Ezen a videón azt látni, amikor még 2021-ben pofon vágta valaki Emmanuel Macront

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Egy 2021-es videó kezdett ismét terjedni a magyar felhasználók körében, amelyen azt látni, ahogyan egy férfi pofon vágja Emmanuel Macron francia elnököt. A videó leírása azt állítja, hogy a politikust "megint pofon vágták". A valóságban azonban a jelenleg terjedő felvételen ugyanazt az incidenst látni, amely még 2021 júniusában történt a francia elnökválasztás előtt egy délkelet-franciaországi eseményen.

"Ismét csattant egy pofon a francia elnök arcán, egy nő jól odacsapott neki. Ebből is látszik mennyire népszerű a lakosság körében" – írja egy 2022. november 20-án megjelent magyar cikk egy beágyazott Twitter-videóval. A felvételen azt látni, hogy valaki megüti Emmanuel Macront.

A Facebookon az utóbbi időben spanyol, horvát, lengyel és görög nyelven is terjedni kezdtek különböző videók arról, ahogyan arcon ütik a francia elnököt. A felvételek eltérő szögekből mutatják az eseményt, a közösségi média bejegyzések pedig azt állítják, hogy a videókon azt látni, ahogyan második alkalommal is megtámadják Macront, vagy hogy az indicdens nemrég történt.

A hamis állítást tartalmazó cikk a Facebookon. 2022. november 24-én készült képernyőkép.

A közösségi médiában megosztott videók azonban nem 2022-ben készültek, és az egyetlen dokumentált esetet mutatják, amikor a francia elnököt tényleg pofon vágták az elnöksége alatt.

Emmanuel Macron francia elnököt 2021. június 8-án egy délkelet-franciaországi kisvárosban tett látogatása során egy férfi (és nem egy nő, ahogyan azt egyes félrevezető bejegyzések állítják) valóban pofon vágta, kevesebb mint egy évvel az elnökválasztás előtt. Macront 2022 áprilisában újraválasztották.

Macron éppen Tain-l'Hermitage városában, a kordonok mögött várakozó közönséget üdvözölte, amikor egy férfi hirtelen kiabálni kezdett: "Montjoie! Saint-Denis! A bas la macronie!" A francia elnököt kritizáló és királypárti szlogenek után a férfi pofon ütötte Macront, mielőtt az elnök testőrei a földre vitték a támadót.

A videókon ugyanaz a 2021-es eset látható

Az AFP kiderítette, hogy bár az interneten több eltérő szögekből készült videó is terjed, mindegyik ugyanazt a 2021. júniusi eseményt ábrázolja.

A jelenleg a közösségi médiában magyarul terjedő videó például szemből mutatja Macront. A 2021-es esetről a média széles körben tudósított. A most terjedő videókon ugyanazokat a jellegzetességeket lehet felismerni, mint a korábbi médiatudósításokon.

A BFMTV francia csatorna tudósítását például 2021. június 8-án töltötték a fel a Youtube-ra. Összehasonlítva a BFMTV felvételét a jelenleg az interneten terjedő videóval látható, hogy ugyanazt az eseményt mutatják. Mindkét videón látni lehet a pillanatot, amikor Macront elhúzzák a testőrei, valamint a fekete autót és a motorkerékpárt is a háttérben:

A hamis állítással az interneten terjedő videó (balra) és a 2021-es médiabeszámoló (jobbra) jeleneteinek összehasonlítása. Az kör alakú jelöléseket az AFP adta a képhez.

A hosszú hajú férfi, aki megpofozza az elnököt, mindkét videón olajzöld pólót és fehér arcmaszkot visel. Egy másik videót a BFMTV felvételeivel ellentétes oldalról készítettek, és 2021 júniusában többek között az NBC News is leadta. A férfi haja, pólója és maszkja ezen a videón is megegyezik a többi felvétellel.

2022. november 22-én készült képernyőfotó az NBC News YouTube-oldaláról

Nem találni hiteles forrásból származó beszámolót arról, hogy a közelmúltban is pofon vágták volna az elnököt. A 2021-es eset ellenben a teljes nemzetközi sajtót bejárta.

2021 június 10-én a Macront megütő 28 éves Damien Tarel 18 hónapos börtönbüntetést kapott, amelyből 14 hónapot felfüggesztettek, miután beismerte a támadást, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

Arról is terjedni kezdett már egy hamis állítás, hogy miért támadt a férfi az elnökre, ezt az állítást az AFP ebben a cikkben cáfolta meg.

Fordítás és adaptáció: