Módosított videó: az eredeti felvételen nem szerepelnek neonáci jelölések a tankon

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

A radikális jobboldal gyakran használ számsorokat kódként az üzenetei terjesztésére. Egy felvétel terjed a felhasználók között, amin állítólag egy Ukrajnába tartó német tankot látni, egy ilyen náci jelöléssel. A videót azonban megszerkesztették. A 2022 tavaszán készült felvételeken a tank eredetileg a felirat nélkül látható, ahogyan azt a német SWR televízió is megerősítette, akik már korábban felhasználták az eredeti videót.

Már több mint 160 felhasználó osztotta meg a Facebookon 2023. február 27-e óta egy, az orosz narratívát rendszeresen terjesztő oldal egy cikkét, amelyben állítólag egy náci jelzésekkel ellátott Ukrajnába tartó német tankról látni egy videót.

“A németországi Mannheimben lefilmeztek egy harckocsikat szállító vonatot, amely Lengyelországba, majd onnan természetesen Ukrajnába tartott. Az egyik harckocsin a neonácik kedvenc száma látható: 14/88” – állítja a cikk.

Ugyanez a szerkesztett videó már számos más nyelven is terjedni kezdett, köztük németül, szlovákul, angolul, franciául, spanyolul, csehül, törökül és görögül is.

De, mint azt az AFP kiderítette, a videót manipulálták. Az eredeti felvételen nincs nyoma a neonáci jelölésnek.

Radikális jobboldali kódok

Németországban és Ausztriában, ahogyan Magyarországon is, egyes nemzetiszocialista jelképek törvényileg tiltva vannak. Ezért ezeket a jeleket gyakran utalásokkal, például számokkal helyettesítik, mint amilyen a hamis videóban is látható “14/88”.

A “88”-at gyakran a “Heil Hitler” (Éljen Hitler!) a náci németországban elterjedt köszönés alternatívájaként használják, mivel a német ábécé 8-ik betűje a “h”. A 14 pedig egy 14 szavas mondatra utal, amit egy David Lane nevű amerikai neonáci talált ki, a mondat jelentése magyarul: "Biztosítanunk kell népünk létét és a fehér gyermekek jövőjét".

Már a háború kezdete óta terjed az interneten az az orosz párti narratíva, ami szerint Ukrajnát neonácik irányítják. Az AFP már többször ellenőrizte ezt a visszatérő dezinformációs narratívát. A közösségi médiában terjedő hamis állítások között volt, amelyik azt állította, hogy egy náci tetoválásokkal borított férfi volt a kijevi rendőrfőnök, mások azt terjesztették, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy horogkeresztes mezzel pózolt egy képen.

A régi felvételeken nem láthatók náci szimbólumok

A fordított keresés az AFP-t a német SWR műsorszolgáltató egy körülbelül egyéves riportjához vezette. A riportban jelenik meg a videó is 2022. március 8-i keltezéssel, a készítő az SWR szerint egy magányszemély volt. A beszámoló a járműveket amerikai tankokként azonosítja a Coleman Barracks, egy, a németországi Mannheim melletti amerikai laktanya közelében.

Az SWR által 2022 márciusában közzétett jelenet azonban jelentős eltérést mutat a jelenleg a közösségi médiában terjedő posztokhoz képest: Az SWR által megosztott videón nem szerepel náci utalás a tankon. Az összehasonlítás azt mutatja, hogy a jelenleg megosztott videó és az SWR riportjában szereplő felvétel a felirat kivételével megegyezik.

Mindkét videó ugyanabból a szögből készült, és az olyan részletek is, mint a tank melletti fa levelei és ágai is megegyeznek, valamint megegyezik a felvételeken látható pózna és tábla is (pirossal jelölve). Csak a náci utalás hiányzik a korábban közzétett videóról (sárgával jelölve).

Az SWR cikke a bal oldalon, a hamis bejegyzés a jobb oldalon. A jelöléseket az AFP adta hozzá. A képernyőmentések 2023. március 30-án készültek.

A riport videóváltozatát a törvény által előírt megőrzési idő miatt eltávolították az SWR honlapjáról, de archiválva még elérhető, ezt látni a fenti képen is, és a poszt egy változata még mindig elérhető a műsorszolgáltató Facebook-oldalán.

A cikk arról szól, hogy a környékbeliek egyre gyakrabban figyelték meg katonai felszerelések és tankok szállítását az amerikai katonai telephelyen. Az egyik helyi lakos volt a forrása az SWR által felhasznált videofelvételnek is: "A felvételek egy általunk ismert, megbízható forrástól származnak, egy lakostól, aki a Coleman Barracks közvetlen közelében lakik" – írta Stefanie Zenke, az SWR szóvivője 2023. március 20-án az AFP-nek.

Zenke azt is megerősítette, hogy “az anyag első kézből származik, megbízható forrásból. Az eredetiben nincs “14/88” felirat".

A videót tényleg a Coleman Barracks közvetlen közelében rögzítették, amint azt a "Correctiv" nevű oldal tényellenőrzése kiderítette.

A helyszín egy, a Google Street View-hoz hasonló nyilvános utcatérképen:

Képernyőmentés a környéket mutató utcaképről.

A tankokról készült videó már az SWR riportja előtt is felbukkant az interneten. Egy felhasználó 2022. március 5-én osztotta meg a videót a TikTok-on, valamint az SWR riportjával egy napon egy másik felhasználó is feltöltötte a Youtube-ra egy tankszállításokról szóló gyűjtés részeként. De egyik 2022. márciusi videón sem látható náci felirat.

Amerikai katonai transzportok Németországban

Az SWR riportja azt gyanította, hogy a szállítások hátterében egy amerikai gyalogos hadosztály Németországba történő áthelyezése állt, amelyet a térségből származó anyaggal szereltek volna fel. Az amerikai védelmi minisztérium 2022. február 24-én, az ukrajnai orosz invázió napján jelentette be, hogy 7000 katonát küld Németországba, hogy "megnyugtassa a NATO-szövetségeseket" és "elrettentse az orosz agressziót".

Ez egybevág a Mannheimben tapasztaltakról szóló cikkekkel. A helyi lakosok már közvetlenül a háború kitörésekor fokozott tevékenységről számoltak be. Az intézkedés részeként 2022. február végén Abrams harckocsikat is áthelyeztek a Coleman telephelyről Bajorországba.

Olaf Scholz német kancellár hosszas hezitálás után 2023. január végén jelentette be, hogy Németország Leopard harckocsikat küld Ukrajnának. A hamis videót megosztó közösségi média bejegyzések egy része azt feltételezi, hogy a videón ilyen harckocsikat látni.

A képen látható járművek azonban más típusú harckocsik, amint azt Rolf Hilmes harckocsi-szakértő is megerősítette az AFP-nek március 28-án. "Nem kérdés", hogy a megosztott videón látható harckocsik amerikai M1 Abrams fő harckocsik, mondta a szakértő. Külsőleg a két harckocsit elsősorban a torony és a jármű alsó részét alkotó hajótest eltérő formája alapján lehetne megkülönböztetni.

A Németország által Ukrajnának ígért Leopard harckocsi jellemzői.
Az amerikai Abrams harckocsi jellemzői.

 

 

Más országok is ígértek támogatást Ukrajnának Lengyelország már le is szállította az első Leopard harckocsikat.

Az amerikai hadsereg a cikk megjelenéséig nem válaszolt az AFP megkeresésére.

Ukrán-orosz konfliktus