A gízai piramisok Egyiptomban 2022. november 4-én. ( AFP / Amir MAKAR)

Az egyiptomi piramisok az összeesküvés-elméletek kimeríthetetlen forrásai

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Az egyiptomi piramisok évtizedek szolgálnak alapanyagul a különböző összeesküvés-elméletekhez: egyesek szerint földönkívüliek építették őket, mások azt állítják, hogy a piramisok áramforrásként szolgáltak. A történészek rendre részletesen cáfolják ezeket az állításokat, de azok így is mindig visszatérnek. Bár önmagukban ártalmatlannak tűnhetnek a piramisos konteók, de az internet és az algoritmusok világában elvezethetik a felhasználókat más, veszélyesebb összeesküvés-elméletekhez.

A francia nyelvű kongói rapper, Gîms, az Oui Hustle csatornának adott, több mint másfél órás interjújában hirtelen egy régi összeesküvés-elméletről kezdett beszélni. A zenész azt állította, hogy az egyiptomiak az ókorban elektromos áramot termeltek a piramisokkal. A Youtube-ra 2023. március 22-én feltöltött videót már több mint 570 ezren látták.

Három héttel később, 2023. április 13-án az énekes a Youtube-csatornáján megjelentette legújabb, Hernán Cortés című dalát, amit egy 16. századi spanyol hódítóról nevezett el. A kislemez borítóképén aranyozott tetejű piramisok láthatók, mellette villanyoszlop, kábelek és kapcsolószekrények.

"A Kush Birodalom idején volt elektromosság. [...] Az itt látható piramisok teteje aranyozott volt. Az arany a legjobb vezetője az elektromosságnak. Ezek rohadt antennák voltak! Az embereknek volt elektromossága. Az emberek ezt nem értik meg. Az egyiptomiak – a tudomány, amivel rendelkeztek – meghaladja a képzeletünket, és ezt a történészek is tudják!" – állítja az énekes. Gîmst az Instagramon hárommillióan követik, a Youtube-on és a Facebookon pedig mintegy 11 millióan.

Nem újdonság az a megalapozatlan állítás, hogy Egyiptomban már jóval a 19. század előtt is elérhető lett volna az elektromosság az emberek számára. Például 2018 szeptemberében megjelent egy "A piramisok igazi titka végre kiderült" című francia videó, ami erőműveknek nevezte az építményeket. A videót már több mint 2,5 millió ember látta.

A videóban a Nílus partján fekvő Dendera város egyik templomában található domborművekre hivatkoznak mint bizonyítékul arra, hogy volt áram az ókori Egyiptomban. Ezeken a videó szerint olyan alakok láthatóak, "akik egy óriási villanykörtének látszó valamit tartanak, aminek a belsejében egy csavart vezeték fut végig egy kábelen, és egy olyan tárgyat, ami egy vevőkészülék lehet".

2023. április 13-án készült képernyőmentés a Youtube-videóról.

A videó nem tartalmaz olyan forrásokat, amik alátámasztanák ezeket az állításokat. Az inspiráció egy egy hónappal korábban közzétett tanulmány lehetett , amit a szentpétervári ITMO Egyetem tudósai által vezetett kutatócsoport tett közzé. A szóban forgó tanulmány kizárólag elméleti szinten foglalkozik a gízai Nagy Piramis elektromágneses tulajdonságaival, de semmiképpen sem állítja, hogy a műemlék annak idején elektromos áramot termelt volna.

Claude Traunecker egyiptológus, a francia Strasbourgi Egyetem emeritus professzora 2023. április 23-án azt mondta az AFP-nek, hogy Gîms állításainak "nincs tudományos alapja".

"Arra sincs bizonyítékunk, hogy a püramidion [a piramis tetején lévő piramis alakú zárókő, a szerk.] aranyozva lett volna. Dokumentumokból tudjuk, hogy az obeliszkek tetejét aranyozták, de a piramisok tetejéről nem tudunk ilyesmiről" – mondta Traunecker.

Guillemette Andreu-Lanoë a Francia Egyiptológiai Társaság alelnöke szintén azt mondta az AFP-nek 2023. április 13-án, hogy a rapper állításai "teljesen alaptalanok". Mint mondta, akkoriban nem volt áram, "sem az ókori Egyiptom után, sem Görögországban, sem az ókori Rómában, sem a középkorban. Az 1790-ben született Jean-François Champollion francia egyiptológus a 19. század elején csak olajlámpával vagy gyertyával tudott világítani".

Arról, hogy az egyiptomiak hogyan világítottak, Andreu-Lanoë így nyilatkozott: "Az írásos források napi két kanóc szállításáról számolnak be a Királyok Völgyében dolgozó munkásoknak. Ezeket a kanócokat olajjal teli tálakba helyezték. Meggyújtották őket, és négy óra alatt elégtek, ami [két kanóccal számolva] nyolc órás munkanapot jelent".

Andreu-Lanoë kifejtette, hogy a piramisokat hegyes püramidionok koronázták, amelyekből a régészek időről időre felfedeznek töredékeket, de a Gîms által aranyozásra a szakember szerint "sem régészeti, sem szöveges bizonyíték nincs".

A már említett másik videó a denderai Hathor-templom domborműveivel próbálja alátámasztani, hogy az egyiptomiaknak volt elektromosságuk. De Andreu-Lanoë elmondása szerint a valóságban ez a műalkotás a "világ születését" ábrázolja.

“Többször látható ennek a templomnak a falain és a közvetlenül mellette lévő Ízisz templomban. Kezdetben egy lótusz emelkedik ki egy folyékony elemből. Egy kígyó jelenik meg, és felágaskodik a növény szívében - ez lenne az állítólagos villanykörte. Ezt a növényt úgy tekintették, mint egy méhlepényt, ami a leendő Harszomtusz istent hordozza". A szakember szerint Harszomtusz volt az eredet istene, az egyetemes lény, aki "először emelkedett ki a lótuszvirágból".

Claude Traunecker az állítólagos "villanykörtéről” a következőt mondta: "Ez egy mitológiai kép a világ egy növényből való teremtéséről, egyszerű ikonográfiai véletlen, hogy ez az ovális forma úgy néz ki, mint egy villanykörte".

A gízai piramisok nekropoliszának látképe Kairó külvárosában, Egyiptomban 2020. január 6-án. ( AFP / KHALED DESOUKI)

Az erőmű teória csak az egyike annak a számtalan elméletnek, amik a piramisok építésével és “valódi” céljával foglalkoznak. A leghíresebb piramisok, az úgynevezett gízai piramisok, mintegy 4500 évvel ezelőtt épültek Gízában, a mai Kairó külvárosában, három fáraó, Hufu (görögösen Kheopsz), Hafré és Menkauré számára.

A piramisok iránti vonzalom nem utolsósorban azzal magyarázható, hogy a Hufu-piramis a világ egyetlen még ma is álló csodája – magyarázta Guillemette Andreu-Lanoë. Ezeknek a piramisoknak a hatása "megragadó és lenyűgöző".

A szakember szerint alig tudja az ember elhinni, hogy szimplán emberek csoportjai építették ezeket a rendkívüli műemlékeket. Ráadásul a piramisok formája megmozgatja az emberek fantáziáját, sokan egy mítikus világgal azonosítják őket.

A legelterjedtebb és legismertebb narratívák közé tartozik az úgynevezett "földönkívüliek elmélet", ami a piramisok építését egy fejlett idegen civilizációnak tulajdonítja. Magyarországon többek között a svájci író és összeesküvés-elmélet hívó, Erich von Däniken népszerűsítette az idegenek elméletét és más a piramisokkal kapcsolatos hiedelmeket.

Az elmélet, hogy idegenek építették a piramisokat makacsan tartja magát a mai napig. Az Ifop 2023 áprilisában közzétett felméréséből kiderült, hogy az amerikai lakosság 20 százaléka, és a franciák kilenc százaléka nyilatkozik úgy: egyetért azzal az állítással, miszerint "az egyiptomi piramisokat földönkívüliek építették az ókorban".

"A fáraó dicsőségének alávetett nép ereje volt az, ami lehetővé tette számukra, hogy elmozdítsák ezeket a kőtömböket" – mutatott rá Guillemette Andreu-Lanoë. "Abban az időben nem állt rendelkezésre sem kerék, sem ló, mint segédeszköz [az építkezéshez]. Az építők leleményessége, a kemény munka és a dolgozó emberek száma volt a legjobb eszköz arra, hogy ezeket a csodákat felépítsék".

"A közelmúltban végzett régészeti munkák során kollégáink, Pierre Tallet Wadi al-Jarfban, valamint Yannis Gourdon Hatnubban szenzációs felfedezéseket tettek, amelyek betekintést engednek az [építésnél] alkalmazott megközelítésbe" – mondta Andreu-Lanoë.

Egy másik, ugyancsak megalapozatlan elképzelés szerint a piramisokat állítólag gabonatárolásra építették, és nem a fáraók temetkezési helyéül szolgáltak.

Ez az elmélet nagyon régi, egészen a középkorig nyúlik vissza – mondta Claude Traunecker, aki mintegy 15 évig élt Egyiptomban, és számos ásatáson és az ókori Egyiptommal kapcsolatos tanulmányban vett részt. "Még az olaszországi Velencében is van egy mozaik, amely a piramisokat ábrázolja. Ezen [a bibliai alak] József gabonát rak a piramisokba. Ez volt a mögötte álló vallásos elképzelés. De köztudott, hogy a piramisok sírok".

Andreu-Lanoë hangsúlyozta, hogy ez a "magtár-ötlet" a valóságban "semmiképpen sem megalapozott". "Királyi szarkofágokat és temetkezési kincseket találtak bennük, és az V. dinasztia idején a piramisok falait vallási szövegekkel borították, hogy segítsék a fáraót az örökkévalóságba jutni".

A Hafré-piramisra egy koncert közben a gízai nekropoliszban, Kairó külvárosában, 2023. április 3-án. ( AFP / KHALED DESOUKI)

Tristan Mendès France az "Observatoire du conspirationnisme" nevű szervezet munkatársa. A szervezet a diszkrimináció, a szélsőjobboldali extrémizmus és az összeesküvés-elméletek ellen munkában tevékeny Franciaországban, valamint a francia digitális szubkultúrákat és az online szélsőségesség csoportokat kutatja. A szervezet munkatársa 2023. április 13-án elmondta az AFP-nek, hogy mindig is voltak olyan fantáziák, amiknek a piramisok szolgáltak alapul.

Mendès France szerint az internet, és különösen a Youtube megjelenése valódi fordulópontot jelentett az ilyen konteók terjedésében. "A Youtube újjáélesztette ezeket a narratívákat, és hozzáférhetővé és elérhetővé tette őket. Hasonlóképpen a streaming platformok is hozzájárultak ahhoz, hogy számos, különböző rejtélyek köré épülő áltudományos sorozat elérhető legyen". A szakértő szerint tipikusan ilyen téma az egyiptomi piramisok is.

"Ezek a narratívák ahhoz tartoznak, amit én szórakoztató összeesküvés-elméletnek nevezek, egyfajta ‘sorozatfüggők’ összeesküvési narratívájának" – magyarázta Mendès France. "Ezt a szórakoztató változatot mindig is inkább egzotikusnak, mint veszélyesnek vagy zavarónak tekintették az emberek. Azonban – főként az algoritmusoknak köszönhetően – ezek a teóriák egyben belépési pontok is az olyan összeesküvés-elméletek egész kánonjába, amik sokkal veszélyesebbek". A közösségi hálózatok és a videoplatformok ugyanis olyan algoritmusokat használnak, amik a felhasználóknak automatikusan eltérő, de hasonló tartalmú anyagokat ajánlanak.

A cikk elején említett francia rapper kijelentéseiben főleg a "történészek tudják" rész, amit Tristan Mendès France problémásnak talál. "Ez az az aspektusa a dolognak, ami alapvetően egy összeesküvés-narratíva.”

A szakértő szerint "ha valaki követi az e meggyőződés mögötti következtetéseket, az azt jelentené, hogy amit a történelem tantárgyból a közép- és középiskolában tanítanak, az hazugság. Ez azt jelentené, hogy az Oktatási Minisztérium tanterve eltitkolja az igazságot. Hogy a kormány eltitkolja az igazságot. A francia kormány, de más kormányok is. Ez azt jelentené, hogy a világ összes kormánya együttműködött a történtek valóságának elrejtése érdekében. Ez azt jelentené, hogy van egy világméretű összeesküvés."

Claude Traunecker osztja ezt az aggodalmat: "Nagyon zavar, hogy Gîms azt mondja: 'a történészek tudják ezt, és titokban tartják'. Ez aggasztónak tűnik számomra, különösen azért, mert több millió ember követi őt a közösségi hálózatokon".

Fordítás és adaptáció: