Ezen a videón drónokat látni, és nem holografikus képeket

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Már több mint 120 ezren láttak egy videót a Facebookon, amin azt látni, ahogy tengeri állatok úsznak egy koncert közönsége fölött a levegőben. A Facebook-bejegyzés azt állítja, hogy a videón holografikus kivetüléseket látni. De ez nem igaz. A valóságban a repülő állatok drónok, amiket egy montreali multimédia-stúdió látványelemként használt a Phish nevű rockbanda koncertjéhez. 

"Csak hogy tudd, hogy hol tart a hologram-technika! És ez a publikus verzió... hol tarthat ami 'titkos'...???!" – olvasható egy Facebookra feltöltött videó leírása. A videót már több mint 127 ezren látták, és már több mint 1700 ember osztotta meg 2022. június 29-e óta. 

A videó a hamis leírással Facebookon. A képernyőmentés 2022. július 1-én készült.

A felvételen egy hatalmas tömeget látni egy koncertteremben, a tömeg felett pedig delfineket és egy bálnát látni a levegőben. Az állatok úgy néznek ki, mintha úsznának, még az uszonyukat is mozgatják. 

Volt olyan felhasználó a videó alatti hozzászólások között, aki felvetette, lehet hogy az állatok csak felfújható modellek, de a bejegyzés szerzője elvetette ezt az ötletet. 

A Facebook-bejegyzés szerzője a videó alatti kommentek között állt ki az állítása mellett. A képernyőmentés 2022. július 4-én készült.

A videót egy másik felhasználó is feltöltötte Facebookra, ő egyenesen azt állította, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadás egy "robbantás volt", valamint hogy a szemtanúk "a repülőket pont így látták", ahogyan a videón szereplő állatokat is látni. Ez az állítás egy régi összeesküvés-elméletet idéz fel, amely szerint nem a becsapódó gépek, hanem az épületen elhelyezett robbanótöltetek rombolták le a Világkereskedelmi Központot New York-ban. Az AFP ebben a cikkben cáfolta az állítást, amely szerint nem csapódtak gépek az ikertornyokba. 

A videón látható állatok nem hologramok, hanem drónok, amelyeket egy montreali designstúdió álmodott meg a Phish rockbanda koncertjéhez. 

A videón látható repülő állatok drónok 

Egy egyszerű kulcsszavas Google-kereséssel a "repülő bálna koncert" szavakra angolul számos olyan cikket találhatunk, amelyekben a videón látottakhoz hasonló képeket látni, például ebben a cikkben. A cikk, ami a "Drónokkal irányított delfinek repülnek a levegőben a Phish koncertje alatt" címet kapta, leírja, hogy a repülő állatok a show részét képezték a Phish nevű rock banda koncertje közben, a Madison Square Gardenben, New York városában, az Egyesült Államokban. A beszámoló szerint a látványt egy Moment Factory nevű cég tervezte a koncerthez. 

A drónok a koncertről szóló cikkben (bal), és a Facebookon terjedő videó (jobb). A képernyőmentések 2022. július 1-én készültek.

Rákeresve arra, hogy "Moment Factory Phish Madison Square Garden" megtalálhatjuk a cég weboldalát, ahol nagy felbontású képeket is látni arról, ahogyan a bálna a tömeg fölött repül, a következő leírással: "Elmerülve egy mélytengeri álomvilágban föntről hullámzó hínárral hatalmas drónirányítású delfinek és bálnák buktak és emelkedtek a buborékok és a mágikus eső között szinkronban a zenével és a dalszövegekkel." 

A cég specialitása a "videó, világítás, felépítmények, hangtechnika és különleges effektek" amivel "emlékezetes élményeket" hoznak létre. 

Egy másik, a koncerttel foglalkozó cikk szerint Moment Factory showjához használt repülő állatok olyan különleges drónok, amelyeket egy Airstage nevű cég gyárt. A cég a cikk szerint "élethű repülő elemeket tervez és gyárt, köztük tengeri állatokat, ufókat, de még autókat is, amelyeket világszere bérbe adnak eseményekhez." 

A drónokat gyártó cég vezetője a cikkben elmagyarázza, hogy a bálnák héliummal vannak megtöltve, ami könnyebb mint a levegő, hogy lebegjenek, és távirányítással vezérelhetők.