Ez a gömbvillámot ábrázoló videó számítógépes programmal készült

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Már több mint százezer ember nézte meg azt a videót Facebookon, amin amin a videó leírása szerint egy gömbvillámot látni. A gömbvillám egy rejtélyes jelenség, aminek a tudósok még keresik a pontos magyarázatát. De a kérdéses videó manipulált, és a felvételen látható világító tárgyat egy belarusz 3D-grafikus, Andrej Truhonovec szerkesztette a videóra, majd töltötte fel a Youtube-ra 2019 májusában, mondta el maga a készítő az AFP-nek.

"Láttad már? Novoszibirszk gömbvillámot filmezett. Nem, ezek nem valami sci-fi film képkockái, hanem egy igazi videó. A novoszibirszki Kirill Gorbushin két éve filmezte a tűzgolyót a vasúti síneken, és most tette fel az internetre" – olvasható egy magyar Facebook-videó leírása, amit már több mint 1300-an láttak 2022. augusztus 21-e óta. A videón egy ragyogó gömböt látni, ahogyan átlebeg a vasúti sínek fölött, miközben időnként elektromos ívek lövellnek ki belőle.

Ugyanez a videó azzal az állítással, hogy egy valódi gömbvillámot látni rajta, már 2020-ban is feltűnt egy magyar Facebook-bejegyzésben, amit már több mint ezer ember osztott meg, és amit már több százezer alkalommal néztek meg.

A gömbvillám egy feltehetően természetes jelenség, amiről az évszázadok során már számtalan tanúbeszámoló született. Egyes kísérletek során a tudósoknak már sikerült olyan jelenségeket rögzíteniük, amik hasonlítottak a szemtanúk által leírt gömbvillámra (például itt és itt), de eddig még nincs általánosan elfogadott magyarázat a gömbvillám okára vagy természetére.

A Facebookon terjedő videóban azonban nem egy ilyen jelenséget látni: a videó egy 3D-grafikus munkája, aki a ragyogó tárgyat utólag adta a videóhoz digitálisan, erősítette meg maga a készítő az AFP-nek.

A speciális effektekkel készült videókat gyakran használják fel kontextusukból kiragadva, hogy hamis információkat terjesszenek, mint például ebben az esetben, amit az AFP már megcáfolt. A fordított videókeresés egy hasznos módszer arra, hogy megtaláljuk egy videó eredetét, és így ellenőrizni tudjuk a hitelességét, amikor valami hihetetlen vagy meglepő anyagot találunk az interneten.

A videót egy belarusz 3D-grafikus késztette digitális effektekkel

A Yandex keresőmotorral végzett képkeresés, majd a Google-ön végzett kulcsszavas keresés egy 23 másodperces videóhoz vezet el, amit egy Andrei Trukhonovets nevű felhasználó töltött fel a Youtube-ra 2019. május 27-én.

A videó címe angolul: "Lencsevégre kapott gömbvillám vasúti sínek közelében [CGI]" – utóbbi rövidítés a számítógéppel generált képeket (computer generated imagery) jelöli.

Az eredeti videó szélesebb formátumú, míg a magyarul a közösségi médiában terjedő változat szélei le vannak vágva, valamint az utolsó pár másodperc, ahol egy felvillanó fényt látni, hiányzik. De ezektől eltekintve a két videó azonos:

Képkocka a Youtube-on található eredeti videóból (b) és egy a Facebookon terjedő, hamis leírással terjedő videóból (j). A képernyőképek 2022. augusztus 25-én készültek.

Andrej Truhonovec belarusz 3D-grafikus, akihez a Youtube-csatorna tartozik, az AFP kérdésére megerősítette, hogy ő készítette a videót az Adobe After Effects videószerkesztő programmal 2019 májusában. Truhonovec elmondta, hogy a videóban látható síneket a belarusz főváros, Minszk közelében videózta le.

"Egy gömbvillámos kis történetet akartam kreálni, elképzeltem, hogy hogyan mozogna a gömbvillám és hogyan viselkedne" – mondta Truhonovec 2021. december 1-én. "Majd levideóztam a síneket, miközben odaképzeltem, hogy egy gömbvillám repül fölöttük."

A művész az eredeti videó alatt a kommentek között is beszél róla, hogy nem egy igazi felvételről, hanem egy számítógéppel generált képről van szó: "A videót akkor csináltam, amikor még csak elkezdtem tanulni a számítógépes grafikát, így sok hiba van benne, és azt gondolom, ha valaki alaposan megnézi, akkor könnyű észrevenni a hibákat."

Truhonovec szerepelt a History Channel műsorában, ahol szintén elmondta, hogy egy számítógépes programmal adta hozzá a világító gömböt a felvételhez.

Fordítás és adaptáció: