Ezt a képet, amin Zelenszkijt látni uniós vezetőkkel, manipulálták

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

2023 tavaszán több nyelven is terjedni kezdett a közösségi médiában egy manipulált kép, amin látszólag Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök láthatóak egy női melleket és férfi nemi szervet ábrázoló szürke szobor előtt. A kép fotómontázs: a vezetőkről készült eredeti fotó Kijevben készült egy 2023-as csúcstalálkozón, a szobor pedig Hágában található.

"Szégyen lopnak csalnak sikasztanak világ szégyenei" – olvasható egy magyar Facebook-posztban, amit 2023. május 16-i megjelenése óta több mint 200 alkalommal osztottak meg. A bejegyzés egy csoportképet tartalmaz, amin Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök láthatóak, akik látszólag egy meztelen szobor előtt pózolnak, aminek férfi és női vonásai is vannak.

"Egy képen minden a mai nyugatról..." – írja egy másik poszt ugyanezzel a képpel, amelyet 2023. április 13-i közzététele óta több mint 500 alkalommal osztottak meg.

Egyik poszt sem említi, hogy a kép manipulált lenne. Annak ellenére, hogy a fény és a pixelek eltérései gyanússá teszik a képet, úgy tűnik, sok felhasználó elhitte, hogy ez egy valódi fotó.

"Találó a háttér! Ilyen helyet csak egy ócska banda választ fotózáshoz" – írta valaki a kommentek között. "Ferde hajlamú neo-marxisták, undorító férgek" – kommentelte egy másik felhasználó.

A hamis kép a Facebookon. A képernyőkép 2023. május 23-án készült

A hamis képet más nyelveken is terjed, például angolul és oroszul.

A három vezető nevével végzett egyszerű kulcsszavas Google-keresés olyan cikkekhez (archivált link) vezet, amik egy 2023. február 3-án Kijevben tartott csúcstalálkozóról tudósítanak. Ezek közül egyes cikkek olyan képet használnak a hírhez, amelyen a politikusok ugyanabban a pózban, de más háttérrel láthatók, mint a Facebookon terjedő hamis fotón. Ha összehasonlítjuk az ukrán elnöki sajtóosztálya által kiadott fotót a hamis fotómontázzsal, akkor egyértelmű, hogy a politikusokat erről a képről vágták ki.

Az eredeti kép az AFP fotóadatbázisában (balra) és a szerkesztett kép a jobb oldalon.

A találkozó során az uniós vezetők ígéretet tettek arra, hogy "minden lépésnél" támogatni fogják Ukrajnát a tagságra való törekvésében.

Fordított képkeresés segítségével a háttér forrása is könnyen megtalálható. Bár az AFP nem tudta lenyomozni a szobor fotójának eredeti szerzőjét, a közösségi médiában egy ideje már terjed pontosan ugyanez a kép olyan kommentek társaságában, amik a felháborodásuknak adnak hangot a szobor miatt. Egy holland politikus például 2021 májusában osztotta meg (archivált link) ugyanezt a szoborról készült fotót. A részleteket megnézve, például a tükröződéseket vagy a nedves foltot a földön, látható, hogy ez ugyanaz a kép, mint amit a fotómontázshoz is használtak:

A háttérként használt kép (balra) és a hamis kép (jobbra). Az AFP által hozzáadott jelölések

Nem ez az első eset, hogy a szobor hamis és megtévesztő állítások célpontjává válik. Az AFP szerb nyelvű tényellenőrző csapata már 2022-ben is cáfolt hamis állításokat az alkotással kapcsolatban. Fordított képkereséssel sikerült kideríteni, hogy a szobor a hollandiai Hágában található. A mű szponzora, a Stroum művészeti központ a szobrot "totemszerű képként" írja le. A leírás szerint a szoborban "a férfi és nő és különböző vizuális kultúrák egyesülnek. Ez a szobor a maga nyugalmában és sebezhetőségében a gondolat szabadsága melletti kiállás".

Az uniós vezetők a félretájékoztatás visszatérő célpontjai. Az AFP Ténykérdés ebben a cikkben már cáfolt Ursula von der Leyenről szóló hamis állításokat . Volodimir Zelenszkij is gyakran kerül hamis állítások célkeresztjébe, a róla és az orosz-ukrán háborúról szóló tényfeltáró cikkek itt olvashatók.