Artem Bonov nem a kijevi rendőrség rendőrkapitány-helyettese

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több ezer magyar felhasználó osztott már meg képeket egy náci tetoválásokkal borított férfiról azzal az állítással, hogy a férfi "Kijev rendőrkapitány-helyettese". Az állítás összecseng azzal az oroszpárti narratívával, miszerint Oroszország azért rohanta le Ukrajnát, hogy "nácitlanítsa" az országot. A férfit az AFP Artem Bonovként azonosította. Bonov nem Kijev rendőrkapitány-helyettese, és annak sincs nyoma, hogy valaha betöltötte volna ezt a posztot. Szakértők elmondták az AFP-nek, hogy az ukrán szélsőjobboldal 2014 óta jobban a figyelem középpontjába került, de messze nem reprezentálják az országot vagy az ukrán politikai spektrumot.

"Ez az állat itt Artem Bonov. Ukrajna Fővárosának, a majd 3 milliós lakosságú Kijevnek a rendőrkapitány helyettese" – írja egy magyar Facebook-bejegyzés, amit már több mint 5 ezer ember osztott meg 2022. március 22-e óta. A bejegyzésben több képet látni egy horogkeresztes és más náci tetoválásokkal borított férfiról.

Ugyanezeket a képeket ugyanezzel az állítással több helyen is megosztották már a Facebookon, például itt, itt és itt.

A férfit valóban Artem Bonovnak néven ismert, de a valóságban nem rendőrkapitány-helyettes Kijevben, de nem is rendőrfőkapitány, ahogyan azt más nyelveken állították.

Az egyik Facebook-bejegyzés a hamis állítással, a képernyőmentés 2022. március 31-én készült.

Más tényellenőrző-oldalak – például a görög Ellinika Hoaxes, vagy a szerbiai Istinomer – szintén arra jutottak, hogy Bonov nem Kijev rendőrfőnöke vagy rendőrfőnök-helyettese.

A Facebookon terjedő képeken végzett fordított képkeresés más olyan közösségi média bejegyzésekhez vezet, amikből kiderül: a képen látható férfi Artem Bonovnak néven ismert.

Az AFP kapcsolatba lépett Michael Colborne-nal, a Bellingcat újságírójával, aki a From the Fire of War: The Ukrainian Azov Movement and the Global Far Right című az ukrán szélsőjobboldallal is foglakozó könyv szerzője. "Felismerem ezt az arcot és a tetoválásokat az ukrán Telegram keményvonalas náci szegletéből" – mondta az AFP kérdésére Colborne 2022. március 25-én.

Az újságíró egy 2020. április 15-én a Youtube-ra feltöltött videóra is felhívta a figyelmet, ami az "Artem Bonov a tiltott zónában" címet viseli. Az egyik közösségi médiában terjedő kép úgy tűnik, ebből a videóból származik.

A Facebookon megosztott kép (fent) és a Youtube-on közzétett Banov videó képernyőképének összehasonlítása (lent).

Bonov nem Kijev rendőrkapitány-helyettese

Az AFP kapcsolatba lépett az ukrán belügyminisztériummal, hogy megtudjuk, Bonov tényleg rendőrkapitány-helyettes-e Kijevben, ahogyan azt a közösségi médiában terjedő posztok állítják. Az ukrán belügy szóvivője 2022. március 23-án a válaszában a kijevi régió rendőrségének honlapjára irányított, ahol szerepel a jelenlegi főkapitány (Nebitov Andrej Anatoljevics) és a négy helyettese, de egyikük sem Artem Bonov.

Az AFP egy internetes archívumban az oldal korábbi változatait is átnézte a 2019. november 27-e és a 2021. október 10-e közötti időszakban (amikor már a mostani csapat szerepelt), de Bonov nem szerepelt mint rendőrkapitány-helyettes.

A lenti galériában a kijevi régió jelenlegi rendőrkapitánya és a helyettesei láthatóak:

2022. március 29-i képernyőképek a kijevi rendőrség oldaláról.

Az AFP átnézte a kijevi régió rendőrségének Youtube-csatornáját és Facebook-oldalát is, de nem találtuk nyomát Bonovnak.

A kijevi városi rendőrség honlapján szintén szerepelnek a vezető beosztású rendőrök is, de Bonov nincs köztük, és a 2019 és 2021. október 28-a közötti archivált változatokban sem tűnik fel. Bonovot nem találni meg a a kijevi városi rendőrség Youtube-csatornáján vagy Facebook-oldalán sem.

Az alábbi képeken a kijevi városi rendőrség vezetői láthatóak a szervezet weboldalán, 2022. március 29-én:

Képernyőmentés a kijevi városi rendőrség vezető beosztású alkalmazottait mutató weboldalról. A képernyőmentés 2022. március 29-én készült.

Az ukrán nemzeti rendőrség honlapján szintén nem szerepel Bonov a vezető beosztású rendőrök között.

"[Bonov] soha nem volt rendőrkapitány-helyettes vagy bármi hasonló, amennyire én tudom" – mondta el Colborne, a Bellingcat munkatársa az AFP-nek.

Az egyik Bonovról készült képen úgy látszik, hogy a férfi rendőregyenruhát visel. A Tineye oldalon végzett fordított képkereséssel sikerült kideríteni, hogy ez a kép már legalább 2015 óta terjed az interneten, de a kép régebbi változatai már nem elérhetőek.

2022. március 22-i képernyőmentés a TinEye oldalon végzett képkeresésről.

A képen látható egyenruha már régi, még a "milícia" felirat olvasható a hátulján. Ezek az egyenruhák 2015 novemberéig voltak rendszeresítve, amikor megalapították az ukrán rendőrséget a szovjet időkből megörökölt milícia helyett.

Nem világos, hogy a kép milyen körülmények között készült, ezért azt sem lehet biztosan megállapítani, hogy akkoriban Bonov a rendvédelmi erők tagja volt-e.

A legkorábbi előfordulása a Bonovval kapcsolatos tartalmaknak, amit az AFP-nek sikerült felderítenie, 2014-ből származik. Anton Shekhotov, az ukrán szélsőjobb egy kutatója tett közzé egy képet Bonovról, ahogy más fiatal férfiakkal együtt éppen karlendít. A háttérben a kijevi rendőrség szövege olvasható, és a képet is azzal a leírással osztották meg, hogy az egy rendőrségi épületben készült, Kijevben.

"A neonáci Vadym Troyan kinevezése után a helyi rendőrség élére, nem csodálkoznék, ha ezek a fickók frissen felvett rendőrök lennének" – írta a bejegyzés, igaz később egy frissítésben Shekhotov azt írta, hogy a "kép valószínűleg még 2014 júliusa, Troyan kinevezése előtt készült."

A kép mindenesetre nagy botrányt kavart. 2014. decemberéből elérhetőek olyan médiabeszámolók, amelyek szerint "a Belügyminisztérium helyi irodája azt állítja, hogy a botrányos képen látható emberek nem rendőrök."

"A rendőrség úgy véli, hogy a botrányos videót akkor készítették, amikor sokan akartak jelentkezni a rendőrséghez, és sok embert hívtak be interjúkra és vizsgálatra. A Belügyminisztérium szerint a videón olyan fiatalokat látni, akik elkísérték a felvételizni érkező társaikat, és csak szórakozásból voltak a kijevi körzeti rendőrség épületében" – írja a cikk.

Bonov nevére rákeresve az ukrán találatok között már 2015-ből is találni olyan blogbejegyzéseket, amik azt állítják, hogy ő "a kijevi rendőrség rendőrkapitány-helyettese". A weboldalak az állítás mellé egy tetovált férfi képét teszik. Rákeresve arra ukránul, hogy "Kijev rendőrség rendőrkapitány-helyettes kijelölés", a 2014 előtti találatok között szintén előfordul az említett tetovált férfi képe, azzal az állítással, hogy ő "Vadim Trojan".

De ez a férfi nem Bonov, neki eltérő tetoválásai vannak, és nem is Trojan. A Stop Fake ukrán tényellenőrző oldal 2020-ban már írt a képről, ők akkor arra jutottak, hogy a tetovált férfi a szentpétervári Alekszej Makszimov. Makszimovról 2015-ben írt az orosz sajtó (itt és itt), amikor nyomozók átkutatták a lakását. Akkor azt írták, hogy "Alekszej Makszimov, becenevén Mukha, az úgynevezett 'Jobboldali Politikai Foglyok Támogatásáért Alap' vezetője".

Egyes 2014-es és 2015-ös közösségi média bejegyzések, például ez, amit az Ellinika Hoaxes talált meg, arra utalnak, hogy lehet eredetileg viccnek indultak a rendőrkapitány-helyettesről szóló posztok, szatirikus reakcióként arra a valós hírre, hogy a volt Azov-vezér Vadim Trojan 2014-ben a kijevi Belügyminisztérium Fődirektorátusának (rendőrség) vezetője lett. Trojan a rendőrségi reformot követően került a direktorátus élére, majd 2019-ben az ukrán rendőrség második embere lett, írta az ukrán sajtó.

Az Ellinika Hoaxes cikkében megemlítik Bonov Vkontakte-profilját is, amit azóta felfüggesztett a közösségi oldal. De az archivált változatok alapján úgy tűnik a profil tényleg Bonovhoz tartozott, aki láthatólag tudott az Alekszej Makszimovval kapcsolatos"viccekről", vagy maga is ismerte Makszimovot, mivel 2014-ben azzal rakta ki az oldalára a félmeztelen tetovált férfi képét, hogy "a legendás Mukha".

A rendelkezésünkre álló kevés információ alapján nem lehet megerősíteni azt a teóriát, miszerint Bonov valaha is a kijevi rendőrség rendőrkapitány-helyetteseként dolgozott. Annak sem találtuk nyomát, hogy valaha egyáltalán az ukrán belügynél bármilyen pozíciója lett volna, leszámítva a képen az egyenruhával, amit 2015 novembere óta nem használ már az ukrán rendőrség.

Bonov, az Azov zászlóalj, és az orosz nácik

Bár meg nem erősített források szerint Bonov az Azov zászlóalj tagja volt 2014-ben, erről nagyon kevés információ érhető el. Bonov Vkontakte-fiókjának az archív változatában előfordul az Azov és a "Mizantróp Divízió" is. Utóbbi egy nenonáci csoport, ami 2014-ben tűnt fel Ukrajnában, amikor több szélsőjobboldali csoportosulás is csatlakozott a kijevi Majdan téren a Viktor Janukovics rendszere ellen tiltakozó EU-párti tüntetőkhöz.

Ezt a nyugatbarát megmozdulást követte 2014-ben az ukrán Krím-félsziget annektálása Oroszország által. A főleg oroszajkúak lakta terület annexióját a nemzetközi közösség nem ismerte el.

Oroszország emellett támogatta az oroszbarát szeparatizmus megjelenését is Ukrajna keleti felében, a donbászi régióban található Luhanszki és Donecki területeken. Ukrajna azóta is hadban áll ezekkel a saját definíciójuk szerint független köztársaságokkal. A harcoknak már több mint 14 ezer áldozata van, beleértve a civileket és a harcoló feleket is.

Az ultranacionalista félkatonai csoportosulás, az Azov, részt vett Mariupol városának felszabadításában. A stratégiai jelentőségű város előtte az oroszbarát szeparatisták kezén volt.

"2014 szeptemberében írták alá a Minszki jegyzőkönyvet, amely egyfelől hozzájárult a harcok csillapodásához, másfelől integrálta a félkatonai alakulatokat a reguláris hadseregbe mind az ukrán, mind a szeparatista oldalon. Ez az Egyesült Államok ötlete volt, akik szerint így ezek a csoportosulások, amik amúgy veszélyesek lehetnek, és akadályozhatják a deeszkalációt, kontroll alá kerültek. A csoportok többsége, ahogy az Azov zászlóalj is, az ukrán nemzeti gárdába tagozódott be regimentként, a belügyminisztérium irányítása alá" – mondta el az AFP-nek 2022. március 11-én Adrien Nonjon, az Inalco kutatója, Ukrajna és a posztszovjet régió szakértője.

Bonov életrajza nem teljesen világos. "Állítólag ukrán, de szinte kizárólag oroszul kommunikál az interneten – ami nem feltétlenül szokatlan egy ukrán szélsőjobboldali személyiségtől –, de az, hogy az interneten azt állítják róla, hogy Lvivből származik, furcsává teszi ezt, mivel kevés Lvivből származó ember, különösen nacionalista gondolkodású ember kommunikálna szinte kizárólag oroszul" – jegyezte meg Michael Colborne.

A kutató forrásai szerint a már említett Youtube-videóban Bonovnak nincs lvivi akcentusa, inkább olyan "mintha egy orosz anyanyelvű embert hallanánk, aki megtanulta az akcentus". Egyes cikkek szerint Bonov Oroszországban született.

Bonov egyébként nem ismeretlen orosz szélsőjobbos körökben. Egy, a Bonov Youtube-csatornájára feltöltött 2022. március 5-i videóban például Colborne-nak sikerült mind az Azovhoz, mind orosz neonáci zsoldoscsapatokhoz köthető embereket azonosítania.

"Az első férfi Nikita Makeev, aki 2019-ben lett ukrán állampolgár, és az Azovban szolgált. Az ágyon fekvő férfi Artem Krasznolusztkij, egy orosz neonáci, aki állítólag a Wagnerben szolgált. Az ajtóban pedig természetesen Bonovot látni" – mondta el Michael Colborne.

A Wagner egy zavaros hátterű zsoldosszervezet, amit sokak szerint Putyin egy közeli szövetségese irányít.

Az orosz propaganda és az ukrán "fasizmus"

2022. február 24-én Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy Moszkva "katonai műveletet" indít, a keleti szakadár régiók támogatására, és a nyugatbarát Ukrajna "demilitarizálására és nácitlanítására". Az invázió igazolására Oroszország elkezdte terjeszteni azokat az állításokat, amelyek szerint Ukrajna hemzseg a neonáciktól.

Az oroszbarát propaganda gyakran használ fel manipulált képeket az állításai igazolására, mint amilyen ez a szerkesztett fotó is, amin azt látni, hogy Zelenszkij ukrán elnök egy horogkeresztes futballmezt tart. Az oroszok emellett eltúloznak és túlzottan leegyszerűsítenek történelmi eseményeket.

Ebben a kontextusban "Bonov már szinte egy neonáci karikatúraként tűnik fel, és így sajnos 'tökéletes' az orosz propaganda céljaihoz" – mondta el Michael Colborne.

Az AFP ebben a francia cikkben már leírta, hogyan használja ki Moszkva az ukrán történelem egyes részeit, például azt, hogy az ukrán nacionalisták a második világháborúban átmenetileg kollaboráltak Hitlerrel. A dél-afrikai orosz nagykövetség például Twitteren egyenesen azt írta, hogy "Oroszország, ahogy 80 évvel ezelőtt is, a nácizmus ellen harcol Ukrajnában".

Moszkva azokat az elemeket figyelmen kívül hagyja az ukrán történelemből, amelyek nem illenek bele a narratívájába. "Rengeteg ukrán katona harcolt a nácik ellen a Vörös Hadseregben, de erről manapság nem esik szó" – jegyzi meg Alexandra Goujon, a politikatudomány professzora a Burgundy Egyetemen, és az "Ukrajna: a függetlenségtől a háborúig" című könyv szerzője.

2017-ben az ukrajnai izraeli nagykövet megerősítette, hogy több mint 2500 ukrán ember neve került be a Világ Igazai közé, ezt a címet azok a nem zsidók kaphatják meg, akik zsidókat mentettek meg a népirtástól a második világháború során.

A narratíva, hogy Ukrajna "elnácisodott" először a 2004-es narancsos forradalom, majd a Moszkva-barát Janukovicsot távozásra kényszerítő Euromajdan forradalom után kezdett el jobban terjedni. Mindkét esemény nyugatbarát vezetőket segített Ukrajnában a hatalomra.

Az oroszbarát narratívában arról sem esik szó, hogy nyilvánvaló kapcsolat van az orosz és az ukrán szélsőjobb között, valamint arról sem, hogy a Donbaszban harcoló orosz erők között is feltűnnek neonáci elemek, mint például a fehér felsőbbrendűséget hirdető Orosz birodalmi mozgalom.

A 2015. február 28-án készült képen az oroszországi nacionalista csoport, az "Orosz Birodalmi Mozgalom" tagjai, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság önkéntesei, Dmitrij Gaydun, becenevén "Donszkoj" (R) és Szergej Zincsenko, becenevén "Sztrafbat" pózolnak egy képhez fegyverszimulátorokkal egy szentpétervári kiképzőbázison. ( AFP / )

Még ha a szélsőjobb nagyobb nyilvánosságot is kapott a Majdan-téri forradalom, és a szeparatisták, majd az orosz inváziós erők ellen vívott háború kezdete óta, a politika terén nincs jelentős befolyásuk.

A 2012-es jó szereplés után a szélsőjobboldali Szabadság párt jelenleg csak egy képviselővel rendelkezik az ukrán parlamentben, és az elmúlt három elnökválasztás során egy alkalommal sem érték el a 2 százalékot. A Nemzeti Hadtest, az Azov politikai szárnya, együtt indult 2019-ben a Szabadság párttal a parlamenti választásokon, de nem sikerült bejutniuk.

"Bár az igaz, hogy a szélsőjobboldal látható az országban, főleg mióta tüntetéseket szerveznek, amelyek nem tiltottak, nemzeti szinten rendkívül korlátozott a szélsőjobb jelenléte a kormányzati szervezetekben" – mondta el Alexandra Goujon az AFP-nek.

Fordítás és adaptáció:
Ukrán-orosz konfliktus