A Párizs melletti Tremblay-en-France-ban, a Riccobono csoport nyomdájában készült kép a Le Figaro című francia napilapot mutatja nyomtatás közben, 2020. augusztus 12-én. ( AFP / MARTIN BUREAU)

Félrevezető az állítás, hogy a "franciák" élete végéig börtönben látnák Zelenszkijt

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több százan osztották már meg a Facebookon azt a magyar nyelvű cikket, amely szerint a "franciák" életfogytiglani börtönt követelnek Zelenszkijre. De valójában ez az állítás egyetlen felhasználó hozzászólásán alapszik a Figaro francia lap egyik online cikke alatt. Bár vannak más ukránellenes hozzászólások is a cikk alatt, de a többséget nem az ilyen kommentárok teszik ki. Ráadásul azt sem lehet tudni, hogy ezeket a hozzászólásokat tényleg franciák írták-e. Franciaországban a közvélemény-kutatások szerint a társadalom pozitív véleménnyel van az ukrán elnökről és Ukrajnáról.

"Életfogytiglani börtönt követelnek a franciák Zelenszkijre" – olvasható egy magyar cikk címe, amit már több mint 700 alkalommal osztottak meg a Facebookon 2022. június 6-a óta. A cikk egy hozzászólást idéz a Figaro francia lap egy online megjelent cikke alól. A cikk arról számol be, hogy az Egyesült Államok fejlett rakétarendszereket küld Ukrajnába.

A cikk a félrevezető címmel. A kérnyőmentés 2022. június 28-án készült.

A Facebook-kommentek és a megosztásokhoz írt szövegek alapján úgy tűnik, hogy sok felhasználó csak a cikk címét olvasta el. "Adjanak is hangot [a véleményüknek] minden nemzetben!" – írta például valaki.

A cikk a Figaro francia lap kommentszekciójából idéz egy hozzászólást, ami állítólagos orosz és ukrán forrásokra hivatkozva azt írja: Zelenszkijre börtön vár vagy halál. Hasonló állítások már finn nyelven is terjedni kezdtek, de az AFP finn tényellenőrző csapata kiderítette, hogy az interneten terjedő állítás a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség egy tudósításán alapul, és hogy az állítással számos probléma van, ezért félrevezető.

Mit írnak pontosan a hozzászólások?

A Wayback Machine online archívumban rákeresve több pillanatfelvételt is találni a kérdéses Figaro-cikkről a 2022. június 1-i megjelenése és a RIA Novosztyi tudósításának 2022. június 4-i publikálása között (például itt). A különböző állapotokban eltér a kommentek száma: az egyik pillanatfelvétel 146 hozzászólást mutat, a cikk 2022. június 28-i élő (tehát nem archív) változata alatt pedig 76 hozzászólást látni. Ebből arra lehet következtetni, hogy egyes hozzászólásokat töröltek, vagy maguk a felhasználók, vagy az újság moderátorai. A Figaro nem válaszolt az AFP megkeresésére a témával kapcsolatban a cikkünk megjelenéséig.

Az elérhető hozzászólások közül mindössze egy ír olyat, mint amit a Facebookon terjedő cikk címe állít: "Zelenszkijnek két lehetősége van: életfogytiglan vagy fizikai és végső megsemmisülés. Ezt nem én mondom, hanem az összes (100 százalék) olyan orosz és ukrán, akikkel lehetőségem volt beszélni a konfliktus alatt. És én megbízom bennük" – írta egy Adama21 nevű felhasználó. De még a RIA Novosztyi cikke sem idéz egyetlen olyan másik hozzászólást sem, amiben bárki életfogytiglanra ítélné Zelenszkijt.

Harminc olyan hozzászólást olvasni (néhányat ugyanaz a felhasználó írta), amiket nyugat- és ukránellenesként lehet bekategorizálni. Egyes hozzászólások például Ukrajna a Donbásszal kapcsolatos tevékenységét bírálják, vagy éppen elítélik az Egyesült Államokat, amiért az állítólag szítja és elnyújtja a konfliktust.

De 33 olyan hozzászólást is találni, amelyek semlegesebb hangvételűek, például megkérdőjelezik a leszállított fegyverek hatékonyságát, vagy az aggodalmukat fejezik ki, hogy a konfliktus továbbterjedhet. A maradék 17 komment pedig különböző mértékben Oroszország-kritikus és Ukrajna-párti.

Például rögtön Adama21 hozzászólása után valaki azt írta, hogy "minden segítség jól jön, ha egy megszálló ellen kell harcolni", utalva ezzel az Ukrajnának küldött fegyverekre.

Hozzászólások a Figaro-cikk alatt. A képernyőmentés 2022. június 15-én készült.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy egy újságcikk alatt található hozzászólások olvasása gyakran nem a leghatékonyabb módja annak, hogy megtudjuk, mit gondol a közvélemény egy témáról. Az, hogy ki hajlandó kommentelni, és ki nem, már eleve előre megszűri a válaszadók körét. Ráadásul azt sem lehet tudni, hogy a Figaro cikk alatti hozzászólásokat író emberek tényleg Franciaországban élnek-e.

A Cardiffi Egyetem egy 2021-es kutatásában például azt olvasni, hogy a nyugati médiát "szisztematikusan manipulálják, hogy orosz propagandát és a Kremlnek kedvező álinformációkat terjesszenek". A jelentés szerint ez a taktika 2018 óta fokozottan jelen van az interneten. A kutatók több mint 200 olyan Oroszországgal kapcsolatos cikket találtak, ahol megjelentek az oroszbarát és nyugatellenes hozzászólások, köztük például a Figaro egyes cikkeit. Számos orosz sajtótermék, például a RIA Novosztyi, később ezeket a hozzászólásokat használják fel, amikor politikailag érzékeny témákról számolnak be.

Mit gondol a francia közvélemény Zelenszkijről?

Az elérhető információk alapján a franciáknak kedvező véleménye van Zelenszkijről és általában véve is szimpatizálnak Ukrajna ügyével. Az Ifop Intézet 2022. május 3-a és május 17-e között végzett felmérése azt mutatta, hogy a franciák 67 százalékának "jó véleménye" van Zelenszkijről, ez kicsit több mint márciusban, akkor a válaszadók 65 százaléka mondta ezt. Vlagyimir Putyin orosz elnökről a megkérdezettek 8 százaléka mondta, hogy "jó véleménnyel" van, márciusban ez a szám még 12 százalék volt. A franciák 79 százaléka "jó" véleménnyel volt májusban Ukrajnáról mint országról, Oroszországról csak a megkérdezettek 14 százaléka mondta ezt. A válaszadók 63 százaléka azt mondta májusban, hogy támogatja, hogy az európai országok fegyvereket küldjenek Ukrajnába, és csak 24 százalék ellenezte.

A francia kormány – ahogyan arról az AFP is beszámolt 2022. június 1-én – már több mint 100 millió euró értékben szállított hadianyagot Ukrajnának április közepéig, köztük hat tarackot és Mistral légelhárító rakétákat. A francia Európai és Külügyi Minisztérium honlapján azt olvasni, hogy Franciaország "szolidáris Ukrajnával, és az EU többi többi országával együtt elkötelezett az Oroszország elleni szankciók mellett, hogy megnövelje a háború árát, és befolyásolja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a döntéshozatalban."

Emmanuel Macron francia elnök Ukrajna mellett áll, bár egyesek kritizálták, amiért ragaszkodott a tárgyalásokhoz Oroszországgal, valamint amiért azt mondta, hogy "nem szabad megalázni Oroszországot". Erre reagálva Zelenszkij az AFP beszámolója szerint azt mondta egy olasz csatornának május közepén: "Tudom, hogy [Macron] eredményeket remélt attól, hogy közvetíteni próbált Oroszország és Ukrajna között, de nem lett eredménye a dolognak."

Macron 2022. június 16-án Kijevbe látogatott, ahol elismételte, hogy "Franciaország támogatja Ukrajnát, hogy győzni tudjon", valamint hozzátette, hogy hat újabb Caesar önjáró tarackot küldenek az országnak.

Fordítás és adaptáció:
Ukrán-orosz konfliktus