Greta Thunberg nem szólította fel a kínaiakat, hogy ne használjanak fa evőpálcikákat a fák megmentése miatt

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több ezer Facebook-felhasználó osztotta meg az elmúlt napokban azt a bejegyzést, amely azt állítja, hogy a svéd klímaaktivista Greta Thunberg felszólította a kínaiakat, hagyjanak fel a hagyományos evőpálcikák használatával, hogy így védjék a fákat. Ez valójában egy régebbi történet, amelyről kiderült, hogy teljes kitaláció. A fiatal svéd aktivista képviselői megerősítették az AFP-nek, hogy Thunberg soha nem mondott ilyet, és nem található olyan megbízható forrás sem, amely alátámasztaná az állítást.

“Greta Thunberg felszólította a kínaiakat, hogy hagyják el a hagyományos pálcikákat, és így mentsék meg a fákat!  A kínaiak felszólították Grétát, hogy térjen vissza az iskolába, ahol megtudhatja, hogy a pálcák bambuszból készülnek, és a bambusz fű!” – szól az egyik Facebook-bejegyzés, amit már több mint 1400 ember osztott meg április 12-e óta. A bejegyzésnek több verziója is terjed, többé kevésbé ugyanezzel a szöveggel. 

Ez az állítás már 2020 májusában is megjelent magyarul a Facebookon, angolul pedig már 2020. március 11-én feltűnt. Az AFP francia nyelvű tényellenőrző csapata már 2020. július 23-án cáfolta ennek a történetnek a valóságtartalmát. Sokan negatív tartalmú hozzászólásokat fűztek Greta Thunberg állítólagos követeléséhez, az egyik poszt egyenesen “kis ökoterroristának” nevezte a 18 éves aktivistát. 

Az AFP azonban nem találta nyomát ilyen állításnak a Greta Thunberggel készült interjúkban, és nincs olyan megbízható forrás, amely azt bizonyítaná, hogy valaha elhangzott volna bármi ilyesmi. 

Az egyik Facebook-bejegyzésről készült 2021. április 15-ei képernyőkép.

Az aktivista soha nem állt elő ilyen követeléssel

2020. július 22-én az AFP francia nyelvű tényellenőrző csapata kapcsolatba lépett Greta Thunberg képviselőivel, akik arról biztosították munkatársainkat, hogy az aktivista “soha nem tett ilyen kijelentést”. 

Az állítást terjesztő bejegyzésekben Greta Thunberg állítólagos követelése és az állítólagos válasz Kínából forrásmegjelölés nélkül vannak előadva.

Az egyik első ismert angol nyelvű előfordulása ennek a történetnek egyébként 2020. január 15-én tűnt fel a Twitteren egy rövidebb változatban. “Greta azt mondja, hogy ne használjatok evőpálcikát. Mert az a környezetrombolás jelképe” – írta akkor egy felhasználó. 

A bejegyzéshez egy animált gifet is csatoltak, amelyen az aktivista látható, ahogy felszólal a 2019 szeptemberében tartott ENSZ-klímacsúcson. Az akkor elmondott beszédében nem volt szó evőpálcikákról. 2019 szeptemberében egyébként a South China Morning Post (egy online újság, amelyet kínai propaganda terjesztésével vádolnak) idézett pár negatív hozzászólást a kínai közösségi médiából Greta Thunberg beszédével kapcsolatban, de ezekben sem volt szó evőpálcikáról. 

2021. április 16-án készült képernyőkép a történet egyik első felbukkanásáról Twitteren.

Az állítólagos történetet utána megosztották a Quora nevű kérdezz felelek oldalon is, majd tovább terjedt angolul Facebookon és Twitteren, és kiegészült “Kína” állítólagos válaszával, más változatok szerint pedig a “kínaiak” válaszoltak, de ennél pontosabban egyik poszt sem nevez meg senkit.  

A klímaváltozás elleni harc alakjaként a fiatal svéd aktivista gyakran válik a megtévesztő információk célpontjává. 2019 szeptemberében például egy manipulált fotó jelent meg az aktivistáról, amelyen Soros György amerikai milliárdossal látható, miközben az eredeti felvételen valójában Al Gore volt amerikai alelnökkel szerepelt. 

Szintén 2019 szeptemberében egy fotómontázs kezdett terjedni Thunbergről Brazíliában, amelyen az aktivista mohón eszik egy vonaton, miközben a háttérben rongyos fekete gyerekek állnak. 2019-ben az AFP ebben a francia cikkben gyűjtötte össze, hogy milyen hamis információk vették célba Greta Thunberget. 

 
Fordítás és adaptáció: