Ez a videó speciális effektekkel készült, és nem egy orosz rakétatámadást mutat Ukrajnában

  • Ez a cikk több mint egy éves.
  • Megjelent: 2022. június 22., 09:55
  • 4 perces olvasmány
  • Szerző: AFP Hong Kong
  • Fordítás és adaptáció: Ede ZABORSZKY
Már több tízezren látták azt a videót a Facebookon, amelyen állítólag egy Kindzsal típusú orosz hiperszonikus rakéta becsapódását látni. De ez nem igaz. Bár Oroszország tényleg bejelentette, hogy bevetettek ilyen fegyvereket Ukrajnában, a Facebookon terjedő videó digitális effektekkel készült, és nem egy valódi robbanást mutat.

"A hangnál tízszer gyorsabb, 12 000 kilométer per órás sebességű orosz Kinzhal rakétát használtak ma egy ukrán fegyverraktár megsemmisítésére 136 méterrel a föld alatt. A videón egy amerikai riporter csodálkozása látható, aki ennek szemtanúja volt" – írja egy magyar Facebook-bejegyzés egy videóval, amit már több mint 500 ember osztott meg és 39 ezren láttak 2022. június 19-e óta.

A 17 másodperces videón egy rakétaszerű tárgyat látni, ahogyan az égből a földbe csapódik, a becsapódást egy villanás követi, majd egy gombafelhő rajzolódik ki az égen. A robbanás után azt is hallani, hogy valaki felkiált a kamera mögött.

Image
Az egyik Facebook-bejegyzés a hamis kontextusban megosztott felvétellel. A képernyőmentés 2022. június 6-án készült.

Ugyanez a videó kínaiul azzal az állítással terjed, hogy egy, az orosz hadsereg által használt úgynevezett termobarikus fegyvert (vákuumbomba) látni rajta. De mindkét állítás hamis: a felvételt speciális effektekkel, egy számítógépes programmal készítették, és nem egy valódi robbanást mutat.

Egy kulcsszavas kereséssel meg lehet találni, hogy ugyanezt a felvételt egy InsanePatient2 nevű felhasználó 2022. február 28-án töltötte fel a Youtube-csatornájára. A videó címe angolul: "Mi lenne, ha Oroszország atomháborút kezdene? #kisvideók".

A csatorna leírása a következő: "VFX... ez minden". Utóbbi rövidítés a számítógép által generált vizuális effekteket jelöli.

Ugyanez a videó megtalálható InsanePatient2 TikTokján is, ahová ugyanazon a napon töltötték fel, mint a Youtube-ra, és ugyanazzal a címmel: "Mi lenne, ha Oroszország atomháborút kezdene?"

A TikTok-bejegyzés alatt InsanePatient2 azt írta: "Az összes síkagyúnak, aki azt gondolja, hogy megpróbálom átverni az embereket: a címben szó szerint ott van, hogy 'mi lenne, ha...'. Menjetek el orvoshoz."

Az alábbi képernyőmentéseken egymás mellett látható az eredeti felvétel a Youtube-on (bal), és a videó az egyik félrevezető közösségi média bejegyzésben (jobb):

Image
A videó a művész Youtube-csatornáján (balra) és a Facebookon található verzió a hamis leírással (jobbra). A képernyőképek 2022. június 21-én készültek.

A felhasználó mind a Youtube-csatornáján, mind a TikTokján posztol más számítógéppel generált felvételeket is. Ráadásul InsanePatient2 más videókban is felhasználta ugyanazt a hátteret, amit a robbanásos videóban látni. Például ebben a videóban, ami a "Hold becsapódik a Földbe!" címet kapta. A videót 2022. március 4-én töltötték fel a Youtube-ra. A felvételen azt is látni lehet, hogy hogyan készült a videó.

A lenti képernyőmentéseken látható, hogy a holdas videóban (bal) és a félrevezető kontextusban terjedő robbanásos videóban (jobb) ugyanazt a hátteret használták. A megegyező elemeket az AFP körrel jelölte.

Image
A Hold-videó (balra) és a hamis Facebook-posztokhoz használt videó összehasonlítása (jobbra). A képernyőképek 2022. június 21-én készültek.

A robbanásos videóban hallható férfi hang egy másik videóban is feltűnik, ami a "Mi lenne, ha két bolygó összeütközne?" címet viseli, és amit ugyanarra a Youtube-csatornára töltöttek fel 2022. január 28-án.

A Kindzsal hiperszonikus rakéta

Az Ukrajna elleni invázió kezdete óta Oroszország több alkalommal is tett olyan bejelentést, amelyek szerint teszteltek vagy használtak hiperszonikus fegyvereket, amik akár a hangsebesség tízszeresével is képesek repülni. Márciusban Moszkva azt nyilatkozta, hogy első alkalommal vetettek be élesben is egy precíziós Kindzsal (oroszul: "tőr") hiperszonikus rakétát egy ukrajnai fegyverraktár ellen, a román határ közelében. Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy ezek a rakéták az orosz fegyverarzenál egy új, "legyőzhetetlen" ágát képezik.

Image
( AFP / Gal ROMA, Anibal MAIZ CACERES, Sophie RAMIS)

Ezt az új generációs fegyverzetet, amit Putyin először 2018-ban jelentett be nyilvánosan, nehezebb a hagyományos rakétavédelmi rendszerekkel követni és elfogni. Egyfelől a rakéták puszta sebessége miatt, másfelől mivel alacsonyabb magasságban közelítik meg a célpontjukat.

Tehát tényleg léteznek ilyen fegyverek, a kérdéses videón nem azt látni, ahogyan bevetik őket.

Van olyan tartalom, amelyet szeretne ellenőrizni az AFP tényellenőrzésén keresztül?

Lépjen kapcsolatba velünk