Járókelő Zelenszkij és Klicskó képe előtt. ( STF / AFP / SAVO PRELEVIC)

Ezen a képen nem Zelenszkij lányát látni. A fotó egy 2017-es videóból származik, amiben a lány egy telefon miatt sírt

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Terjedni kezdett a magyar Facebook-felhasználók között egy kép egy síró lányról azzal a szöveggel, hogy a képen az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij lányát látni. Az online terjedő szöveg szerint "Zelenszkij lánya" azt mondta, hogy gyűlöli az apját, aki egy "fasiszta" és az "ukrán nép gyilkosa". De a képen a valóságban nem Zelenszkij lányát látni. A kép egy 2017 óta elérhető orosz nyelvű videóból származik, amiben a síró lány arra panaszkodik, hogy a barátja nem vett neki ajándékba új telefont .

Május 8-a óta már több mint 300 magyar felhasználó osztott meg a Facebookon egy képet, amin egy síró lányt és egy férfit látni egy horogkeresztes focimezzel, valamint a következő szöveget lehet olvasni: "Gyűlölöm az apámat! Az apám egy fasiszta! Az ukrán nép gyilkosa! – mondta Zelenszkij lánya."

A síró lány képe már más nyelveken is terjedni kezdett azzal a szöveggel, hogy ő "Zelenszkij lánya", aki azért sír mert utálja az apját, például: németül, spanyolul, görögül, oroszul, csehül, szlovákul és angolul is.

De a kép a valóságban egy, az interneten legalább már 2017 óta elérhető videóból származik. A videóban szereplő lány nem Zelenszkij lánya, és a felvételen egy iPhone-ról beszél, nem pedig Ukrajnáról vagy Zelenszkijről. A horogkeresztes mezt tartó férfit ábrázoló kép pedig manipulálva van, az eredeti képen az ukrán elnököt látni egy focimezzel, de horogkereszt nélkül.

Egy Facebook-bejegyzés a hamis állítással. A lány arcát az AFP takarta ki. A képernyőmentés 2022. május 10-én készült.

A kép egy 2017-es videóból származik

Hogy kiderítsük honnan származik a kép, az AFP fordított képkeresést végzett a fotón a Google és a Yandex keresőmotorokban. A keresés egy orosz, "Már mindenkinek azt mondtam, hogy veszel nekem egy iPhone-t" című videóhoz vezetett, amit 2017 augusztus 24-én töltöttek fel a Youtube-ra – tehát jóval a 2022-es Ukrajna elleni orosz invázió előtt.

A videóban egy síró lányt látni, aki oroszul arra panaszkodik, hogy a videót készítő ismeretlen megígérte, hogy vesz neki egy iPhone-t, de azt egy hónap elteltével sem kapta meg. "Meg akarom kapni, most" – mondja a lány, mire a videó készítője azt mondja: "Most nincs rá pénz". Az "Ukrajna", "Zelenszkij", "fasiszta", "gyilkos" szavak nem hangzanak el a videóban.

A videóban nem Zelenszkij lánya szerepel

A nyilvánosan elérhető adatok alapján Zelenszkijnek két gyereke van, a 2013-as születésű Kiril, és a 2004-es születésű Olekszandra.

Volodimir Zelenszkij és a felesége már több alkalommal is megosztott képeket a családjukról a közösségi médiában, például itt és itt, ahol a gyerekek is szerepelnek. 2019. július 15-én (tehát két évvel a síró lányos Youtube-videó első megjelenése után) Zelenszkij feltöltött egy képet a lányáról a lány 15. születésnapja alkalmából. Zelenszkij lánya máshogy néz ki, mint a lány a Youtube-videóból, például nincs anyajegy a homlokán.

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

Ein Beitrag geteilt von Olena Zelenska (@olenazelenska_official)

A horogkeresztes focimezt ábrázoló képet már ebben a cikkben cáfolta az AFP, a képet manipulálták, az eredeti fotón Zelenszkij egy 95-ös számú mezt tart, amin nincs horogkereszt.

A Ténykérdés összes Ukrajnával kapcsolatos anyagát itt olvashatja.

Fordítás és adaptáció:
Ukrán-orosz konfliktus