Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közös sajtótájékoztatót tart az Európai Bizottság elnökével 2022. április 8-án. ( UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / Stringer)

Zelenszkij nem nevezte "gusztustalan"-nak a magyarokat, amikor a magyar kormányt bírálta

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Egy, a magyar kormány az orosz invázióval kapcsolatos politikájáról és az arra adott ukrán válaszról szóló cikk azt állítja, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök "gusztustalan"-nak és "idegesítő"-nek nevezte a magyar embereket. De a forrásként megjelölt videóban nincs nyoma ilyen kijelentésnek. Annak sincs nyoma, hogy Zelenszkij valaha ilyet mondott volna a magyarokról. A hivatkozott megszólalásaiban az ukrán elnök valójában dicsérte Budapestet és a lakosait.

"Zelenszkij: A magyarok a leggusztustalanabb és legidegesítőbb népség az egész világon!" – írja egy cikk címe, amit már több mint 2600 Facebook-felhasználó osztott meg 2022. április 10-e óta. A cikk különböző oroszbarát Facebook-csoportokban terjed, mint amilyen az "Oroszország mellett állunk ki" csoport is:

Képernyőkép a megtévesztő cikkről Facebookon, a képernyőmentés 2022. április 12-én készült.

Sokan, úgy tűnik, azt gondolják, hogy az ukrán elnök tényleg azt mondta, ami a Facebookon terjedő cikk címében szerepel. Egyes felhasználók a hozzászólások között adtak hangot a felháborodásuknak: "Én Magyar állampolgárként kikérem magamnak a hangnemet", írta például valaki. Mások szerint Zelenszkij hálátlan: "Közben enni adunk 600 ezer menekültnek! Szégyellje magát ez az ember!"

A cikk címe azt állítja, hogy egy videó is van az állítólagos idézetről. Bár a cikkben tényleg van egy beágyazott videó, de sem ez a videó, sem a cikk más része nem támasztja alá a címben idézett mondatot.

A cikk a hamis címmel, a képernyőmentés 2022. április 11-én készült.

A cikk tartalma nem igazolja a címét

A cikk egy Hírmagazin nevű oldalon jelent meg, az rendszeresen közöl más oldalakról forrásmegjelölés nélkül átvett cikkeket.

Az AFP kiderítette, hogy a cikk szövegének a java a Hír TV weboldaláról származik. A cikkbe beágyazott videó szintén a Hír TV tudósítása.

A Hír TV videója arról tudósított, amikor Oleh Nyikolenko az ukrán külügy szóvivője cinikusnak nevezte Orbán Viktor magyar miniszterelnök ajánlatát, hogy Budapesten legyenek a béketárgyalások Ukrajna és Oroszország között.

Orbán korábban Putyin egyik legközelebbi szövetségesének számított az EU-s vezetők között, és még a közeli szövetségesei is kritizálták azt, ahogyan a magyar miniszterelnök a meggyilkolt ukrán civilekről szóló hírekre reagált.

A Hírmagazin cikkébe beágyazott videóban egy részletet látni Volodimir Zelenszkij egy uniós csúcson elmondott beszédéből, amelyben az ukrán elnök Orbán Viktort is megszólította. Zelenszkij párhuzamot vont a Budapesten, a Duna partján látható Holokauszt-emlékmű, és az ukrajnai Mariupol városában meghalt civilek között.

Bár a beágyazott Hír TV-videóba ez a rész nem került be, de az uniós csúcson tartott beszédében az ukrán elnök pont hogy dicsérően beszélt a magyarokról: "Voltam már Budapesten. Csodálom a városotokat. Többször is jártam ott, nagyon vendégszerető város. És az emberek is."

A Hír TV tudósítása egy másik Zelenszkij-beszéddel folytatódik, amit az ukrán elnök a dán országgyűlés előtt mondott el. Ebben a beszédben Zelenszkij arról beszélt, hogy egyes országok "belülről feszítik szét az EU-t", valamint azt is hozzátette, hogy "Európa nem hallgathatja tovább Budapest kifogásait".

Zelenszkij a dán parlament előtt tartott beszédéről az AFP is beszámolt:

A Hír TV tudósítása Orbán Viktor egy beszédével fejeződik be. A Hírmagazin cikkébe beágyazott felvételen sehol nem látni vagy hallani olyat, hogy Zelenszkij a magyar embereket kritizálná, vagy hogy a Hírmagazin-cikk címében említettekhez hasonlót mondana.

Az igaz, hogy már az orosz invázió előtt is voltak feszültségek Magyarország és Ukrajna között, de nincs nyoma, hogy Zelenkszij valaha olyat mondott volna a magyarokról, mint amit a cikk állít.

Mióta Oroszország 2022. február 24-én lerohanta Ukrajnát egy sor hamis és megtévesztő információ kezdett el terjedni az interneten a háborúról és Ukrajnáról. Az AFP Ténykérdés az ukrajnai konfliktusról szóló cikkeit itt olvashatja.

Ukrán-orosz konfliktus