Nem, ezen a képen nem Eric Olson amerikai tengernagyot látni, ahogyan fogságba esik Mariupolban

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Miután a mariupoli Azovsztalt védő ukrán katonák májusban megadták magukat, a közösségi médiában terjedni kezdett egy fotó, amelyen állítólag egy amerikai tengernagyot látni a hadifoglyok között. De ez az állítás hamis. A kérdéses fotó egy hónappal azelőtt jelent meg az orosz médiában (Eric Olson tengernagy említése nélkül), hogy az azovsztali védők megadták volna magukat. Ezenfelül Olson az AFP kérdésére személyesen is megerősítette, hogy az Egyesült Államokban tartózkodik és nem esett orosz fogságba. Az amerikai Védelmi Minisztérium közlése szerint a tengernagy már több mint 10 éve visszavonult az aktív szolgálatból.

Több mint 650 magyar felhasználó osztott már meg egy cikket a Facebookon, ami azt állítja, hogy "Oroszország elfogta Eric Olson amerikai admirálist Azovsztalban". A cikkben egy terepmintás ruhát viselő férfit látni pirossal bekarikázva, akinek az arcát részben kitakarja a sapkája. A férfit és más foglyokat egy fegyveres férfi kíséri az orosz hadseregre jellemző "Z" jelzéssel az egyenruháján.

A kép mellett Eric T. Olson nyugalmazott amerikai tengernagy portréját is látni, aki 2007 júliusa és 2011 augusztusa között az amerikai különleges erők (SOCOM) parancsnoka volt. A portrékép, ami Olson Wikipédia oldalán is szerepel, az amerikai védelmi minisztérium által közrebocsátott hivatalos fotó a nyugalmazott tisztről.

Ugyanez a képpárosítás hasonló hamis állításokkal már németül, csehül, szlovákul és bolgárul is terjedni kezdett az interneten.

De az állítás, miszerint a képen pirossal jelölt férfi Eric Olson, hamis.

Egy Facebook-bejegyzés a megtévesztő állítással. A képernyőmentés 2022. május 27-én készült.

A kép egy hónappal azelőtt készült, hogy Mariupol védői megadták magukat

A dél-ukrajnai Mariupol városa az Ukrajna elleni február 24-i orosz invázió kezdete óta heves harcok helyszíne volt. Május 19-én Oroszország bejelentette, hogy összesen 1730 ukrán katona adta meg magát a kikötőváros ostromolt acélművében, az Azovsztalban.

Hogy kiderítsük a cikkben szereplő kép eredetét, amelyen állítólag Olsont látni, az AFP fordított képkeresést végzett a fotón. A képet az orosz állami Sputnik hírügynökség publikálta 2022. április 14-én, több mint egy hónappal az előtt, hogy az Azovsztal védői megadták magukat.

A Sputnik azt írta a képhez: "Ukrán hadifoglyok vesznek részt egy, a 2014-ben tüzérségi támadásban meghaltak emlékére tartott megemlékezésen, a Luhanszki Népköztársaságban".

A kép a Sputnik weboldalán. A képernyőmentés 2022. május 25-én készült.

Ugyanezt a képet a RIA Novosztyi orosz hírügynökség is felhasználta egy április 14-i cikkében azzal a szöveggel, hogy: "'Nem felejtünk, nem bocsátunk meg!' A Luhanszki Népköztársaság az ukrán agresszió áldozataira emlékezik."

A cikkben a következő képaláírás szerepel: "Az eseményre ukrán hadifoglyokat is hoztak a Nemzeti Gárdából".

A kép a RIA Novosztyi weboldalán. A képernyőmentés 2022. május 25-én készült.

A luhanszki régió mintegy 300 kilométerre fekszik Mariupoltól. Mind a Sputnik, mind a RIA Novosztyi Alekszej Majisevet jelöli meg a kép készítőjeként. Eric Olson tengernagy egyik változatban sincs megemlítve.

Eric Olson az mondja, hogy az Egyesült Államokban van

Eric Thor Olson az Egyesült Államok haditengerészetének többszörösen kitüntetett tengernagya, aki 2007 júliusa és 2011 augusztusa között az amerikai különleges erők, a SOCOM parancsnoka volt. Olson korábban a Navy SEALs elitalakulatban is szolgált.

Olson 2011 augusztusában, 38 év szolgálat után vonult vissza, olvasható az amerikai védelmi minisztérium honlapján.

Olson jelenleg az Iridium műholdas távközlési vállalat igazgatótanácsának a tagja, a Spirit of America tanácsadói tanácsában tag, valamint a Columbiai Egyetem Nemzetközi Ügyek és Közügyek tanszékének adjunktus professzora.

Az AFP a LinkedIn-oldalán keresztül elérte Olsont, aki bár elképedt a hamis állítások hallatán, de május 24-én megerősítette, hogy nem esett orosz fogságba.

"Azt hittem ezt már tételesen cáfolták, de most, hogy megkaptam ezt az üzenetet, tudhatja, hogy vagy nem estem orosz fogságba, vagy nagyon jó a vétel az orosz cellámban" – írta tréfásan Olson, majd hozzátette, hogy "örömmel erősítem meg, hogy az első verzió az igaz [tehát hogy nem esett orosz fogságba]."

"Kérem fogadja el ezt az üzenetet, mint elégséges bizonyítékot arra nézve, hogy nem vagyok orosz fogságban" – tette hozzá Olson.

A Ténykérdés összes Ukrajnával kapcsolatos anyagát itt olvashatja.

Fordítás és adaptáció:
Ukrán-orosz konfliktus