Ez az egymilliárd forintos aranyhörcsög-szaporítási uniós projekt nem valódi

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Ismét terjedni kezdett az a kép, amin egy fiktív aranyhörcsög-rehabilitációs uniós projekt plakátját látni. A képet már több ezren megosztották a Facebookon láthatólag abban a hitben, hogy egy valódi uniós projektről van szó. Az AFP azonban kiderítette, hogy nincs nyoma ilyen hörcsögökről szóló EU-s projektnek Magyarországon, valamint sem a megadott cím, sem a kedvezményezettként megjelölt cég nem valódi. Bár az igaz, hogy a magyar kormányt gyakran vádolják azzal, hogy nem megfontolt és transzparens módon költi el az uniós pénzeket, ebben a konkrét esetben úgy tűnik, hogy szatíráról van szó.

"És ez nem vicc! Nemzeti aranyhörcsögök rehabilitációja... 1 milliárd..." – olvasható egy magyar Facebook-bejegyzésben, amit már több mint 1700 ember osztott meg 2022. március 20-a óta. A bejegyzésben egy képet is látni egy információs plakátról, ami ránézésre hasonlít az uniós projekteknél előírt tájékoztató plakáthoz.

Úgy tűnik több olyan felhasználó is van, akik elhitték, hogy a képen egy valódi uniós projektet látni. "Ez már mindent felül ír! A szegény emberek, akiknek nincs mit enni nincs tüzelőjük? A lopás a lényeg, Erre kérik Brüsszelből a pénzt" – írta például egy felhasználó egy másik, hasonló Facebook-bejegyzés alatt, amit több mint 2500 ember osztott már meg.

A tájékoztató plakát szerint egy, az "aranyhörcsögök rehabilitációját" és "mesterséges megtermékenyítését" célzó projekt több mint 1 milliárd forint támogatást kapott az Európai Uniótól és a magyar kormánytól.

Bár az igaz, hogy az évek során számos ellentmondásos megítélésű uniós projekt zajlott Magyarországon, és a magyar kormányt az ellenzék és az EU is korrupcióval vádolja, ez a konkrét plakát inkább szatírának tűnik. A hivatalos adatbázisokban nincs nyoma ilyen projektnek, a táblán megnevezett cég nem létezik, a feltüntetett cím pedig hamis, állapította meg az AFP.

A félrevezető bejegyzés a Facebookon. 2023. március 21-én készült képernyőkép

Nincs nyoma ilyen projektnek

Már első ránézésre is észre lehet venni néhány gyanús részletet a képen.

A tábla szerint a projekt az "Új Széchenyi Terv" keretében valósult meg. Ez a "gazdaságélénkítés és munkahelyteremtést" célzó kormányzati program 2011 és 2014 között futott. A tábla dizájnja is az ebben a periódusban megvalósult uniós projektek plakátjaira emlékeztet. De a szöveg szerint ez az állítólagos projekt 2019 és 2021 között zajlott, amikor az uniós projektek törvényileg előírt kinézete már más volt, ahogyan azt a lenti összehasonlításon is látni.

A 2014 és 2020 közötti uniós finanszírozású projektek tájékoztató tábláinak hivatalos vizuális kialakítása (balra). A közösségi médiában megosztott kép a régi dizájnnal (jobbra).

Ráadásul a táblán megnevezett szabályozó szerv sem létezik; a felirat szerint a projektet a "Nemzetstratégiai Fejlesztési Ügynökség" felügyeli, de az AFP az online keresés során nem találta nyomát ilyen ügynökségnek. Korábban volt egy "Nemzeti Fejlesztési Ügynökség" nevű, uniós projekteket felügyelő kormányzati szerv, amelyet 2014-ben megszüntettek.

A támogatott projektek online adatbázisában sincs nyoma, hogy lenne ilyen projekt. Az AFP nem talált ilyen uniós projektet sem különböző kulcsszavas keresésekkel, sem átböngészve a Nagymaroson megvalósult uniós projekteket – a plakát szerint ugyanis a településen található a támogatást kapó cég. Csak néhány projekt kapott a településen 1 milliárd fölötti támogatást, jellemzően út- és infrastruktúra-építési projektek. Hörcsögökkel kapcsolatos projektet nem talált az AFP.

Az AFP a cégadatbázisban is rákeresett a plakáton szereplő cégre, de nem találta nyomát semmilyen "Közép-európai Rágcsálóinszeminációs Kft"-nek. A képen olvasható cím szerint a támogatást kapó cég címe: 2626 Nagymaros, Vadrózsa utca 666." Bár tényleg van ilyen utca Nagymaroson, a 666-os házszám hivatalosan nem létezik. Feltehetően ez inkább egy bibliai eredetű utalás a 666-os számra, amit a popkultúrában gyakran a gonosszal és az okkultizmussal azonosítanak.

A cégregiszter szerint hét aktív cég és egyéni vállalkozó van bejegyezve a nagymarosi Vadrózsa utcában, valamint két további már nem aktív vállalkozás. Egyiknek sem az a neve, mint a plakáton szereplő cégnek.

A képet a Kétfarkú Kutyapárt osztotta meg

Ha az ember rákeres a projekt nevére, a képen olvasható címre vagy a cégre a Google-ön, akkor a Magyar Kétfarkú Kutyapárt egy 2020-as Facebook-bejegyzését kapja eredményül. Az MKKP a kormány döntéseit kifigurázó szatirikus akcióiról is ismert, mint például a saját nemzeti konzultációjuk.

Az MKKP korábban már parodizált pályázati információs plakátokat, de azokon világosan szerepelt a párt neve is.

Az AFP kérdésére a párt társelnöke, Kovács Gergő elmondta, hogy a képen szereplő plakát nem az MKKP műve. "Bármennyire is szeretnénk, ezt sajnos nem mi találtuk ki" – írta Kovács az AFP-nek e-mailben 2023. március 21-én.

Vannak valódi kritikák az uniós pénzek elköltésével kapcsolatban Magyarországon

Amíg a hörcsögös projekt úgy tűnik, hogy szatíra, vannak valódi aggodalmak az uniós pénzek elköltésével Magyarországon.

Magyarországot az EU legkorruptabb országaként emlegetik. Az AFP is beszámolt róla 2022 októberében, hogy az Európai Bizottság aggodalmát fejezte ki a Magyarországon kiírt tendereknél tapasztalt szabálytalanságokkal kapcsolatban, valamint amiatt, hogy sok pályázaton csak egyetlen induló van. A Bizottság azt is kifogásolta, hogy az összeférhetetlenség nincs megfelelően ellenőrizve, és a gyaníthatóan elcsalt pénzek esetében alig folynak le a megfelelő jogi eljárások.

2022 szeptemberében a Bizottság azt javasolta, hogy az Európai Tanács függessze fel a három uniós program keretében Magyarországnak járó pénzek 65 százalékát, nagyjából 7,5 milliárd eurót.

Az unió csalás elleni hivatala, az OLAF rendszeresen talál rendellenességeket az uniós pénzek Magyarországi elköltésével kapcsolatban, például ebben és ebben az esetben, ahol a pénzek visszatérítésére tettek javaslatot.