Ezen a felvételen egy gazdafesztivált látni Észak-Olaszországban, és nem egy tüntetést

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Már több ezer felhasználó osztotta meg különböző nyelveken azt a videót, amin egy olasz gazdafesztivált látni, azzal a hamis állítással, hogy a felvétel egy helyi gazdatüntetést ábrázol. Bár tényleg voltak gazdatüntetések Olaszországban a közelmúltban, a kérdéses videó ki van ragadva az eredeti kontextusából: a valóságban egy mezőgazdasági- és sörfesztivált látni rajta, amit 2022 júliusában tartottak az észak-nyugat olaszországi Piemont régióban, és nem egy demonstrációt.

"Piemontében is tüntetnek az olasz gazdák: "Nem rabszolgák vagyunk, hanem farmerek!" – írja egy magyar Facebook-bejegyzés, amit 2022. júliusa óta már több mint nyolcezren láttak és 300-an megosztottak.

A bejegyzéshez csatolt videón több tucat traktort látni, miközben dudálnak és a lámpáikat villogtatják egymás mellett sorokban parkolva. A videón egy olasz zászlót is tisztán ki lehet venni.

Egy Facebook-bejegyzés a hamis kontextusban terjedő videóval. A képernyőmentés 2022. augusztus 29-én készült.

A videó más nyelveken is terjedni kezdett már, például franciául és németül, szintén azzal a hamis állítással, hogy a felvételen a magas üzemanyagárak és megélhetési költségek ellen tiltakozó gazdákat látni Piemont régióban.

A videó akkor kezdett el terjedni az interneten, amikor éppen rekordokat dönt az infláció az eurózónában, júliusban már a 8,9 százalékot is elérte, és Olaszországban is meredeken emelkedni kezdtek a megélhetési költségek. Ráadásul kiemelt nemzetközi figyelem kíséri azokat a hollandiai gazdatüntetéseket, amiket a helyi kormány a mezőgazdaságből származó nitrogén-oxid kibocsátást célzó tervei ellen tartanak.

De az AFP kiderítette, hogy a közösségi médiában terjedő videó egy "sör és traktor" fesztiválon készült egy kis észak-olasz városban, és nem egy tüntetést, bár az igaz, hogy máshol az olasz gazdák tényleg tartottak tiltakozásokat Júliusban.

A traktorok egy fesztiválra gyűltek össze

Ellentétben azzal, amit a közösségi média bejegyzések állítanak, hogy a videón egy tüntetést látni, a Google-ön végzett kulcsszavas keresés nem ad találatot ilyen eseményre az olasz sajtóból.

Ehelyett egy 2022. július 20-i cikket találhatunk a Torino Oggi helyi lapból a következő címmel: "Villafranca Piemonte magasra teszi a lécet a Traktor- és Sörfesztivállal". A cikk részletesen beszámol arról, hogy 2022. július 23-án Piemont régió Torinó megyéjének egyik városában rendezték a környék "legnagyobb traktoros találkozóját".

Az első alkalommal megrendezett fesztivál célja az volt, hogy "rávilágítson a mezőgazdaság szerepére" Északnyugat-Olaszországban. A kezdeményezés eredetileg egy baráti körtől származik, de később az önkormányzat és a helyi turizmusért felelős Pro Loco szervezet is beállt az ötlet mögé, valamint a helyi Civil Védelem.

A helyi önkormányzat a honlapján és plakátokon is hirdette az eseményt. A hivatalos poszter szerint a rendezvényen volt felvonulás, a traktorok megáldása, díjak és cocktail party is.

A helyi turisztikai szervezet július 19-én és 23-án is posztolt a fesztiválról a Facebookon, majd 25-én egy videót is megosztottak az eseményről. A felvételen ugyanazokat a képsorokat látni, mint amik megtévesztő kontextusban terjedni kezdtek a közösségi médiában. A videóban tisztán látni, hogy az egyik résztvevő pólójára az van írva, hogy "Traktor- és Sörfesztivál".

Az AFP kérdésére Franca Alciato, a Pro Loco helyi turisztikai szervezet elnöke augusztus 12-én megerősítette, hogy a "videón a sör- és traktorfesztivált látni, és nem egyebet".

Az AFP összevetette a Pro Loco képeit a közösségi médiában hamis leírással terjedő felvételekkel. Ahogyan lentebb is látható mind a napközben, mind a sötétedés után készített felvételek azonosak, tehát biztosan ki lehet mondani, hogy a Pro Loco által megosztott videót kiragadták a kontextusából és hamis körítéssel kezdték terjeszteni.

A hamis leírással terjedő videó egyik képkockája. A színes jelöléseket az AFP adta a képhez. A képernyőmentés 2022. augusztus 10-én készült.
A Pro Loco által megosztott eredeti videó egyik képkockája. A színes jelöléseket az AFP adta a képhez. A képernyőmentés 2022. augusztus 10-én készült.

Az éjszakai felvétel összehasonlítása, előbb a közösségi médiában terjedő videó egy képkockája, majd a Pro Loco felvétele:

A hamis leírással terjedő videó egyik képkockája. A színes jelöléseket az AFP adta a képhez. A képernyőmentés 2022. augusztus 10-én készült.
A Pro Loco által megosztott eredeti videó egyik képkockája. A színes jelöléseket az AFP adta a képhez. A képernyőmentés 2022. augusztus 10-én készült.

A helyi sajtó és a résztvevők szintén töltöttek fel képeket az eseményről, és azok is egybevágnak a Pro Loco felvételeivel.

Gazdatüntetések Olaszországban

A helyi újságok szerint a nyár során volt pár gazdatüntetés Olaszország déli régióiban.

2022. július 21-én több mint 300 mezőgazdasági traktor állította le a forgalmat a délnyugat-olaszországi Calabria régió székhelyének egyik bekötőútján, miközben a helyi média szerint mintegy 600 gazdálkodó fejezte ki elégedetlenségét a nyersanyagárak emelkedése miatt.

Ugyanezen a napon a szintén dél-olaszországi Caserta környéki gazdák traktorokkal Nápolyba vonultak, hogy tiltakozzanak a Campania régió hatóságainak a szarvasmarhák brucellózisa és tuberkulózisa elleni küzdelemre vonatkozó terve ellen, amely a fertőzött állatok megsemmisítésével jár. A tiltakozás során a gazdák több tucat liter bivalytejet öntöttek a Campania régió székhelye elé.

2022. július 6-án a szintén dél-olaszországi Lamezia Termében is tüntetésre került sor, akkor a gazdák traktorokkal vonultak fel, hogy felhívják a figyelmet az ágazatuk nehézségeire.

A különböző országokban tartott, de főleg a holland gazdatüntetésekről rendszeresen születnek hamis bejegyzések a közösségi médiában. Az AFP már számos ilyen hamis állítást cáfolt például itt és itt.

Fordítás és adaptáció: