Ezen a képen egy digitális művész alkotását látni, nem egy valódi orosz repülőt

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Magyar felhasználók százai osztottak meg egy futurisztikus repülőgépet ábrázoló koncepcióképet azzal a hamis állítással, hogy az egy új orosz vadászgépet mutat. Fordított képkereséssel azonban sikerült kideríteni, hogy a kép egy digitális művész munkája, és nem feleltethető meg egyetlen valódi repülőnek sem, ahogyan azt a kép készítője is megerősítette az AFP-nek.

"Új orosz vadász" – áll egy magyar Facebook-bejegyzésben, amelyet 2023. március 26. óta több mint 200 alkalommal osztottak meg. A poszt egy futurisztikus kinézetű repülőgép képét tartalmazza, amelynek a szárnyán vörös csillagokat – az orosz légierő jelzését (lásd például itt) – látni.

Úgy tűnik, sok felhasználó úgy véli, hogy a képen egy tényleges, Oroszország által használt repülőgép látható. "Remélem jó szolgálatot tesz, most nagyon-nagyon nagy szükség van rá" – írta az egyik felhasználó a poszt alatt feltehetően Oroszország megfeneklett háborús erőfeszítéseire utalva Ukrajnában. "Oroszországnak [...] vannak még meglepetései . A nyugati nagyképűség nem kifizetődő" – mondta valaki más.

Egy magyar poszt a félrevezető képpel. A képernyőkép 2023. március 31-én készült.

A kép azonban egy digitális művész munkája, és nem feleltethető meg egyetlen a világ légierői által használt repülőgépnek sem, derítette ki az AFP.

Egy fordított képkereséssel számos előfordulását sikerült megtalálni a magyar Facebook-posztban szereplő képnek. Az egyik találat a kép egy nagyobb változatát adta ki, amin a forrás és egy dátum is szerepel: "2017 Rodrigo Avella" , valamint a "T–60 Golub" (azaz T–60 Galamb oroszul) felirat. A képet egy mára már megszűnt weboldalon tették közzé:

A kép egy változata a TinEye fordított képkereső szolgáltatáson. A képernyőmentés 2023. március 31-én készült

A képen található információk alapján az AFP megtalálta egy bizonyos Rodrigo Avella oldalát, aki a saját bevallása szerint egy Argentínában élő "ipari tervező és digitális művész". Avella aktív a közösségi médiában, és rendszeresen posztol repülőgép-koncepcióterveket az Instagram- és Youtube-csatornáján.

Avella weboldalán a kép a "T60 Golub - orosz hatodik generációs koncepció vadászrepülőgép" című galéria része. A galéria leírása: "Koncepció egy következő generációs, az egeket uralni képes orosz vadászgéphez". Ha összehasonlítjuk a képet az Avella honlapján található ötödik képpel, akkor egyértelmű, hogy ez ugyanaz a kép, mint amit a magyar Facebook-posztban is használtak:

Az Avella honlapján található kép (balra) és a félrevezető Facebook-bejegyzés (jobbra). A képernyőképek 2023. március 31-én készültek.

Ugyanennek a képnek számos különböző változata is megtalálható ugyanabban a galériában, eltérő festéssel vagy hiányzó első vezérsíkkal:

A koncepció változatai Avella honlapján. A képernyőmentés 2023. március 31-én készült.

Az AFP megkeresésére a művész egy 2023. március 30-i e-mailben megerősítette, hogy ő készítette a képet.

"Ez egy teljes egészében általam 2017-ben készített dizájn, és a kép az egyik, amelyet az említett modellhez készítettem" – mondta Avella. "Mint mindig, sok felhasználó vagy oldal sajátít ki olyan anyagot, ami nem az övé, anélkül, hogy akár csak a mű eredeti szerzőjét megjelölné mint szerzőt vagy tulajdonost. Legtöbbször azzal a céllal teszik ezt, hogy félretájékoztassanak vagy álhíreket kreáljanak" – tette hozzá.

Avella "6. generációs" repülőgépnek nevezi koncepcióját. A "generáció" kifejezést a vadászrepülőgépek tervezésében bekövetkezett paradigmaváltások kategorizálására használják. A vadászrepülőgépek legújabb generációja az 5. generáció, ilyen például az orosz Szu–57-es és az amerikai F–22-es és F–35-ös. Hivatalosan a 6. generációs repülőgépek még csak a tervezési fázisban vannak.

Avella koncepció-repülőgépének a típusjelzése megegyezik az orosz Szuhoj repülőgépgyártó vállalat egy meghiúsult projektjének típusjelével. A Szuhoj a 80-as években belefogott egy "T–60" jelölésű repülőgép tervezésébe, amit a 2000-es évek elején akartak üzembe helyezni. A rendelkezésre álló kevés adat szerint a terveket elvetették, és a repülőgép soha nem állt szolgálatba.

A Szuhoj T–50 a fent említett 5. generációs Szu–57-est jelöli, amely egy valódi repülőgép. A legújabb nyilvánosan bejelentett orosz vadászgép-design még fejlesztés alatt áll és a Szuhoj T–75 nevet viseli. A T–75 statikus makettváltozatát 2021-ben mutatták be, de a fejlesztés pontos menetrendje még nem világos.

Ukrán-orosz konfliktus