

Fordítás és adaptáció: