Ezen a felvételen egy 2019-es tüntetést látni és nincs köze a járványhoz

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

2200 magyar felhasználó osztott meg egy utat elzáró traktorokról készült képet a Facebookon azzal az állítással, hogy a fotó nemrég készült Hollandiában. Valójában azonban – ahogyan azt néhány felhasználó helyesen beazonosította – a kép egy 2019-es tüntetésen készült. Egyes hozzászólók a járványellenes intézkedésekkel hozták összefüggésbe a képet, mások azonban rámutattak, hogy a képnek nincs köze a koronavírushoz.

"Ez biztos nincs a hírekben. Így néz ki, hogy ha az emberek komolyan csinálják, mint most a Hollandok" – olvasható egy magyar Facebook-bejegyzésben, amelyet 2021. október 24-e óta több mint 2200 alkalommal osztottak meg, és amelyben egy mezőgazdasági gépekből álló útblokád képe látható.

Bár a poszt nem fejti ki, hogy mit jelent az, hogy az emberek "komolyan csinálják", néhány hozzászóló szerint a kép a hollandiai járványvédelmi intézkedések elleni tüntetésekhez kapcsolódik. Mások helyesen észrevették, hogy a kép nem mostanában készült. Ennek ellenére a képet továbbra is osztják a közösségi médiában a félrevezető felirattal.

Az AFP német nyelvű tényellenőrző csapata arra jutott, hogy a fotó 2019-ben készült, egy, a holland kormány által elrendelt környezetvédelmi előírások elleni tiltakozás során.

Az Facebook-bejegyzés a félrevezető szöveggel. A képernyőmentés 2021. október 28-án készült.

A kép 2019-es és nem kapcsolódik a járványhoz

Az AFP német nyelvű tényellenőrző csapata közelebbről is megvizsgálta a traktoros blokád képét használó bejegyzéseket. Észrevették, hogy számos német felhasználó osztott meg egy 2019 decemberi bejegyzést ugyanezzel a képpel, valószínűleg úgy, hogy nem vették észre az eredeti poszt közzétételének a dátumát. Az, hogy a kép 2019-ben került fel a Facebookra, önmagában is azt mutatja, hogy nem lehet egy mostanában készült fotóról szó. Ráadásul az első koronavírus-esetet Hollandiában 2020. február 27-én jelentették.

Egy fordított képkereséssel az AFP a Ruhr Nachrichten nevű lap 2019. december 18-i cikkéhez jutott. Az újság ugyanezt a képet a következő leírással közölte: "A mezőgazdasági termelők autópályákat zártak le Hollandiában". A cikkben a szerző beszámol a holland gazdák tiltakozásáról a német határ közelében traktorokkal, teherautókkal és egyéb járművekkel. A Ruhr Nachrichten a kép forrásaként a Land schafft Verbindung nevű mezőgazdasági érdekvédelmi szervezetet nevezte meg.

A Land schafft Verbindung elnöke, Maike Schulz-Broers szeptember 29-én megerősítette az AFP-nek, hogy a kép a holland gazdák tiltakozásának helyszínén készült.

A hollandiai helyzet

Több cikk is (itt, itt, itt) beszámol az akkori tiltakozás hátteréről: a gazdák országszerte – német gazdálkodók támogatásával – tiltakoztak a holland kormány által elrendelt környezetvédelmi előírások ellen. A holland kormány intézkedéseket tervezett a nitrogénkibocsátás csökkentésére, amelyet például a trágya okoz.

Szeptember és október elején számos különböző kép terjedt el a közösségi médiában különféle útlezárásokról. A posztok azt állították, hogy a képek a közelmúltban különböző európai járványügyi intézkedések elleni demonstrációkról készültek, például Olaszországban. Az AFP német tényellenőrző csapata ebben a cikkben több ilyen félrevezető bejegyzést is megcáfolt.

Januárban legalább 400 embert tartóztattak le Hollandiában a vírus megfékezése érdekében bevezetett országos kijárási tilalom miatti zavargások után, ez volt a második világháború óta az első ilyen korlátozás az országban. Azóta is voltak időről-időre tüntetések a járványhoz kapcsolódó intézkedések miatt, például azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a korlátozások az éjszakai életre és a kulturális szektorra gyakorolt hatására. Ezeknek a megmozdulásoknak azonban a gazdálkodók nem voltak említésre méltó résztvevői.

Hollandiában jelenleg nincs nagyszabású gazdálkodói tiltakozás. A 2019-es tiltakozások mögött is álló Farmers' Defense Force honlapján az utolsó tiltakozásra történő felhívás 2021 júliusából származik. Júliusban tiltakozások zajlottak a nitrogén-kibocsátással kapcsolatban, amint arról a holland NOS közszolgálati műsorszolgáltató is beszámolt.

Fordítás és adaptáció:
COVID-19