Hamisak a hírek, hogy ezt a kanadai önkéntest 20 perccel a bevetése után megölték az oroszok Ukrajnában

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Orosz forrásokra hivatkozva azt állítják közösségi média bejegyzések, hogy a "Wali" néven ismert kanadai önkéntest, akit egyes médiumok a "világ leghalálosabb mesterlövésze"-ként emlegetnek, 20 perccel az első bevetése után megölték az orosz erők Ukrajnában. Ez nem igaz. Az érintett önkéntes több videóinterjút is adott, amelyekben cáfolta a halálát, valamint a közösségi oldalán is írt a halálhíréről.

"Wali, a 'világhírű kanadai mesterlövész' 20 percet húzott ki Mariupol térségében és ment dobozba heverészni" – írja egy magyar Facebook-bejegyzés, amit már több mint száz ember osztott meg 2022. március 15-e óta.

A bejegyzések alatt a hozzászólások között több felhasználó is arról ír, hogy ez azt bizonyítja: az Ukrajnában harcoló önkéntesek alábecsülték az oroszok harci képességeit. "Az oroszok még be sem vetették az elit alakulatukat" – írta például valaki. Mások arról kommenteltek, hogy az önkéntes megérdemelte a "sorsát".

De az említett önkéntes – aki a saját bevallása szerint azért utazott Ukrajnába, hogy az oroszok ellen harcoljon – több újságíróval is beszélt az állítólagos halála után, és megerősítette, hogy életben van. A férfi a Facebookon is közzétett egy bejegyzést a halálhírével kapcsolatban.

Egy Facebook-bejegyzés a hamis állítással. A képernyőmentés 2022. március 25-én készült.

A kanadai önkéntes cáfolta a haláláról szóló híreket

Egy sor külföldi jelentkezett önkéntesnek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök külföldi felhívására, aki segítséget kért az orosz erők elleni harcban, miután Oroszország 2022. február 24-én lerohanta Ukrajnát. Az ukrán kormány szerint 20 ezer ember jelentkezett a felhívásra, ez a szám azonban nincs független forrásból megerősítve.

Az önkéntesek között van – a sajtó beszámolója szerint – az a kanadai férfi is, akit a "Wali" fedőnéven ismernek, és akit a France24 Olivier Lavigne-Ortizként azonosított be. A kanadai állami médium, a CBC szerint "Wali" korábban a Kanadai Fegyveres Erők királyi 22. ezredében (Royal 22e Regiment) szolgált.

Egyes cikkek úgy tűnik "Wali"-t a kanadai különleges erők, a Joint Task Force 2 egyik tagjával keverik, aki a legtávolabbi igazolt mesterlövészpuskával történő ölés rekordját tartja. De "Wali" cáfolta a CBC-interjúban, hogy ő lenne az, aki ezt a rekordot tartja, vagy hogy ő lenne a "világ leghalálosabb mesterlövésze". Ráadásul, ahogy már említettük, "Wali" nem abban a részlegben szolgált, ahol a meg nem nevezett rekorder.

A CBC-nek az önkéntes azt mondta, hogy Lengyelországon keresztül ment Ukrajnába. A CNN 2022. március 5-én közzétett riportjában valóban azt látni, hogy a férfi átlépi a lengyel határt.

Március közepén egy magyar oldal egy orosz forrásra hivatkozva azt írta, hogy az orosz erők "20 perc után" megölték az önkéntest Mariupol városában. Más magyar oldalak azt írták, hogy vagy Javorivban vagy Mariupolban ölték meg "Wali"-t hozzátéve, hogy a hír nincs megerősítve.

Miután elkezdtek terjedni a hírek az állítólagos haláláról, több médium is megpróbálta elérni a férfit. A CBC-nek adott 2022. március 22-én publikált interjúban (lásd lent) "Wali" tagadta, hogy valaha is járt volna Mariupolban, és megerősítette, hogy életben van. A férfi a lapnak azt mondta, hogy Kijev-közelében aktív. Az AFP is megkereste az állítással kapcsolatban az önkéntest, de a cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz a kérdéseinkre.

A France24 francia híroldal munkatársa szintén arról írt a Twitteren, hogy 2022. március 22-én sikerült videóhíváson keresztül kapcsolatba lépnie "Wali"-val, aki életben volt.

A kanadai önkéntes a Facebook-oldalán is írt a halálhíréről: "A pletykák, hogy meghaltam a harcokban teljesen nevetségesek".

A csatatéren dúló harcok mellett – az orosz támadásoknak már több mint 3000 civil áldozata volt Ukrajnában (halottak és sérültek együtt, március 29-i adat) – információs háború is zajlik a felek között. Moszkva keményen lesújtott a sajtószabadságra Oroszországon belül, és az orosz kormány rendszeresen terjeszt hamis vagy megalapozatlan állításokat a közösségi médiában. De az ukrán féltől is származnak meg nem erősített állítások, amilyen például a Kijev Szelleme néven elhíresült pilóta legendája is volt.

Az AFP Ténykérdés az 2022-es ukrajnai konfliktusról szóló tényellenőrzéseit itt olvashatja.

Ukrán-orosz konfliktus