Ezek a tűzoltók egy jótékonysági rendezvényen vettek részt Lengyelországban, és nem a holland gazdák mellett tüntettek

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Számos nyelven, köztük magyarul is terjedni kezdett egy TikTok-videó arról, hogy lengyel tűzoltók egy ötéves kislány számára tartott jótékonysági eseményen vesznek részt, de azzal a hamis állítással, hogy a felvételen a holland gazdák mellett tüntető tűzoltókat látni. Az AFP-nek sikerült elérnie a jótékonysági rendezvény szervezőit és a videó készítőjét is – egy lengyel tűzoltót –, valamint számos fotó is elérhető az eseményről. A bizonyítékok mind azt mutatják, hogy a videó egy jótékonysági eseményen készült Lengyelország déli részén, és nincs köze a jelenleg is zajló gazdatüntetésekhez Hollandiában. 

"Hollandia... A tűzoltók csatlakoznak a gazdákhoz a globalista menetrend elleni szolidaritásban" – írja egy magyar Facebook-bejegyzés, amit már több mint 1600 alkalommal osztottak meg 2022. július 11-e óta. A videón szirénázó tűzoltóautókat látni, valamint tűzoltó-egyenruhás embereket a járműveken állva. 

A Facebook-bejegyzés hamisan azt állítja, hogy a felvételen egy szimpátiatüntetést látni a holland gazdákért, akik évek óta tüntetnek a helyi kormány a nátriumkibocsátás csökkentését célzó tervei ellen. 

"Ezt nem hallani a holland hírekben. Egy kis csoportról beszélnek, amely nyugtalanságot okoz. Semmi más....... Maffia média" – írta egy felhasználó Facebookon a videó egyik megosztása alatt. 

De a videónak a valóságban semmi köze a holland gazdák tiltakozásához: a felvétel Lengyelországban készült egy jótékonysági eseményen, derítette ki az AFP az elérhető képi bizonyítékok, valamint a szervezők és a felvétel készítőjének nyilatkozatai alapján. 

A videó már számos nyelven terjedni kezdett hamis kontextusban, például horvátul, lengyelül, angolul, franciául és németül

Egy Facebook-bejegyzés a hamis állítással. A képernyőkép 2022. július 12-én készült.

A felvételen egy lengyel jótékonysági rendezvényt látni

A videón első ránézésre is észre lehet venni, hogy a tűzoltók hátán a "STRAZ" felirat olvasható, ami lengyelül a tűzoltóság rövid formája. 

A hamis kontextusban terjedő felvételen egy TikTok-felhasználónevet is látni, ami a "daniel998dxdx" nevű felhasználó csatornájára vezet, aki tényleg feltöltött egy ilyen videót 2022. május 22-én a következő lengyel leírással: "Életmentők Éjszakai Vonulása Majáért", valamint különböző szintén lengyel címkékkel, mint a "tűzoltó" és a "Krosno". 

Amíg a videót feltöltő felhasználó többi posztja átlagosan néhány ezer megtekintést kapott, a megtévesztő kontextusban terjedő videó másfél millió fölött jár, és több száz angol, német és francia hozzászólás olvasható alatta, amik például korrupt politikusokról és a holland gazdatüntetésekről szólnak. A hozzászólások egy töredék hányada megjegyzi, hogy a videó a valóságban Lengyelországban készült. 

A TikTok-bejegyzésben található információkat felhasználva egy kulcsszavas Google-kereséssel több lengyel újságcikket is találhatunk (mint amilyen ez és ez is), amik arról tudósítanak, hogy 2022. május 21-én a helyi mentők és tűzoltók a dél-lengyelországi Krosno város környékéről jótékonysági gyűjtést szerveztek egy ötéves Maja nevű kislány kezelésére, aki a közeli Potok településen lakik. A lány cerebrális parézisban, egy idegrendszeri betegségben szenved, és rehabilitációra van szüksége, írja a helyi sajtó. 

"Az Életmentők Éjszakai Vonulása egy rendkívüli jótékonysági esemény, amit az  OSP Dobieszyn és a Krosno112.pl szerveznek, az eseményen a mentők és tűzoltók több száz járműve vesz részt" – írta egy helyi újság

Az OSP lengyelül az önkéntes tűzoltóbrigádokat jelöli,  Dobieszyn egy Potokkal szomszédos település, a Krosno112 pedig egy helyi lap, ami "mentésekről és forgalomkorlátozásokról szolgáltat információkat". 

A lap impresszuma azt is megjegyzi, hogy "a Krosno112.pl portál arról is ismert, hogy mi szervezzük az 'Életmentők Éjszakai Vonulása' jótékonysági rendezvényt a rászoruló emberek és más jótékony célok javára" – ez ugyanaz az esemény, amit a TikTok-videó leírása is említ. 

A Krosno112 oldalon megjelent egy képgaléria is a Majának szervezett jótékonysági eseményről. Ha összehasonlítjuk ezeket a képeket a TikTok-videóval, akkor számos olyan nyomot találhatunk, amik azt mutatják, hogy a képek és a TikTok-videó egyazon helyen, egyazon időben készültek.

Például mind a TikTok-videóban, mind a Krosno112 képein ugyanazokat a tűzoltóautókat látni, ugyanazzal az azonosítószámmal, ugyanabban a felállásban:

A Krosno112 képeinek (fent) és a TikTok videó egy képkockájának (lent) az összehasonlítása. A színes köröket az AFP adta hozzá. A képernyőképek 2022. július 12-én készültek. ( Krosno112/TikTok / )

Ugyanazokat a civil ruhás embereket is fel lehet fedezni a tűzoltók között a képeken és a videón is, például azt a zölddel jelölt nőt, aki az 347R24 jelű autón áll mindkét képen, és hátranéz a TikTok-videó készítőjének irányába. A TikTok-videó látómezője alapján (a képen sárga háromszöggel jelölve) a videó készítője minden bizonnyal a "347R64" jelű autó tetején állt:

A Krosno112 fotójának (balra) és a TikTok-videónak (jobbra) az összehasonlítása. A sárga piramis a TikTok-videó látómezejét jelöli. A képernyőképek 2022. július 12-én készültek. ( Krosno112/TikTok / )

Ez a "347R64" jelű tűzoltóautó feltűnik a "daniel998dxdx" TikTok-felhasználó más videóiban is, a videókban a járművön a "Jedlicze" feliratot is látni, ami egy település Krosno járásban. 

Az AFP felhívta a jedliczei tűzoltóságot, akik 2022. július 12-én elmondták, hogy a videót Daniel Zając, egy helyi tűzoltó készítette.  Az AFP elérte Zającot is, aki elmondta: "Igen, én készítettem a videót a jedliczei tűzoltóság autójának a tetejéről. Természetesen nem Hollandiában. Ez egy jótékonysági esemény volt Majáért." 

Az AFP szintén megkereste a Krosnoi Állami Tűzoltóság Járási Főparancsnokságát is a felvétellel kapcsolatban. "A videó, amit elküldtek, a  'Nocna Jazda Ratowników' [Életmentők Éjszakai Vonulása] jótékonysági eseményen készült. A tűzoltóink soha nem szerveztek semmilyen tüntetést a holland gazdák mellett" – válaszolták 2022. július 12-én. 

A videó háttérelemei alapján, mint amilyen egy ház vagy a mező, azt is meg lehet állapítani, hogy a felvétel Jedliczében, az "Orlen" parkolóban készült. Az adománygyűjtő esemény Facebook-oldala ugyanezt a helyszínt adta meg. 

A Krosno112 portál szintén megerősítette az AFP kérdésére, hogy a hamis kontextusban terjedő videó a valóságban az ő jótékonysági rendezvényükön készült. "A videó egészen bizonyosan a 'Nocna Jazda Ratowników' alatt készült. Ez egy évente megrendezett jótékonysági esemény, amit az oldalunk a dobieszyni tűzoltókkal közösen rendez" – írták, valamint megerősítették, hogy a videón "nem egy tüntetést" látni. 

Tehát összefoglalva: a bizonyítékok azt mutatják, hogy a videó Lengyelország déli felében készült egy "Nocna Jazda Ratowników" [Életmentők Éjszakai Vonulása] nevű helyi jótékonysági eseményen, amit a helyi önkéntes tűzoltók és a Krosno112 nevű helyi lap szerveztek. 

Holland gazdatüntetések

Hollandiában azóta tartanak az úgynevezett gazdatüntetések, hogy 2019-ben a helyi kormány először felvetette annak a lehetőségét, hogy korlátoznák a gazdálkodást és az állattartást, hogy így csökkentsék a nitrogén-oxid kibocsátást az országban. 

A holland gazdák traktorokkal akadályozzák a forgalmat az autópályákon tiltakozásul. Legalább egy alkalommal német gazdák is szimpátiatüntetést tartottak a holland kollégáik mellett. Az AFP nem találta nyomát annak, hogy a holland tűzoltók valaha is tartottak volna szimpátiatüntetést a gazdák mellett. 

Az egyik legutóbbi tömeges tüntetés 2022. június 22-én volt, amikor több ezer traktoros gazda tartott tiltakozást, miután a hágai kormány olyan terveket jelentett be, amelyek akár az állatállomány 30 százalékos csökkentését is jelenthetik. 

Hollandia a világ második legnagyobb agrárexportőre, és élen jár Európában az üvegházhatású gázok kibocsátásában is – főként a nitrogén-oxidéban –, a kritikusok szerint ennek a fő oka a szarvasmarhák ürüléke valamint a trágyázás. De a gazdák azt mondják, hogy igazságtalanul kerültek a célkeresztbe a nagyvállalatok és az ipar helyett, és sokuk megfogadta, hogy ellen fog állni bármilyen a farmok bezárására vagy az állatállomány csökkentésére irányuló tervnek. 

A holland gazdatüntetésekről készült képeket gyakran használják fel hamis kontextusban a közösségi médiában. Ez a 2019-es kép például azzal a hamis állítással kezdett terjedni, hogy egy járványügyi intézkedések elleni tüntetést mutat 2021-ben.