Joe Biden amerikai elnök nem tette fordítva a Becsület érdemérmet egy veterán nyakába

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Egy kitüntetési ünnepségről készült magas felbontású felvételen világosan látszik, hogy az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden érdemérmet akaszt egy vietnami veterán nyakába, mégpedig úgy, hogy a kitüntetés a veterán mellkasára kerül. Ez cáfolja azokat a Facebook-bejegyzéseket, amelyek az ugyanerről az eseményről készült rossz minőségű videókat felhasználva azt sugallják, hogy az amerikai elnök fordítva tette fel a kitüntetést. A hamis állítást már több mint kétezer alkalommal osztották meg magyarul 2022. július 7-e óta. Az állítás része annak a Magyarországon is népszerű narratívának, ami azt igyekszik bizonyítani, hogy Joe Biden alkalmatlan az elnöki poszt betöltésére.

Magyar Facebook-felhasználók már több mint kétezer alkalommal osztották meg (például itt és itt) 2022. július 7-e óta azt a homályos 19 másodperces videofelvételt, amin azt látni, ahogyan Joe Biden amerikai elnök kitüntet egy veteránt egy ünnepség keretében 2022. július 5-én. A bejegyzések azt állítják, hogy a videón azt látni, hogy Biden "visszafelé" tette fel a kitüntetést a veteránra.

A hamis állítás egy szélesebb narratíva része, ami azt próbálja bizonyítani, hogy az amerikai elnök nem alkalmas az elnöki poszt betöltésére. Ez az elmélet Magyarországon főleg kormánybarát körökben népszerű. A magyar kormány jó kapcsolatot ápol az amerikai republikánusokkal és Donald Trumppal, aki a demokrata Joe Bidennel szemben veszítette el a választást 2020-ban. A magyar közmédia például rendszeren közöl le félrevezető anyagokat az amerikai elnökről, mint amilyen ez a videó is, ahol Joe Biden látszólag a levegővel fog kezet – ezt az állítást az AFP itt cáfolta.

A félrevezető videó a kitüntetési ünnepségről a magyar mellett szerbül és románul is terjedni kezdett.

De az ünnepséget élőben közvetítette több amerikai tévécsatorna is, valamint az AFP fotósa is készített képeket az eseményről. A nagy felbontású felvételeken egyértelműen látszik, hogy Joe Biden szabályszerűen tette a veterán nyakába a kitüntetést.

Az egyik félrevezető Facebook-bejegyzés. A képernyőmentés 2022. július 11-ln készült.

Az ünnepségről készült felvételek bizonyítják, hogy az állítás hamis

A Kongresszusi Medal of Honor Társaság leírása szerint a Medal of Honor (magyarul: Becsület érdemérem) a legmagasabb presztízsű katonai kitüntetés az Egyesült Államok fegyveres erőinél, amit azok kapnak meg, akik csata közben kiemelkedő hősiességről tettek tanúbizonyságot.

2022. június 27-én a Fehér Ház közleményben jelentette be, hogy 2022. július 5-én Joe Biden elnök négy vietnami veteránnak fog Becsület érdemérmet adományozni, köztük Dwight W. Birdwellnek, a megtévesztő Facebook-bejegyzésekben is látható férfinak. A Fehér Ház közleménye leírja, hogy Birdwell hogyan vitt biztonságba egy harckocsi-parancsnokot 1968 januárjában Saigon (ma Ho Si Minh-város) közelében az ellenséges tűz közepette. A közlemény szerint Birdwell egy kis csapat élén kitartott a támadók ellen, és segített evakuálni a sérülteket, annak ellenére, hogy a törzsén és az arcán is eltalálták.

A kitüntetést a veteránok egy ünnepség keretében kapták meg a Fehér Házban, az eseményt több közszolgálati csatorna is élőben közvetítette, például a C-SPAN és a PBS. A ceremóniáról beszámolt emellett több amerikai sajtótermék is, például itt és itt. Az élő felvételen látszik, ahogyan bemutatják Birdwellt, aki megegyezik a megtévesztő Facebook-bejegyzésekben is látható férfival.

A Facebookon terjedő videó egy 19 másodperces részlet az esemény közvetítéséből. A részlet azt mutatja, ahogyan Biden a veterán nyakába teszi és bekapcsolja a kitüntetést, majd háton veregeti Birdwellt és kezet fog vele, miközben a veterán a kamera felé fordul.

A megtévesztő közösségi média bejegyzésekben szereplő videót úgy vágták meg, hogy azon nem látszik, ahogyan Joe Biden kezébe adják a kitüntetést, majd az elnök Birdwell mögé lép, és a nyakába teszi, mégpedig úgy, hogy maga a medálrész előre kerül. 29 perc 4 másodpercnél a PBS élő felvételén, amit a Youtube-ra is feltöltöttek, világosan látszik, hogy az elnök a megfelelő módon teszi fel a kitüntetést:

Az AFP fotósa szintén készített képeket az eseményről, többek között arról is, ahogyan Biden Birdwell nyakába teszi a kitüntetést:

Joe Biden amerikai elnök átadja a Becsületrendet az amerikai hadsereg nyugalmazott tisztjének, Dwight W. Birdwellnek a vietnami háborúban tanúsított tevékenységéért a washingtoni Fehér Házban tartott ünnepségen 2022. július 5-én. ( AFP / SAUL LOEB)

Mivel a közösségi médiában látható videó rossz minőségű, a kitüntetést nem lehet rajta tisztán kivenni. De ha az ember alaposabban megnézi a felvételt, akkor látható, hogy a kitüntetés Birdwell mellkasán fekszik, és nem a hátán, ahogyan a Facebook-bejegyzések állítják. A PBS élő adásáról készített képernyőmentésen egyértelműen látszik, hogy a kitüntetés a megfelelő helyen van:

Képernyőmentés a Facebook terjedő felvételről (bal), és a PBS YouTube-videójából (jobb). A képernyőmentések 2022. július 8-án készültek. A kitüntetést az AFP piros és zöld körrel jelölte.
Fordítás és adaptáció:
AMERIKAI POLITIKA