Ezt a fiút gyilkosság vádjával tartóztatták le, nem étellopás miatt

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több ezer ember osztott már meg a Facebookon egy bírósági tárgyalóteremben rendőrökkel körülvett kisfiúról készült képet. A bejegyzések szövege szerint a fotón egy 15 éves fiú látható, akit azzal vádolnak, hogy élelmiszert lopott az édesanyjának egy boltból az Egyesült Államokban. Az állítás hamis, a fotó 2012 óta kering a médiában, és egy 12 éves fiúról készült, akit azzal vádoltak, hogy megölte a testvérét az Egyesült Államok Florida államában.

"Egy 15 éves fiút lopáson kaptak egy amerikai üzletben" – olvasható a Facebookon itt és itt megosztott történet egy narancssárga rabruhát viselő fiú képe mellett. A hosszú poszt egy bíró és egy 15 éves gyerek állítólagos párbeszédét meséli el. A történet szerint a gyereket azért vonták felelősségre, mert kenyeret és sajtot lopott egy boltból a beteg édesanyjának. A bejegyzést június eleje óta több mint 3 ezer ember osztotta már meg.

Egy 2021. június 11-i képernyőmentés az egyik bejegyzésről. A kitakarást az AFP adta a képhez.

A Facebook-bejegyzés egy része így szól: "Miután befejezte a beszélgetést a fiúval, a bíró kihirdette az ítéletet: «A lopás, különösen a kenyérlopás nagyon szégyenteljes bűncselekmény.  És itt mindannyian felelősek vagyunk ezért a bűncselekményért.  Ma ebben a teremben mindenki, beleértve engem is, felelős, hogy ilyesmi még ma is megtörténhet. Így az összes jelenlévőt 10 dolláros bírsággal sújtom. Senki nem fog innen távozni, amíg meg nem adja a 10 dollárt.» A bíró kivett egy 10 dolláros bankjegyet a zsebéből [...]". 

A posztban szereplő állítások hamisak: a kép mögött egy egészen más történet áll. 

Ez a történet már felbukkant maláj, szerb és román nyelven is. Az AFP mianmari tényellenőrző csapata megtalálta az eredeti fotót és cáfolta a félrevezető állításokat már 2020-ban.  

Egy fordított Google-képkeresés megmutatja, hogy ugyanezt a képet 2012. január 3-án már lehozta a The Florida Times-Union amerikai újság egy 2011-es floridai perrel kapcsolatban.

Képernyőmentés a The Florida Times-Union 2021. június 8-án készült riportjából. A kitakarást az AFP adta a képhez.

A kép leírása a következő: "Június 2-án a hatóságok jelentették, hogy a 12 éves Cristian Juan Fernandezt gyilkossággal vádolták meg legfiatalabbként Jacksonville történetében. Vádat emeltek ellene kétéves féltestvére, David Galarraga halálra verése miatt. Galarraga márciusban halt meg koponyatörés, agyvérzés, valamint a bal szemén és az orrán keletkezett zúzódások következtében. A család szerint a kisfiú egy játszótéri játékon játszva szenvedett balesetet. Cristian édesanyját, a 25 éves Biannela Marie Susanát áprilisban vád alá helyezték gondatlanságból elkövetett emberölés miatt. Az elfogatóparancs szerint amikor Biannela Marie Susana hazaért, a kétéves kisfiú már nem reagált, de az anya nem hívta a 911-et". 

Az ügy fontosabb eseményei itt találhatóak meg időrendben. 

A Google-ben Cristian Juan Fernandez nevére keresve több újságcikket is találni (itt, itt). A Fox News hírportál 2011. október 19-én megjelent cikkében megemlíti, hogy a 12 éves Christian Fernandez volt a legfiatalabb személy, akit valaha is felnőttként vádoltak meg gyilkossággal a floridai Jacksonville-ben. Christian Fernandez ellen azzal a váddal indult meg az eljárás, hogy megölte kétéves féltestvérét, Davidet. A vád szerint Cristian egy könyvespolcnak lökte az öccsét, súlyos koponyasérülést és súlyos belső vérzést okozva neki ezzel. 

A Fox News is beszámolt arról, hogy Fernandez bűnösnek vallotta magát, bár a kirendelt védője szerint minden felelősség az anyát terheli. A gyerekek anyját, Biannela Marie Susanát gyermek sérelmére elkövetett súlyos emberöléssel vádolták meg, ő végül felfüggesztett büntetést kapott 10 év próbaidővel. 

2018 januárjában az Action News Jax helyi műsorszolgáltató arról számolt be, hogy az akkor 19 éves Cristian Juan Fernandezt feltételesen szabadlábra helyezik. Az ügyészek és egy körzeti bíró megegyeztek abban, hogy ideiglenesen felfüggesztik a próbaidejének bizonyos speciális feltételeit, mivel nem tudta teljesíteni azokat. A próbaidőre vonatkozó feltételeket azonban egy hónappal később visszaállították

A The Florida Times-Union beszámolója szerint számos fiatalkorút vádoltak meg, állítottak bíróság elé és ítéltek el felnőttként súlyos bűncselekmények miatt az államban. Köztük volt Cristian Fernandez, de egy másik fiatal fiú is, akit később felmentettek, miután megállapították, hogy erőszak hatására tett vallomást.

A fiatalkorúak elítélése Floridában már számos alkalommal heves vita tárgyát képezte, jogi körökben (itt és itt), de emberi jogi szervezetek és NGO-k részéről is többen kritizálták már a helyi joggyakorlatot. 

Fordítás és adaptáció: