Hamisított felvétel: ez a nő a valóságban nem tiltakozott egy ukrán tévéműsorban

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Március óta terjed a magyar felhasználók között a Facebookon egy videó, amin állítólag azt látni, ahogyan egy ukrán nő berohan egy élő tévéműsorba egy plakáttal a kezében. De a videó hamisítvány, a valóságban a kérdéses adást nem szakította meg senki, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán "kapitulációját" és lemondását követelje. A valóságban senki nem szakította félbe a kérdéses adást.

Több mint 180 ember osztotta már meg 2022. május 20-a óta azt a magyar nyelvű cikket a Facebookon, amiben egy "Az ukrán nőt gyorsan elhúzták a kamerák elől, sorsáról nem tudni" című videót látni. A videó látszólag azt mutatja, ahogyan valaki berohan egy ukrán tévécsatorna élő adásába és egy táblát tart fel, amin kapitulációra szólítja fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. A cikket megosztó oldal rendszeresen terjeszt hamis tartalmakat az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban, az oldal által terjesztett hamis információkat például ebben és ebben a cikkben cáfolta az AFP.

A videó magyar leírással terjed a Telegramon és a VKontaktén is. Ezek mellett már a német, angol, orosz, olasz, és holland felhasználók között is terjedni kezdett az állítólagos felvétel.

2022. május 23-i képernyőmentés egy, a hamis videót terjesztő Facebook-bejegyzésről.

Egyes felhasználók a Facebookon megosztott videó alatt úgy vélekedtek, hogy a nőt lehet "kivégezték" a felvétel miatt. De a videó nem valódi, az eredeti műsorban nem szerepel a tiltakozó nő, és az érintett csatorna is hamisítványnak minősítette a videót. Ráadásul a felhasználó, aki feltöltötte a videót az internetre, maga is elismerte, hogy az nem valódi.

Gyanús elemek a videóban

Feltűnő, hogy miközben az állítólagos tüntető beszalad a plakátjával, a háttérben a két műsorvezető zavartalanul ül tovább és egyáltalán nem reagálnak az "eseményre" a stúdióban.

Ráadásul a papírt tartó nő részben átlátszó, a felvételen a 3. másodperc környékén látni, ahogyan a háttérdíszlet sárga csíkja áttűnik a vállán.

A hamisított felvételen látni, hogy az elől álló alak kicsit átlátszó, a kérdéses részt az AFP egy piros körrel jelölte. A képernyőmentés 2022. április 8-án készült.

Nem valódi tiltakozásról volt szó

A videón ezek mellett a TikTok logóját és egy felhasználónevet is látni. Az időközben törölt videót eredetileg ott tette közzé egy "Olga_Stiffler" nevű felhasználó, akinek egy Telegram-csatornája is van. A felhasználó maga is elismerte március 15-én a Telegramon, hogy a videó nem valódi: "Ez egy green screen-nel készített montázs!" A green screen egy, a filmgyártásban használt technika, amikor tetszőleges hátteret vetítenek egy felvétel mögé.

A készítő a Telegramján a videóban látható papírról is feltöltött egy fotót. A felhasználó rendszeresen kritizálja Ukrajnát és terjeszt oroszbarát üzeneteket humoros hangvételű videókban, derül ki a France24 anyagából. Az AFP is kereste felhasználót a videóval kapcsolatban, de a cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Az érintett tévécsatorna, az Ukraine24 is cáfolta a Facebookon a felvétel eredetiségét. Az adó feltöltött egy képet a módosított videóról a "FAKE" felirattal, valamint azzal a szöveggel, hogy "újabb hamisítvány az orosz megszállóktól".

Az Open Online olasz tényellenőrző oldal ezen kívül megtalálta az eredeti adást is, amiből a hamisítványt összevágták. A hírműsor március 14-én került a Youtube-on adásba, a hamisított felvételben is látható részletet 42:40-nél látni.

A közösségi médiában terjedő hamis (bal) és az eredeti videó (jobb). A képernyőmentések 2022. áprilisában készültek.

Az eredeti változatban semmiféle tiltakozó akció sincs, az adásban az adott résznél egy interjú következik Zelenszkij egyik katonai tanácsadójával.

A TikTok videómegosztó oldal az AFP kérdésére március közepén elmondta, hogy "megerősített módszereket" vetnek be, hogy "az ártalmas tévinformációkat eltávolítsák". A cég több nemzetközi médiummal, köztük az AFP-vel is együttműködik a hamis és megtévesztő információk ellenőrzésében.

Oroszországban egyébként valóban történt egy, a hamis felvételhez hasonló eset, amikor egy orosz csatorna szerkesztője, Marina Ovszjanikova élő adásban tiltakozott a háború ellen.

A Ténykérdés összes Ukrajnával kapcsolatos anyagát itt olvashatja.

Fordítás és adaptáció:
Ukrán-orosz konfliktus