Ez a "terhes Ken babát" reklámozó videó szatírának készült, és nem egy valós terméket mutat

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Már több mint száz magyar felhasználó osztott meg 2022 júniusában egy szatirikus videót a Facebookon, ami egy új "terhes Ken baba" piacra dobásán viccelődik. A videót megosztók tévesen azt állítják, hogy a felvétel egy valódi terméket reklámoz, amit a Pride-hónap alkalmára készítettek. De ez félrevezető: a Barbie és a Ken babákat gyártó Mattel megerősítette az AFP kérdésére, hogy nem készítettek ilyen terméket. A videót egy szatirikus anyagokat közlő weboldal csinálta, tehát nem egy valódi gyerekjáték-reklámról van szó. 

“Totális háború a gyermekeink ellen. A kiskorúak elferdítése halad előre ... Ma már a Barbie-t Kennek hívják, aki egy terhes Barbie-nak felel meg!!!” – olvasható egy magyar Facebook-bejegyzésben, amit már több mint 120 ember osztott meg 2022. június 20-a óta. 

A bejegyzésben látható nagyjából másfél perces videó egy reklámra emlékeztet, amiben a narrátor azt mondja: "Új Mattel-termék: Barbie barátja végre egy régóta esedékes átalakuláson megy át, és jóval inkluzívabb lesz." 

Majd egy dal következik, ami bemutatja az úgynevezett "terhes Kent". "Egy állapotos férfi, bizonyos hogy fiú, és nem néni" – szól a dal szövege. 

Az egyik félrevezető Facebook-bejegyzés. A képernyőmentés 2022. június 29-én készült.

  

A hozzászólásokból, és más Facebook-bejegyzésekből, ahol szintén dühös megjegyzésekkel osztották meg a videót, kiderül, hogy sokan elhitték, hogy egy valódi termék hirdetéséről van szó. A magyar mellett más nyelveken is terjedni kezdett, hogy a videó egy valódi terméket mutat be, például hollandul, németül, spanyolul és bolgárul

A Pride-hónap (június) során a világ LMBTQ+ közösségei a szabadságot és az elfogadást ünneplik. A magyar parlament 2021-ben egy olyan törvényt fogadott el, ami kitiltja az olyan anyagokat az iskolákból, amelyek a törvényhozók szerint a homoszexualitást és a nemváltást népszerűsítik. Egy államtitkár arról beszélt egy interjú során, hogy 2022 nyarán újabb törvények jöhetnek az állítólagos "LMBTQ-propaganda" megállítására. A magyar kormány melegellenes retorikáját mind az EU, mind a magyar LMBTQ-közösség aggodalommal fogadta, és független szervezetek is problémásnak találták a törvényt. 

A Mattel megerősítette, hogy nem árulnak "terhes férfi babákat"

A Barbie és Ken babafigurákat az amerikai Mattel játékgyártó gyártja. 2022. június 15-én az AFP kérdésére a cég egyik szóvivője megerősítette: "A terhes férfi baba nem a Mattel terméke."

A gyártó honlapján keresve sem találni hasonló terméket. 

A videót egy szatirikus weboldal készítette

Google-ben angolul rákeresve arra, hogy "terhes Ken" megtalálhatjuk a videó forrását, a Babylon Bee nevű weboldalt, amely a saját leírása szerint "fake news, amiben megbízhat", valamint "a világ legjobb szatíraoldala". 

A videót 2022. június 7-én töltötték fel a YouTube-csatornájukra. Hasonlóan a Facebook-bejegyzésekhez, az eredeti videó leírása is úgy szól: "A Pride-hónap megünneplésére a Mattel kiadta az első terhes férfi babáját". Bár explicit nincs odaírva, hogy szatíráról van szó, maga az oldal arról ismert, hogy szatirikus anyagokat gyárt. 

Ráadásul ha végignézi az ember a videót, láthatja, hogy abban számos erőszakos elem is van, tehát nem egy valódi Mattel-reklámról van szó. Például a videó felénél Ken többször is arcon üti Barbie-t. 

A Barbie-babák próbálnak inkluzívabbak lenni 

Bár a terhes férfi baba nem a Mattel terméke, az igaz, hogy a Barbie brand az elmúlt években számos lépést tett, hogy az elfogadóbb legyen és többféle embert képviseljen. Például vannak különböző testalkatú és bőrszínű babák, és fogyatékkal élő babák is. A Barbie márkanév alatt 2022 májusában megjelent egy transznemű baba is, amit Laverne Cox színésznőről mintáztak. 

A weboldalán a Mattel azt írja: "A Barbie felismeri annak a fontosságát, hogy mindenki képviselve legyen, és elkötelezett amellett, hogy olyan termékeket tervezzen, amik jobban tükrözik azt a társadalmat, amit a gyerekek maguk körül látnak, valamint hogy inspirálja a jövő nemzedékét. 

Fordítás és adaptáció: