Ennek a csoportképnek semmi köze a németországi általános iskolákhoz

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

A Németország keleti részén fekvő Zwickauban a lakosság mintegy négy százaléka nem német állampolgár, ami jóval kevesebb, mint az országos átlag. A közösségi oldalakon német és magyar felhasználók egy sor rasszista megjegyzést írtak egy kép alá, ami állítólag egy zwickaui általános iskolában készült. A fotó azzal a felhanggal terjed, hogy a bevándorlók magas számát illusztrálja a német iskolákban. A fényképnek azonban semmi köze a német általános iskolákhoz. A fotó Svédországban készült, amint azt a képen szereplő egyik férfi is megerősítette. A kép készítésének helyszínét az AFP-nek is sikerült megerősítenie.

Több száz magyar felhasználó osztott már meg egy képet a Facebookon 2023 januárja óta. A képen egy csoportot látni, valamint egy német feliratot: "Göthe Általános Iskola, Zwickau, 3.C osztály". A kép ugyanezzel a hamis szöveggel a német felhasználók között is terjed a közösségi médiában és blogokon is.

A képen tizenegy, többnyire sötét bőrű férfit és fiút látni. A képhez, ami állítólag Szászországban készült, több felhasználó is rasszista megjegyzéseket fűzött. "Kelet-Németország is elveszett. Ide juttatta a polkorrekt euroatlanti politika" – írta például valaki. Egy másik felhasználó szerint pedig azt írta, hogy "ezt tette velük a zsidó multikulturalizmus".

A hamis kontextussal megosztott kép a Facebookon. A képernyőmentés 2023. március 23-án készült.

De a képnek semmi köze a zwickaui általános iskolákhoz. A képet egy svéd influenszer osztotta meg még 2019-ben. A férfi elmondása szerint a kép 2019-ben készült, a svédországi Kristianstadban. A helyszínt az AFP-nek is sikerült geolokáció segítségével igazolnia: a kép egy kristianstadi klubházban készült.

2020-ban mintegy 11 millió német állampolgársággal nem rendelkező ember élt Németországban. Németország keleti tartományaiban az állampolgársággal nem rendelkezők aránya alacsonyabb, Zwickau körzetében az összlakosságon belül 3,7 százalék volt.

A kép 2019-es és Svédországban készült

A képnek semmi köze a zwickaui iskolákhoz. Az AFP egy fordított képkeresés segítségével kiderítette, hogy a fotó már egy ideje terjed az interneten. Twitteren már egészen 2019 óta elérhető hamis kontextusban, igaz az állítólagos város más: a korábbi változatok szerint a kép egy angeredi általános iskola osztályát mutatja. Angered a svéd Göteborg egyik külvárosa, ami a médiában gyakran negatív színezettel szerepel a bevándorlók magas aránya miatt.

A fenti információkat felhasználva az AFP további képkereséseket végzett, amik egy még régebbi Twitter-bejegyzéshez vezettek 2019. október 6-ai dátummal. Ebben a bejegyzésben egy felhasználó adott a mérgének hangot a képen látható férfi miatt, akit "szalafista prédikátornak" nevezett.

A Twitter-poszt szerzője Ramsis "Moosa" Assal-ra gondolt, egy svéd muszlim influenszerre, akinek a tevékenységét egyesek kritizálják. Assalt több mint 56 ezer ember követi Instagramon. A férfi főleg az Iszlámmal kapcsolatban oszt meg bejegyzéseket. Assal 2019-ben elnyerte az Év Pedagógusa díjat a tevékenységéért, amiről a közösségi médiában is beszámolt. A díjról a svéd sajtó is tudósított (itt, itt és itt).

A képen a jobb szélen valóban Assalt látni. A fotón ugyanolyan szürke fejfedőt visel, mint más képeken, amiket a közösségi médiában osztott meg.

Az AFP-nek sikerült megtalálni Assal Instagramján a képet, ami jelenleg hamis kontextusban terjed. A képet 2019. július 21-én osztották meg a következő szöveggel: "Köszönet a fivéreinknek és nővéreinknek Kristianstadban, hogy meghívtak minket [...] néhány nagyszerű fivérünk és nővérünk jött el a beszélgetésre Kristianstadban".

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

Ein Beitrag geteilt von Ramsis "Moosa" 'Assal (@medinastudenten)

Assal 2023. március 21-én megerősítette az AFP-nek, hogy ő szerepel a képen. "Ez egy régi kép egy előadásról, amelyet fiataloknak és gyerekeknek tartottam Kristianstadban. A képen látható gyerekek közül néhányan olyan szülők gyermekei, akik részt vettek az előadáson".

A 2019-es kristianstadi rendezvény pontos helyszíne is megtalálható az Assal Facebook oldalán. Az esemény plakátja szerint az előadás egy Bockatorpet nevű kristianstadi klubházban került megrendezésre. A klubházról az interneten elérhető képeket (innen és innen) összehasonlítva a Facebookon terjedő fotóval sok hasonlóságot találhatunk:

A közösségi médiában hamis kontextussal megosztott, Assalt ábrázoló fotó (balra) és a kristianstadi Bockatorpet klubházról készült képek (jobbra) összehasonlítása.

Látható, hogy a lámpák kialakítása és elhelyezése, valamint a térkő is ugyanolyan. A klubházból posztolt Instagram-posztokon a madár alakú matricák is láthatóak az ablakokon.

Fordítás és adaptáció:
MIGRÁCIÓ