A japán kormány nem tiltotta be a mikrohullámú sütőket

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

A japán kormány nem tiltotta be a mikrohullámú sütőket közegészségügyi okokból, szemben azzal, amit a közösségi médiában az elmúlt négy évben több nyelven, köztük magyarul is tömegesen megosztott posztok állítanak. Az állítás egy vállaltan szatirikus orosz nyelvű weboldalra vezethető vissza, ahol 2019-ben jelent meg egy ilyen tartalmú humoros cikk. A japán hatóságok részéről nincs olyan nyilvános közlemény, amelyben bejelentették volna a mikrohullámú sütők betiltását, és a készülékek széles körben megvásárolhatók az országban. Szakértők szerint a mikrohullámú sütők megfelelő használat esetén nem veszélyesek az egészségre.

Az az állítás, hogy Japán és más országok betiltották a mikrohullámú sütőket, egy régi hoax, ami 2019 óta már számos nyelven terjedni kezdett. Többek között az AFP argentin és az ausztrál tényellenőrző csapatai is cáfolták már. Legutóbb az AFP Görögország vizsgálta meg az állítást 2022-ben. A magyar nyelvű posztok szövege megegyezik a történet görög változatának egyes posztjaival, sőt, még ugyanazt a képet is használják.

"A japán kormány úgy döntött, hogy idén beszünteti a mikrohullámú sütők használatát az országban" – olvasható ebben a magyar nyelvű bejegyzésben, amelyet 2022 márciusa óta több mint 1700 alkalommal osztottak meg, és ami 2023-ban továbbra is terjed.

"A tilalom oka: a Hirosimai Egyetem tudósai tanulmányozták és megállapították, hogy a mikrohullámú sütőkből származó ‘rádióhullámok’ az elmúlt 20 évben több egészségkárosodást okoztak, mint az 1945 szeptemberében Hirosimára és Nagaszakira ledobott amerikai atombombák – állítja az írás – Japánban az összes ‘mikrohullámú sütő’ gyárat bezárják. Dél-Korea bejelentette, hogy 2021-ig bezárja az összes mikrohullámú sütő gyárat, Kína pedig 2023-ig."

Ez az állítás azonban hamis. A japán kormány nem jelentette be a mikrohullámú sütők betiltását, és nem is jelentette be azt sem, hogy bezárná az ezeket gyártó gyárakat. Dél-Koreában és Kínában sincs ilyen tilalom. A Facebook-posztok egy orosz paródiaoldal cikkét idézik.

Egy magyar poszt a hamis állítással. 2023. március 24-én készült képernyőkép.

Az állítás egy orosz paródiaoldalra vezethető vissza

Az AFP a kulcsszavas kereséssel hasonló, megalapozatlan állítást talált a mikrohullámú sütők Japánban való betiltásáról az orosz Panorama szatirikus weboldal egy 2019-es tweetjében.

A Twitter-bejegyzésről készült képernyőmentés:

Képernyőmentés a Panoráma tweetjéről. Készült 2023. március 27-én.

Ugyanez a cikk 2019. március 3-án jelent meg a Panorámán, "Japán 2020-ig fokozatosan kivonja a forgalomból a mikrohullámú sütőket" címmel. Az orosz eredetiből történő fordítás után megerősíthetjük, hogy a 2019-es Panorama-cikk szövege nagyrészt megegyezik a közösségi médiában terjedő posztokkal.

A Panorama figyelmeztetést közöl a honlapján: "Az oldalon található összes szöveg a valóság groteszk paródiája, és nem valódi hír."

Figyelmeztető szöveg a Panorama honlapján. Képernyőkép 2023. március 27-én készült.

Az oldal logóján kisebb betűkkel, cirill írással szerepel a "szatirikus kiadvány" felirat, ahogy az alább látható:

Pillanatkép a Panorama logóról. A képernyőmentés 2022. április 11-én készült a Panorama honlapján. Alatta cirill betűkkel a "Szatirikus kiadás" felirat olvasható.

A Panorama Twitter-oldalán (archivált változat itt) a "Сатира" (szatíra) leírás szerepel.

A Tjournal orosz platformnak adott 2019-es interjúban a magazin újságírói hangsúlyozzák: "A Panorama egy szatirikus kiadvány, nincs benne semmi komoly." Az interjú a Panorámát az amerikai The Onion nevű paródia-hírportál orosz változataként írja le. Vagy a magyar Hírcsárdához (archivált változat itt) lehetne még hasonlítani.

Nincs tilalom a mikrókra Japánban

Mivel az eredeti cikk 2019-ben jelent meg, az az állítás, miszerint a japán kormány "az év végéig" betiltja a mikrohullámú sütőket, azt kéne hogy jelentse, hogy ez a tilalom már érvényben van.

Japánban azonban még mindig árulnak mikrohullámú sütőket, amint azt az ország Amazon-oldala is tanúsítja. Még 2023 márciusában a Bic Camera nevű nagy japán elektronikai kiskereskedő cég készített egy útmutatót a vásárlók számára (archivált változat itt) az általuk eladásra kínált mikrohullámú sütők némelyikéről.

Az AFP japánul beszélő újságírója többször kulcsszavas keresést is végzett 2023-ban, de sem ez sem a japán miniszterelnök hivatalos honlapján (archivált változat itt) végzett keresés nem hozott eredményt ilyen bejelentésre. Csak egy viszonylag régi kormányzati dokumentum (2005-ből) említi a mikrohullámú sütőket. Ez azonban nem a közegészségügyi kérdésekre vonatkozik, hanem a "Kiotói Jegyzőkönyv végrehajtási tervére", amely a japán kormány ökológiai és energiatakarékossági célkitűzéseire vonatkozik.

Pillanatkép a japán kormány hivatalos honlapjáról, 2022. április 11.

A japán kormány hivatalos Twitter-fiókjának angol nyelvű keresése szintén nem talált a mikrohullámú sütők betiltására vonatkozó találatokat (a keresés archivált változata itt). Magyarul sem találni semmi hasonló hírt.

A Statista német online portál 2023. februári adatai szerint a japán mikrohullámú sütő ágazat 2023-ban 470 millió dolláros bevételt fog elérni. A Statista szerint a piac várhatóan 2,49 százalékos éves növekedési rátával számolhat.

A dél-koreai és a kínai kormány honlapján végzett keresés után sem találtunk bizonyítékot a mikrohullámú sütők betiltására (az utóbbi honlap archivált változata itt található).

Ugyanezt az állítást más tényellenőrző szervezetek is ellenőrizték, például 2019-ben a Libération című francia újság, amely szintén hamisnak találta.

Munkások mikrohullámú sütőket szerelnek össze egy gyártósoron a Hitachi Appliances, Inc. tagai üzemében, a japán Hitachiban, Tokiótól mintegy 150 km-re keletre, 2013. március 19-én. ( AFP / KAZUHIRO NOGI)

A szakértők szerint a mikrohullámok nem károsak a szervezetre

A hamis cikk azt állítja, hogy a Hirosimai Egyetem tanulmánya szerint a mikrohullámú sugárzás "nagyobb egészségkárosodást okozott, mint az amerikai atombombák Hirosimában és Nagaszakiban". De a japán egyetem honlapján (a keresés archivált változata itt) vagy máshol végzett keresés után sem találtunk ilyen jellegű tanulmányt.

A rádióhullámok, köztük a mikrohullámok sugárzásának hatásaival kapcsolatban az Amerikai Rákellenes Társaság azt írja, hogy "ha a mikrohullámú sütőket rendeltetésszerűen használják, nincs bizonyíték arra, hogy azok egészségügyi kockázatot jelentenének az emberekre nézve". A szervezet azt is kifejti, hogy a kutatások nem bizonyították a rák és a rádióhullámok közötti közvetlen összefüggést, beleértve "olyan embereken végzett vizsgálatokat, akik munkájuk során sugárzásnak voltak kitéve. Ezek nem mutatták ki a rák kockázatának egyértelmű növekedését".

2022. április 5-én az AFP görögországi újságírójának Michalis Kokkoris, az Athéni Nemzeti Műszaki Egyetem (NTUA) kísérleti atomfizika és nukleáris alkalmazások professzora elmagyarázta a különbséget. "A mikrohullámok az elektromágneses hullámok vagy elektromágneses sugárzás egy fajtája, amely az ultraibolya és az infravörös sugárzás utáni tartományba tartozik. Valójában ez az ionizáló sugárzás ellentéte, amelyet radioaktivitásnak nevezünk" – mondta.

A professzor elmagyarázta, hogy a mikrohullámok kölcsönhatásba lépnek az anyaggal, de nem ionizálják azt, mint a radioaktivitás. "Mindenesetre nincsenek olyan drámai hatásai a szervezetre, mint a sugárzásnak". A szakértő hozzátette, hogy "a mikrohullámokat széles körben használták a múltban, egészen napjainkig” az adatátiveltől egészen a mikrohullámú sütőkig.

Kokkoris szerint a mikrohullámok rezgésbe hozzák a vizet, és mivel azonos frekvenciájúak, majd a rezgés hővé alakul. "Ezek a készülékek valójában ugyanazt a frekvenciát használják, mint a víz frekvenciája, ami így felmelegíti azt és mindent, ami vízmolekula közelében van, mivel abból sok van az élelmiszerekben" – mondta.

Ez az AFP-videó angol nyelven magyarázza el a környezetünkben található elektromágneses sugárzás néhány formáját:

A professzor rámutat, hogy sok kutatást végeztek a nem ionizáló sugárzással, például a mikrohullámokkal kapcsolatban. "Minden tudomány azt bizonyítja, hogy ezek nem okoznak maradandó károsodást. Az emberek 120 éve élnek együtt a nem ionizáló elektromágneses sugárzással, és foglalkoznak vele. A rákos megbetegedések száma nem emelkedett a statisztikai hibán túl", hozzátéve, hogy ez egyetemi alaptananyag, amelyben semmi változás nem történt.

A Magyar Fizikai Szemlében megjelent cikk kifejti, hogy a mikrohullámok "mikrohullámok, [...] ugyanolyan ‘közönséges’ elektromágneses hullámok, mint a látható fény, vagy a láthatatlan rádióhullámok, a különbség a hullámhosszban rejlik", megjegyezve, hogy "a mikrohullámú készülékek szerkezeti felépítésének igen szigorú biztonsági előírásai vannak".

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is azt állítja, hogy a mikrohullámok nem veszélyesek az egészségre, "ha a gyártó utasításainak megfelelően használják" őket. A WHO hozzáteszi, hogy "a mikrohullámú sütőben főzött ételek ugyanolyan biztonságosak és ugyanolyan tápértékűek, mint a hagyományos sütőben főzöttek".

"A mikrohullámú sütők úgy vannak kialakítva, hogy az elektromágneses sugárzás ne hagyja el a sütőt. Ez magában foglalja a biztonsági mechanizmusokat, amelyek biztosítják, hogy a sütő minden ajtónyitáskor kikapcsol. A mikrohullámú sütők által okozott legtöbb sérülés a túlhevült ételek vagy folyadékok okozta hő okozta égési sérülések következménye" – áll a közleményben.

Fordítás és adaptáció: