Ezeket az ukrán nőket közösségi munkáért díjazták, nem pedig azért mert feladták a férjüket

2024 márciusában az ukrajnai Harkiv régióban egy helyi hatóság több embert is kitüntetett az orosz invázió elleni háborúban elesett katonák emlékére végzett önkéntes munkáért. Oroszbarát oldalakon elterjedt egy fotó az ünnepségen részt vevő nőkről, azzal a hamis állítással, hogy azért kapták a kitüntetést, mert feljelentették férjüket, amiért azok bujkáltak a katonai szolgálat elől. Az ünnepségről készült videofelvételek és a kezükben tartott oklevelek vizsgálata azonban azt mutatja, hogy a díjak nem arról szóltak, hogy a képen szereplő nők feljelentették a férjüket a hadsereg elől való bujkálásért, hanem az elesett katonákról való megemlékezéssel kapcsolatos munkájukért díjazták őket. 

"Kifizetődőbb, mint a válás – Íme Ukrajna új toborzó módszere" –  ez a címe annak a cikknek, amelyet 2024. április 2-án tett közzé az egyik a magyar kormánybarát média egyik zászlóshajójának számító híroldal, a Pesti Srácok. A cikk egy képet tartalmaz, amelyen egy csoport nő látható, kezükben virággal és okleveleknek látszó tárgyakkal. 

A cikk szerint a nők a képen feladták a mozgósítás elől bujkáló férjeiket: "a harkovi sorozóbizottság kitüntetésben részesíti a lelkes honleányokat, akik ezzel a nem túl finom módszerrel szabadultak meg férjeiktől. 

 A Pesti Srácok cikke egy angol nyelvű X-posztot idéz ugyanezzel a fotóval, amely szintén azt állítja, hogy a képen látható hét nő díjat kapott azért, mert feljelentették a férjüket.

De ez nem igaz. Az ünnepség nem arról szólt, hogy a nők a mozgósítás elől menekülő embereket jelentettek volna fel. Az ukrajnai Harkiv területen található Lozova város helyi önkormányzata szerint az önkéntesek és az elesett katonák családtagjai kaptak kitüntetést az elesettekre való megemlékezés érdekében végzett munkájukért. Az eseményről készült felvételek is ezt igazolják. 

Image
A fotó a hamis állítással a Pesti Srácokon (balra) és az X-en. 2024. április 3-án készült képernyőképek

Az eredeti hamis tartalmú X-posztot több mint ezerszer osztották meg, a poszt alatt rengeteg nőgyűlölő és Ukrajna-ellenes hozzászólást olvasni. A képet megosztó fióknak több mint 300 ezer követője van, köztük Kovács Zoltán magyar nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár és Habsburg Eduard, Magyarország vatikáni nagykövete. Az AFP már legalább három olyan esetet azonosított amikor ez a fiók hamis és megtévesztő tartalmakat terjesztett az interneten.

A hamis állítást több nyelven terjesztette az úgynevezett "Pravda" hálózat is, amely – a Viginum, a külföldi digitális beavatkozás ellen küzdő francia állami szervezet szerint – egy európai országokat célzó orosz dezinformációs hálózat. A Pravda ugyanezt a hamis állítást román, ukrán és lengyel nyelven is leközölte, de ugyanez a hamis sztori már kínai, szerb és német nyelven is megjelent az interneten.  

Az ünnepség az elesett katonák emlékének ápolásáról szólt

Az AFP fordított képkeresést végzett, hogy többet tudjon meg a képről. A találatok között volt egy olyan Facebook-bejegyzés, amit egy "Lozova városi területi közösség" nevű oldal tett közzé. Lozova egy város Harkivban, Kelet-Ukrajnában. A 2024. március 25-én közzétett poszt egy galériát tartalmaz egy ünnepség képeivel, amik között a hamis állítással terjedő képet is megtalálni.

A poszt szerint az ünnepségen az "Ukrajna függetlenségéért elesett katonák tiszteletére létrehozott helyi munkacsoportot" és az elhunytak családjait díjazták.

A Facebook-bejegyzés a lozovai hatóság honlapján (archivált link) található cikkre hivatkozik, amelynek címe: "Lozova községben kitüntették az elesett honvédők megemlékezésében résztvevőket".

A poszt tartalmazza a kitüntetésben részesültek nevét és beosztását, akik elsősorban a városi tanács munkatársai, valamint helyi tanárok. Az önkormányzat Facebook-galériájában olyan képek találhatók, ahol azt látni, ahogyan a hamis állítással terjedő képen szereplő nők átveszik az oklevelüket.

Ezeken a jobb minőségű képeken a nevük is olvasható a kezükben tartott dokumentumokon. Összehasonlítva ezeket a neveket a Lozova honlapján található kitüntetettek listájával, a közösségi médiában terjedő képen szereplő nők egy része név szerint azonosítható.

Image
Az interneten terjedő kép (balra) és ugyanezek az emberek az önkormányzat által a Facebookon közzétett más fotókon. A bal oldali kép forrása: https://lozovagromada.gov.ua/ Az AFP által hozzáadott jelölések. A képernyőképek 2024. április 2-án készültek.

Például az egyik bizonyítványt Szavina Tetyana Vasziljevna (kékkel jelölve) kapta, akit a helyi önkormányzat cikke szerint a Lozova Városi Tanács "Lozova 1. számú Líceum" nevű városi intézményének ukrán nyelv és irodalom tanára. Ő az "Emlékek könyve anyagainak előkészítéséért" lett kitüntetve.

Egy másik oklevél Marina Volodimirivna Mihajliscsinának (zölddel jelölve), a Lozova Városi Tanács Munkaügyi és Szociális Védelmi Főosztálya juttatásokért felelős osztályának vezetőjének szól, akit "az Emlékek könyve, és a Hírnév sétánya fejlesztése terén végzett nagyszabású munkáért" díjaztak.

Image
A díjazottak nevei a galériában és az ünnepségről szóló cikkben található képeken. 2024. április 3-án készült képernyőmentések

Az AFP-nek ezt az információt felhasználva sikerült egy videót is találnia a YouTube-on az ünnepségről (archivált link), amelyet egy lozovai helyi médium töltött fel.

Az AFP ukránul beszélő újságírója szerint a riportban a következőt hallani: "Elismerték azokat, akik az elesett védők méltó megemlékezésén dolgoztak és dolgoznak. Lozován a község vezetője az 1. képviselővel együtt átadta a köszönőleveleket a munkacsoport tagjainak, akik egy emlékkönyvön, és a tervezett dicsőségséta és a katonai sírhelyek zászlóinak elkészítésén dolgoztak".

A videóban hallani, ahogy a város polgármestere, Szergij Zelenszkij (itt archiválva) azt mondja: "Egy olyan nagyszabású projekt, amely örökre emlékezetes marad a népünk, a közösségünk szívében". A polgármester ezután köszönetet mond az elesett katonák családjainak.

 Az eseményre a helyi városháza üléstermében került sor, ami például az önkormányzat ezen posztjában is látható (archivált link), és nem egy "toborzóirodában" , ahogyan azt a hamis posztok állítják. A polgármesterrel együtt az alpolgármester, Olekszandr Mikolajovics Zsidkov adta át a díjakat.(itt archiválva). 

Ugyanezt az állítást az ukrán kormány dezinformáció elleni küzdelemmel foglalkozó központja is cáfolta a Facebookon (itt archiválva). 

Mozgósítás Ukrajnában

A 2022. februári invázió harmadik évébe lépve Ukrajna kihívásokkal néz szembe a háborúhoz szükséges embermennyiség előteremtésében (itt archiválva). 

2024 áprilisának első hetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök törvénybe iktatta azt az intézkedést, amely 27-ről 25 évre csökkenti az ország hadseregének mozgósítási korhatárát (itt archiválva).

A különböző magyar sajtótermékek, köztük a közmédia is, gyakran tudósítanak az ukrajnai mozgósításról olyan címekkel, mint "Egyre durvább eszközökkel zajlik a kényszersorozás Ukrajnában" vagy "Folytatódik a kegyetlen kényszersorozás Ukrajnában".  Ezek a tudósítások gyakran használják a tendenciózus "kényszersorozás" kifejezést, ami kifejezetten félrevezető, ahogyan azt Rácz András történész, a Berlinben működő Német Külpolitikai Társaság (DGAP) senior elemzője ebben a 2023-as cikkben (itt archiválva) kifejtette. 

"Érdemes észrevenni, hogy az, aki kényszersorozásról beszél, már a szóhasználattal is manipulálni igyekszik az olvasót. A sorozás mindig, minden esetben kényszer. A sorozás az állampolgárok alkotmányban rögzített honvédelmi kötelezettségére alapul" – írta a szakértő hozzátéve, hogy "hadiállapot idején az ukrán jogrend szerint nem is sorozás, hanem mozgósítás zajlik, ami jóval kiterjedtebb, mint a sorkötelezettség."

Van olyan tartalom, amelyet szeretne ellenőrizni az AFP tényellenőrzésén keresztül?

Lépjen kapcsolatba velünk