Ezek a tankok egy hadgyakorlatra tartottak, Nyugat-Finnországba, nem pedig az orosz határ felé

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több ezer magyar felhasználó nézett már meg egy videót a Facebookon május eleje óta. A videón azt látni, ahogyan egy sor páncélozott harci járművet szállítanak vasúton valahová. A bejegyzések azt sugallják, hogy a felvételen azt látni, ahogy a finnek harckocsikat csoportosítanak át az orosz határhoz. De ez nem igaz. A finn honvédelem az AFP kérdésére elmondta, hogy a szállítmány egy éves hadgyakorlat része volt, amit már az Ukrajna elleni orosz támadás előtt elterveztek. A videón felbukkanó háttérelemeket megnézve is látni, hogy a vonat az ország nyugati fele felé tartott, nem pedig az orosz határhoz.

"Finnország megerősíti az Oroszországgal közös határát a NATO-tagság igényének május 12-re tervezett bejelentése előtt" – írja egy videó leírása a Facebookon, a felvételen – amit már több mint 1600-an láttak május 4-e óta – páncélozott járműveket látni egy vonatszerelvényen. "Megerősítik... mert ők valójában tudják, h ez provokáció. de mégis csinálják mert a háttérhatalom ezt akarja..." – írta egy felhasználó a videó alatt.

Ugyanezt a videót már több mint 5700 ember látta a Telegramon, ahol a következő szöveggel osztották meg: "Finnország katonai eszközöket csoportosít át az orosz határhoz."

A poszt a félrevezető feliratú videóval, 2022. május 18-án készült képernyőfotó.

Hasonló posztok már terjedni kezdtek más nyelveken is, például németül, finnül és lengyelül. Más nyelveken olyan változata is van a videónak, amin egy vízjelet látni. A vízjel egy, az orosz BelVestnik Telegram-csatornán 2022. május 3-án megosztott videóhoz vezet el, ahol a megtévesztő szöveg oroszul szerepel. Ez a legkorábbi változata a videónak, amit az AFP-nek sikerült megtalálnia.

Az állítást, miszerint finn hadi eszközöket szállítanak az orosz határhoz, orosz oldalak is megosztották, például a Novosztivl és az Avia.pro.

A tény, hogy 2022 februárjának végén orosz csapatok lerohanták Ukrajnát, arra késztette Svédországot és Finnországot, hogy átgondolják az álláspontjukat egy esetleges NATO-csatlakozásról. Moszkva az északi országok csatlakozási terveire fenyegetésekkel reagált. Vlagyimir Putyin orosz elnök többször a NATO keleti terjeszkedését hozta fel, mint az egyik okot Ukrajna megtámadására. A videó is ebben a kontextusban terjed az interneten.

2022. május 12-én Sanna Marin finn miniszterelnök és Sauli Niinistö finn elnök bejelentették, hogy Finnország azonnali hatállyal szeretné beadni a csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Putyin erre reagálva azt mondta, hogy bár Oroszország nem tekinti fenyegetésnek Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, de amennyiben a katonai szövetség fegyvereket telepít ezekbe az országokba, az válaszlépést provokálhat ki Moszkva részéről. 2022. május 18-án Svédország és Finnország több évtizedes semlegesség után beadta a csatlakozási kérelmét.

Mi látható a felvételen?

A videón azt látni, ahogyan harcjárműveket szállítanak vasúton, de a készítés helye vagy ideje nincs megadva. De a dpa hírügynökség tényellenőrzésébenTampere városát azonosították mint a kép készítésének helyét. Az AFP-nek szintén sikerült megtalálni a készítés helyét a finn város észak-nyugati részében.

A videón egy helyi jellegzetesség, a Näsinneula kilátótorony is látható a háttérben.

Pillanatkép a Facebookon megosztott videóból, amely a vörössel bekarikázott Näsinneula kilátótornyot mutatja. A képernyőmentés 2022. május 12-én készült.

Ezek mellett a fehér erkélyes épületet és a vöröses kéményt is felismerni a sínek mellet. A síneket egy szürke fémkorlát határolja.

Pillanatképek a Facebookon terjesztett videóból (balra) és a Google Street View-ból (jobbra), a piros köröket az AFP tette hozzá 2022. május 10-én.

A vonat nyugat felé halad el a kémény mellett, és nem keleti irányba, ahogyan azt a megtévesztő bejegyzések állítják.

Az AP hírügynökség május 4-én, a Reuters május 5-én írt a videóról, de a finn állami hírügynökség is foglalkozott a felvétellel finnül és oroszul is. Ezek a cikkek mind az Arrow 22 hadgyakorlatra hivatkoznak mint a katonai transzport okára. Az AFP szintén készített képeket az említett hadgyakorlatról Niinisalóban, Finnország nyugati felében, 2022. május 4-én. A hadgyakorlatról készült képek másnap a Twitterre is felkerültek. A hadgyakorlaton angol, lett, észt és amerikai csapatok is részt vettek.

Veli-Pekka Kivimäki, az amerikai Johns Hopkins Krieger School nyílt forrású hírszerzéssel foglalkozó előadója május 3-án szintén írt a hadgyakorlatról a Twitteren: "Ha tankokat lát egy vonaton Finnországban, az azért van, mert egy rendszeresen megrendezett, előre bejelentett hadgyakorlat van folyamatban (Arrow22)". Kivimäki a finn hadsereg egy május 2-i Twitter-bejegyzését idézte, amiben bejelentették a hadgyakorlat kezdetét, a bejegyzésben tankokat is látni vonatokon.

Az évente megtartott hadgyakorlatot már a háború előtt eltervezték

Az AFP megkérdezte a videóról és a kapcsolódó állításról a Finn Fegyveres Erőket is. Henrik Gahmberg, a finn hadsereg szóvivője 2022. május 10-én azt válaszolta: "A videón látható tankok éppen úton voltak az Arrow 22 hadgyakorlatra. Az Arrow egy évente megrendezett technikai hadgyakorlat, de 2019 óta nem került rá sor a koronavírus-járvány miatt. A hadgyakorlatot már jóval a háború előtt elterveztük, és semmi köze sincs ahhoz!".

Az AFP talált bizonyítékot arra is, hogy a gyakorlatot évente megrendezik. A 2019-es hadgyakorlatot a finn hadsereg ebben a sajtóközleményben jelentette be, a hadgyakorlat május 6-a és 17-e között zajlott. A hadgyakorlatról a finn és a nemzetközi média is beszámolt, például itt, itt és itt. Az Arrow 2018-ban és 2019-ben is megrendezésre került.

A finn hadsereg 2022. április 14-i sajtóközleményében azt írta, hogy a tervek szerint az idei hadgyakorlaton 3400 katona és 450 katonai jármű fog részt venni. Az egységek egy részét Niinisaloba és a szomszédos Kankaanpää-ba szállítottták a közlemény szerint április 26-a és május 2-a között. Mindkét település észak-nyugatra található Tamperétől. "Lánctalpas járműveket fogunk szállítani a hadgyakorlat helyszínére vasúton és a szállítóeszközökön. Az út során lassulhat a forgalom és dugók is kialakulhatnak" – írja a közlemény.

A hadsereg szóvivője azt is hozzátette, hogy "a tankokat a parolai harckocsizó dandártól szállították, a Hämeenlinna melletti Parolaból, a niinisalói lőtérre, ami Kankaapäa mellett található." Parola dél-keletre fekszik Tamperétől. A Google Maps szerint a vasút átmegy Tamperén és tovább távolodik az orosz határtól. A felvétel megközelítőleg 270 kilométerre készült az orosz határtól.

Finnország vasúti térképe szintén megerősíti ezt:

Pillanatkép Finnország vasúti térképéről, 2022. május 18. Az AFP által hozzáadott piros nyíl mutatja a vonat irányát a videón. A jobb oldali piros jelölés az orosz határt mutatja.

A finn hadsereg szóvivője 2022. május 10-i levelében azt is írta az AFP-nek, hogy: "Nem szállítottunk eszközöket az orosz határra. Finnország nem áll közvetlen katonai fenyegetés alatt."

Fordítás és adaptáció:
Ukrán-orosz konfliktus