Ezen a videón nem egy mostani holland gazdatüntetést látni, hanem egy 2015-ös tiltakozást Brüsszelben

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

2015-ben Brüsszelben készült az a videó, amin azt látni, hogy európai gazdák szalmatörekkel szórják le a rendőröket, nem pedig a közelmúltban Hollandiában, ahogyan azt azok a Facebook-bejegyzések állítják, amiket már több ezer magyar felhasználó osztott meg. A 2015-ös tüntetésre egész Európából érkeztek gazdálkodók, és a célja teljesen más volt mint az utóbbi időben tartott holland gazdatüntetéseknek. Az interneten visszatérően terjednek hamis információk a holland gazdálkodók megmozdulásairól. 

"A holland rendőrséget silóval szórták le a tiltakozó gazdák, miközben tiltakoznak a holland kormány (és egész Európa) azon terve ellen, hogy 2030-ig felére csökkentsék a nitrogén-oxid-kibocsátást" – olvasható az a magyar Facebook-bejegyzés, amit már több mint négyezren osztottak meg 2022. augusztus 15-e óta. 

Míg a holland kormány tervei mögött egy 2019-es bírósági döntés áll, 2030 egy a céldátum, amíg az uniós országok vállalták, hogy 55 százalékkal csökkentik az EU teljes üvegházhatású gáz kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

A bejegyzéshez csatolt videón azt látni, hogy egy mezőgazdasági gép szalmatöreknek látszó anyaggal fújja a le rendőröket, miközben egyes tüntetők szalmabálákat gyújtanak fel a rendőrök előtt. 

Az egyik Facebook-bejegyzés a hamis leírással. A képernyőmentés 2022. augusztus 24-én készült

Ugyanennek a videónak egy valamivel hosszabb változata a hamis leírással görögül, és németül is terjedni kezdett a Facebookon, valamint angolul a Twitteren. A magyarul terjedő változat a hosszabb verzió első 24 másodpercét mutatja, a felvétel második fele, ahol egy jellegzetes épületet látni, hiányzik. 

De az állítás nem igaz. A videón nem a közelmúltban zajló holland gazdatüntetéseket látni, hanem gazdákat szerte Európából, ahogyan 2015 szeptemberében tüntetést tartottak Belgiumban. 2015. szeptember 7-én több ezer európai gazda gyűlt össze Brüsszelben, hogy az uniós intézmények előtt tiltakozzanak a termékeik zuhanó árai miatt.

A videón egy brüsszeli tüntetést látni

Az AFP megvizsgálta a videón látható részleteket, különös tekintettel az épületekre, hogy kiderítsük hol is készült a felvétel. A más nyelveken terjedő hosszabb változatban 36 másodperc környékén látni lehet egy nagy épületet egy uniós zászlóval, ahogyan az a lenti képen is látható:

Képernyőmentés a félrevezető felvételről. A képernyőmentés 2022. augusztus 15-én készült.

Egy fordított képkeresés megmutatja, hogy a képen látható épület az Európai Bizottság épülete Brüsszel központjában, ahogyan azt a Google Maps utcai nézetén is látni:

A felvétel az Európai negyedben készült Brüsszelben, egész pontosan a Schuman körforgalomnál, ami az Európai Bizottság épülete előtt található, ahogyan azt a Google Maps és a Street View is megmutatja. 

A Justius Lipsius épülete pedig a rövidebb videóban is látható 14 másodperc környékén a rendőrök mögött. 

Tehát megállapítható, hogy a tüntetésre Belgium fővárosában és az Európai Unió központjában került sor, és nem pedig Hollandiában, ahol a gazdatüntetések jelenleg zajlanak. 

2015-ben nem csak Hollandiából, de egész Európából érkeztek gazdák a tüntetésre

Több fordított videókeresés és kulcsszavas keresés után az AFP arra utaló jeleket talált, hogy a felvétel valószínűleg egy 2015. szeptember 7-i belgiumi tüntetésen készült. 

Az első nyom a mezőgazdasági gép, ami szalmával borítja be a rendőröket 4 másodperc környékén a videóban. Ugyanezt a gépet az AFP fotósa is lefényképezte a helyszínen, ahogyan azt a lenti összehasonlításon is látni:

A Facebookon terjedő videó (b) és az AFP fotósának képe (j). A piros köröket az AFP adta a képekhez. A képernyőmentés 2022. augusztus 15-én készült.

Az AFP fotóján a jobboldalon a teljes gépet látni, a videón csak a szalmatöreket kifújó csőcsonk látható. A fehér pólós férfi a vezetőfülkében szintén látható mindkét képen. Az AFP fotója a következő leírással szerepel a képadatbázisban: "Gazdák szalmát szórnak a rendőrökre egy kombájnból egy tüntetés alatt az Európai Bizottság épülete előtt 2015. szeptember 7-én, Brüsszelben."

A hosszabb videóban 28 másodpercnél látható, ahogyan a tüntetők szalmabálákat gyújtanak fel és a rendőrök felé tolják őket. Több sárga zászló is feltűnik a felvételen. Ugyanezeket a részleteket szintén meg lehet találni az AFP fotósának képén is:

A Facebookon hamis kontextusban terjedő videó (b) és a AFP fotósának a képe (j). A vörös köröket az AFP adta a képekez. A képernyőmentések 2022. augusztus 15-én készültek.

A pirossal bekarikázott zászló szintén felbukkan a videóban és az AFP fotóján is, ahogyan az égő szalmabálát is látni mindkét felvételen. Az AFP fotójának a leírása a következő: "Európai gazdák szalmabálákat gyújtanak fel, miközben tiltakozásul lezárják az uniós intézményekhez vezető utat Brüsszelben, 2015. szeptember 7-én."

Miután sikeresen beazonosítottuk, hogy a videón minden bizonnyal egy 2015-ös brüsszeli tüntetést látni, az adott évre szűkítve a találatokat további anyagokat találhatunk a Facebookon is a tiltakozásról. Az egyik bejegyzésben például az olasz Ansa hírügynökség egyik képe szerepel a következő leírással: "Belgium, összecsapások a gazdák és a rendőrök között az uniós szabályok miatt".

Utóbbi szövegre olaszul rákeresve a Google-ön megtalálhatjuk az olasz eunews.it oldal egy videóját is, amelyhez ugyanazt a felvételt használták fel, ami jelenleg hamis kontextusban terjed a közösségi médiában. A Facebookon terjedő videó 2 perc 10 másodperctől látható:

Tehát ezek alapján egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy a felvétel 2015 szeptemberében készült. A BBC és a Guardian tudósítása szerint olyan 4000-4800 gazda vett részt aznap a brüsszeli tiltakozáson. Az Euronews beszámolója szerint sok tejtermelő és sertéstenyésztő volt jelen a megmozduláson. Ugyanerről az eseményről az AFP is beszámolt egy videóriportban

Annyi igaz az állításból, hogy a 2015-ös tüntetésen részt vettek holland gazdák is. Az Euronews interjút készített Ingrid Jansennel, a Holland Sertéstenyésztők Szövetségének akkori elnökével, és a beszélgetésből kiderül, hogy holland gazdák is voltak a 2015-ös tiltakozáson. 

Holland gazdatüntetések 

Hollandiában azóta tartanak az úgynevezett gazdatüntetések, hogy 2019-ben a helyi kormány először felvetette annak a lehetőségét, hogy korlátoznák a gazdálkodást és az állattartást, hogy így csökkentsék a nitrogén-oxid kibocsátást az országban. 

A tüntetések egyik újabb hulláma 2022 júniusában indult el, amikor több ezer traktoros gazda tartott tiltakozást, miután a hágai kormány olyan terveket jelentett be, amelyek akár az állatállomány 30 százalékos csökkentését is jelenthetik. A holland kormány javaslata értelmében az ország egyes részein a nitrogén-oxid kibocsátását akár 70 százalékkal is csökkenteni kellhet majd. 

Hollandia a világ második legnagyobb agrárexportőre, és élen jár Európában az üvegházhatású gázok kibocsátásában is – főként a nitrogén-oxidéban –, a kritikusok szerint ennek a fő oka a szarvasmarhák ürüléke valamint a trágyázás. De a gazdák azt mondják, hogy igazságtalanul kerültek a célkeresztbe a nagyvállalatok és az ipar helyett, és sokuk megfogadta, hogy ellen fog állni bármilyen a farmok bezárására vagy az állatállomány csökkentésére irányuló tervnek. 

De a közelmúltban tartott tüntetések a holland kormány és politikusok ellen irányultak, és nem az EU-s szervezetek ellen.

Fordítás és adaptáció: