Orbán Viktor a Parlamentben 2022. május 16-án a miniszterelnöki beiktatási ceremónia során. ( AFP / Attila KISBENEDEK)

Orbán a bevándorlásról, és nem a nyugdíjasokról vagy a sérült emberekről beszélt ebben a 2014-es beszédében

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több ezer ember osztott már meg egy Orbán-idézetet a Facebookon azt állítva, hogy a magyar miniszterelnök azt mondta a nyugdíjasokról, hogy "nem méltóak rá, hogy létezzenek". Bár az igaz, hogy a 2014-es megszólalásában Orbán úgy fogalmazott, hogy "az a közösség, amely biológiailag, fizikai értelemben nem képes saját magát fönntartani, nem is méltó arra, hogy létezzen", de nem a nyugdíjasokról beszélt, hanem a "demográfiai problémáról" és a bevándorlás állítólagos veszélyeiről. 

"Orbán Viktor azt mondta a nyugdíjasokról, hogy 'az a közösség, amely biológiai értelemben nem képes fenntartani magát, az nem méltó rá, hogy létezzen.'(Népszava: 2014. október 2.) Emlékezzünk erre is, nyugdíjas Sorstársaim, április 3-án a szavazófülkékben!" – írja egy magyar Facebook-bejegyzés, amit a 2022-es választások előtt tettek közzé, és amit már több mint 2700 ember osztott meg.

Időközben a Fidesz-KDNP Orbán vezetésével kétharmados győzelmet aratott az április 3-i választáson, de az idézet azóta is terjed a közösségi médiában:

Egy Facebook-bejegyzés a hamis kontextusban terjesztett idézettel. A képernyőmentés 2022. május 5-én készült.

Egy videós változat is terjed az interneten 2018 óta, amin Orbánt látni, ahogy az idézett szöveget mondja. A már 2 millió megtekintés fölött járó videó leírása azt állítja, hogy Orbán "a betegekről, rokkantakról, magatehetetlen emberekről, idős nyugdíjasokról" mondta az idézetet. Sokan felháborodott hozzászólásokat írtak a posztok alá. "Csúnya halálod lesz féreg!" – írta például valaki.

De a bejegyzések félrevezetőek. Orbán Viktor 2014-ben tényleg elmondta az idézett mondatot, de nem igaz, hogy a nyugdíjasokról beszélt volna. Orbán a demográfiáról beszélt, és ebben a szövegkörnyezetben világos, hogy a "fenntartani" a szaporodásra utal, és nem arra, hogy valaki képes-e ellátni magát. 

Rákeresve a forrásként megjelölt Népszava-lapszámra az idézetet tartalmazó cikk online változatát, és az archivált nyomtatott kiadást is (előfizetéssel megtekinthető adatbázis) meg lehet találni. A cikkben arról a beszédről tudósítanak, amit Orbán az Idősek Tanácsa előtt mondott el, miután 2014-ben megnyerte az országgyűlési választásokat. A nyugdíjasok a Fidesz szavazóbázisának egyik fontos részét képzik. 

A beszédében Orbán (a teljes szöveg itt elérhető) világosan jelezte, hogy a "demográfiai problémáról" beszélt a kérdéses résznél, amikor azt mondta, hogy:

" Az első dolog, amivel szembe kell néznünk – ez könyörtelenül hangzik, de jobb, ha szembenézünk vele, mintha hátulról csap majd le ránk –, ez úgy fest, hogy az a közösség, amely biológiailag, fizikai értelemben nem képes saját magát fönntartani, nem is méltó arra, hogy létezzen." Orbán szerint a jó megoldás a "a biológiai számosság" fenntartására a "a fiatalok bátorítása, a családtámogatás", a rossz válasz pedig "bevándorlás politikája". 

Az idézet a valódi kontextussal a nyomatott változatban is megtalálható, ahol szintén fel van tüntetve, hogy a miniszterelnök a demográfiáról beszélt: 

A Népszava 2014. október 2-i lapszáma a kérdéses Orbán idézettel. A képernyőmentés 2022. május 5-én készült. A zöld keretet az AFP adta a képhez. ( Arcanum / Népszava / )

A Fidesz egyik központi politikai üzenete, amit az elmúlt évtizedben számtalan alkalommal elismételtek, hogy szerintük, ha az európai lakosság nem tud elég gyereket szülni, akkor bevándorlókkal fogják "lecserélni" a népességet. Orbán, más fideszes politikusok és Fidesz-közeli személyiségek gyakran állítják azt is, hogy ezt az állítólagos tervet az Európai lakosság "lecserélésére" a magyar származású amerikai üzletember, Soros György koordinálja. 

Ez egyébként a "nagy lakosságcserének" nevezett jobboldali összeesküvés-elméletre emlékeztet, amit Orbán több alkalommal név szerint is említett már a felszólalásaiban, például legutóbb a beiktatási beszédében 2022. május 16-án, ahol a "nagy európai lakosságcsere programjá"-ról beszélt.