Egy 2021. június 6-án készült kép az ukrán labdarúgó-válogatott Euro 2020-as mezéről. ( AFP / )

Manipulált fotó: Zelenszkij nem fényképezkedett horogkeresztes mezzel

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Világszerte – beleértve Magyarországot is – terjedni kezdett a közösségi médiában egy kép Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről, ahogyan egy focimezzel pózol, amin egy horogkereszt van szám helyett. De az AFP kiderítette, hogy a képet digitálisan manipulálták, és a horogkeresztet utólag szerkesztették rá egy fotóra, amit eredetileg Zelenszkij Instagramján tettek közzé.

Már több mint 400 magyar felhasználó osztotta meg azt a képet a Facebookon 2022. március közepe óta, amin Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt látni egy horogkeresztes focimezzel. A kép, úgy tűnik, egy olyan oldalról lett lementve, ami már több alkalommal is terjesztett olyan információkat a koronavírus-járványról, amiket az AFP hamisnak talált (például ebben és ebben a cikkben). A cikk jelenlegi verziójában már nincs ott a manipulált kép.

Képernyőmentés egy Facebook-bejegyzésről a manipulált fotóval. A képernyőmentés 2022. május 12-én készült.

A kép a valóságban egy módosított változata annak a fotónak, amit Zelenszkij Instagramján osztottak meg. Az eredeti képen az ukrán elnök egy 95-ös számú ukrán mezzel látható, horogkereszt nélkül. (A Facebook-bejegyzésekben látható másik kép egy 2019-es elnökjelölti vita során mutatja Zelenszkijt.)

A hamisított kép a horogkeresztes mezzel beleillik abba az Oroszország által terjesztett narratívába, ami azt állítja, hogy Ukrajnát "nácik" és "fasiszták" irányítják. Szakértők elmondták az AFP-nek hogy bár az ukrán szélsőjobb tényleg több nyilvánosságot kap 2014 óta, de messze nem reprezentálják az ország politikai spektrumát. A zsidó származású Zelenszkij már többször visszautasította ezeket a vádakat, és emlékeztetett rá, hogy a második világháborúban a náci megszállók több családtagját is megölték.

A képet manipulálták

Egy fordított képkereséssel sikerült kideríteni, hogy a focimezes kép – horogkereszt nélkül – először 2021 júniusában tűnt fel a híradásokban, amikor az UEFA arra kérte Ukrajnát, hogy változtassa meg a nemzeti mezét a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokságra, mivel egy olyan politikai üzenet volt rajta, amit Oroszország kifogásolt.

Ahogyan arról az AFP is beszámolt, az UEFA szerint a "Dicsőség a hősöknek!" szlogen, ami 2014-es ukrajnai oroszellenes tüntetések egyik jelmondata volt, "nyilvánvalóan politikai természetű". Oroszország formálisan is tiltakozott a mez ellen azért is, amiért a mezen a Krím-félszigetet Ukrajna részeként ábrázolták. A félszigetet 2014-ben annektálta Oroszország.

Végül az UEFA apróbb módosításokkal, de jóváhagyta a mez használatát.

A képet megtalálni Zelenszkij Instagram-oldalán is, ahová 2021. június 8-án került fel. A mezen ott is a 95-ös szám látható, és nem egy horogkereszt.

Ha az ember összehasonlítja az eredeti képet és a jelenleg a közösségi médiában terjedő változatot, akkor számos olyat jelet találhat, ami arra utal, hogy a fotót manipulálták. Valaki valószínűleg egy képszerkesztő programot használt, hogy a sárga anyag egy részét sokszorosítva kitakarja a számot a mezről, majd a szám egy részéből horogkeresztet formált.

A manipulált fotón (bal) látni, hogy a név alatti részen sötétebb foltok törik meg az anyag színét. A hamisított kép készítője feltehetően az eredeti kép egy részét használta, hogy azzal takarja ki a számot a mezről, de az árnyalat és a világosság nem illeszkedik tökéletesen, ezért látni azokat a koszosnak kinéző részeket.

Egy másik nyomot is találni a manipulált kép jobb alsó részén. Látható, hogy az anyag gyűrődése hirtelen ér véget, és a kisebb gyűrődések a jobb szélen többször is megismétlődnek, ami szintén azt mutatja, hogy valaki egy képszerkesztő programmal tüntette el a számot a képről.

A hamisított kép (balra) és az eredeti kép (jobbra) összehasonlítása. A piros négyzeteket az AFP adta hozzá. A 2022. május 15-én készült képernyőképek

Továbbá, úgy tűnik, hogy a horogkereszt az eredeti képen szereplő 5-ös szám alsó szárából készült, csak a külső vonal nélkül. A hamisított kép készítője fogta a szám egy részét majd négyszer a képre másolta, hogy így egy horogkeresztet alkosson. A kis sötétebb folt az 5-ös számon az eredeti képről a hamisított változaton négyszer is szerepel:

A hamisított kép (balra) és az eredeti kép (jobbra) összehasonlítása. A piros köröket az AFP adta hozzá. A 2022. május 15-én készült képernyőképek

A háború kezdete óta az AFP számos olyan a közösségi médiában terjedő állítást cáfolt, amik azt próbálták meg bizonyítani, hogy Ukrajnát nácik irányítják, vagy legalábbis vezető szerepet tölt be a szélsőjobb az országban.

A Ténykérdés összes Ukrajnával kapcsolatos anyagát itt olvashatja.

Fordítás és adaptáció:
Ukrán-orosz konfliktus