Ez a kép, amin Zelenszkij egy melegfelvonuláson pózol, hamisított

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

A közösségi médiában több nyelven is terjed egy digitálisan módosított fotó azzal a hamis állítással, hogy a képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt látni egy 1999-es melegfelvonuláson. A fotót azonban digitálisan manipulálták. Az eredeti, 2006-ban a Flickr képmegosztó szolgáltatásra feltöltött képen nem az ukrán elnök látható.

2023. február 10-e óta több mint 580 alkalommal osztottak meg egy rossz minőségű, módosított képet a Facebookon. A képen két férfit látni egy melegfelvonuláson. Az egyik férfi arcát úgy manipulálták a képen, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre hasonlítson.

Hasonló tartalmú Facebook-bejegyzések és Twitter-posztok már hónapok óta terjednek különböző nyelveken, és már Instagramon is feltűnt a hamis kép. Egyes bejegyzések ugyanezt a képet osztották meg, de más dátummal vagy helyszínnel. A módosított fotó az angol mellett görögül és olaszul is terjedni kezdett az interneten.

Mióta Oroszország közel egy éve megtámadta Ukrajnát, Volodimir Zelenszkij a hamis és megtévesztő tartalmak visszatérő célpontjává vált.

A kép eredetileg 2006-ban készült, és nem Zelenszkijt látni rajta

Az interneten megosztott képet digitálisan manipulálták. Egy fordított képkereséssel sikerült kideríteni, hogy Zelenszkij arcát utólag szerkesztették rá egy képre, ami eredetileg 2006-ban készült, és a Flickr képmegosztó oldalon került megosztásra. A lenti összehasonlításon látni, hogy két másik arcot (a sárgával és a kékkel jelölteket) szintén utólag adták a képhez. Zelenszkij arca zöld körrel van jelölve.

A közösségi médiában terjedő hamis kép.
Képernyőmentés az eredeti képről a Flickr-ön. A képernyőmentés 2022. szeptember 20-án készült. ( Flickr / Thomas Locke Hobbs)

 

 

A PimEyes, egy arcfelismerő szoftver Zelenszkijként azonosította a manipulált képre vágott arcot:

Pillanatkép a PimEyes-ről, 2022. szeptember 22-én.

A PimEyes a fent sárgával bekarikázott arcot Olekszij Arestoviccsal, Zelenszkij volt tanácsadójával, a kékkel bekarikázott arcot pedig Petro Porosenko volt ukrán elnökkel azonosította:

Pillanatkép a PimEyes-ről, 2022. szeptember 22-én.
Pillanatkép a PimEyes-ről, 2022. szeptember 22-én.

 

 

A kép eredete

A Flickr-en az eredeti fotó alatt található információk szerint a képet 2006. június 25-én készítette Thomas Locke Hobbs, egy amerikai fotós egy New York-i melegfelvonuláson. Hobbs az AFP-nek küldött e-mailben 2022. szeptember 16-án megerősítette, hogy ő készítette az eredeti képet, valamint a fotó metaadatai is megerősítik a készítés dátumát. A New York Times cikke is megerősíti, hogy aznap tényleg volt egy melegfelvonulás.

A kép egy album része, amelyet Hobbs "Gay Pride 2006" címmel töltött fel a Flickr-re, a fotógaléria a Pride-felvonuláson részt vevő barátairól készült képeit tartalmazza. Az AFP az albumban található többi képen egyértelműen be tudta azonosítani, hogy azok New York-ban készültek. Az egyik fotón a Union Square melletti kereszteződés utcatáblái láthatók.

Pillanatkép a Flickr-ről ( Flickr / Thomas Locke Hobbs)

 

 

Hobbs az AFP-nek küldött válaszában külön felhívja a figyelmet az egyik képen szereplő résztvevőre, Jesse Archerre. Archer az eredeti fotón egy sisakot visel, amin az "out" felirat olvasható, és egy fejjel lefelé fordított amerikai zászló van a vállára festve.

"Minden évben más volt a Pride témája. 2006-ban minden tiszteletet félretéve tiltakoztunk mind az iraki háború, mind a hadseregünk abszurd 'Ne kérdezz, ne beszélj róla' politikája ellen" – mondta Archer az AFP-nek 2022. szeptember 19-én egy Instagram-üzenetben.

A "Don't Ask, Don't Tell" (DADT) egy olyan amerikai katonai szolgálatra vonatkozó politika volt, amely lehetővé tette a nem heteroszexuális emberek számára, hogy a hadseregben szolgáljanak, amíg nem hozzák nyilvánosságra szexuális orientációjukat. Barack Obama korábbi elnök 2010-ben írta alá a politikát hatályon kívül helyező törvényt.

Archer azt is megerősítette, hogy Zelenszkij nem volt a csoportja tagja a felvonuláson, és az AFP-nek küldött válaszában megnevezte az eredeti kép többi szereplőjét is.

Fordítás és adaptáció:
Ukrán-orosz konfliktus