Ezen a videón egy 2021-es strasbourgi koncertet látni, a felvétel nem egy uniós intézményben készült

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.
 

Több nyelven is terjedni kezdett egy videó arról, hogy egy zenekar koncertet ad az Európa Tanács Parlamenti Gyűlésének épületében. A felvétel azzal a hamis állítással terjed, hogy azon uniós politikusokat látni, ahogyan a "fizetésüket ünneplik", miközben az európai polgároknak rekord energiaárakkal kell szembenézniük. De médiabeszámolók, a koncertet adó banda és az Európa Tanács által felöltött videók is bizonyítják, hogy az eseményre az Európa Tanács épületében került sor. Utóbbi intézményt gyakran tévedésből az Európai Unió részeként azonosítják, pedig az Európa Tanács a valóságban egy, az Uniótól független szervezet. A fellépő zenekar is megerősítette az AFP kérdésére, hogy a koncertet az Európa Tanács épületében adták.

"Miközben európai háztartások és vállalkozások milliói halnak éhen, miközben az energiaszámlák 500%-kal emelkednek, a gazdasági katasztrófáért kizárólagosan felelős uniós politikusok dallal és tánccal ünneplik 10 000 eurós havi fizetésüket. Ők az igazi ellenségeink" – írja egy magyar Facebook-bejegyzés.

A poszthoz csatolt videón azt látni, ahogyan emberek táncolnak egy ülésteremre hasonlító helyiségben, miközben egy zenekar játszik a terem közepén. Bár a poszt nem nevezi meg, milyen uniós politikusokra gondol, a szövegben említett fizetés nagyjából megegyezik  az EP-képviselők bruttó fizetésével.

A bejegyzést 2022. szeptember 2-a óta már több mint száz alkalommal osztották meg. Más magyar bejegyzések ugyanezzel a szöveggel egy RadioGeneva nevű Twitter-csatornát jelölnek meg forrásként. Utóbbi Twitter-csatorna rendszeresen oszt meg hamis vagy félrevezető tartalmakat, amiket az AFP már több alkalommal is cáfolt, például ebben a cikkben. Ezek mellett az állítás németül is terjed. 

Egy Facebook-bejegyzés a hamis állítással. A képernyőmentés 2022. szeptember 5-én készült.

De az állítás hamis. A bejegyzésben látható videó a valóságban 2021 novemberében készült az Európa Tanács parlamenti gyűléstermében. Az Európa Tanácsnak 46 ország a tagja, és független az Európai Uniótól. A felvételen táncoló emberek az World Forum for Democracy (Világfórum a Demokráciáért) elnevezésű esemény vendégei voltak, amit az Európa Tanács rendez meg rendszeresen. A felvételen zenélő banda a Dubiosa Kolektiv, egy bosznia-hercegovinai zenekar.  

A koncertre a World Forum for Democracy nevű eseményen került sor

Azoknak, akik ismerősek Európa nemzetközi szervezeteinek a világában, a videón látható terem kinézete rögtön árulkodó lehet, mivel az az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének üléstermére hasonlít. 

Ha az ember összehasonlítja az AFP egy 2016-os fotóját a Parlamenti Közgyűlés terméről a videón látható helyiséggel, akkor sok azonosságot találhat. Például a mennyezet szerkezete, a szögletes órák és a kijelzők:

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének 2016-os AFP-fotója (fent), a Facebookon terjedő videó egy képkockája (lent). A képernyőkép 2021. szeptember 5-én készült. Az AFP által hozzáadott jelölések. ( AFP / FREDERICK FLORIN)

Ha rákeresünk arra angolul, hogy "Európa Tanács Parlamenti Közgyűlés zenekar játszik" a Google-ön, akkor a videótalálatok között több olyan videót is láthatunk, amik hasonlítanak a hamis leírással a közösségi médiában terjedő felvételre. Az egyik videót az Európa Tanács hivatalos Facebook-oldala osztotta meg, ezen a felvételen 2 perc 15 másodperctől ugyanazt a zenét lehet hallani, mint a Facebookon terjedő videóban. 

Bár ez a felvétel a terem másik feléből készült, de mindkét videón fel lehet ismerni a középen sárga pólóban játszó zenekartagokat (narancs körrel jelölve) és az ősz férfit telefonnal a kezében (zölddel jelölve). A látószög alapján ki lehet következtetni, hogy a hamis állítással terjedő videót eredetileg a kék nyíllal jelölt ember készítette. 

A közösségi médiában hamis állítással terjedő videó (fent), és az Európa Tanács oldalán megosztott videó (lent). A képernyőmentések 2022. szeptember 5-én készültek. A jelzéseket az AFP adta a képhez.

A videót 2021. november 11-én töltötték fel az Európa Tanács Facebook-oldalára a következő leírással: "A Dubioza Kolektiv tegnapi élő koncertje senkit nem hagyott ülve". A posztot a "#WorldForumforDemocracy" hashtaggel jelölték meg. Az Európa Tanács Facebookjára több videó is felkerült az eseményről, például ez a felvétel, ami az "egyenesen a Balkánról az Európa Tanácsba, a World Forum for Democracy záróeseményén a Dubioza Kolektiv lépett fel" leírással szerepel. 

Egyéb felvételek után kutatva a 2021 novemberi eseményről az AFP talált egy Youtube-videót is, amit 2021. november 10-én töltöttek fel. A Youtube-videó 1 perc 52 másodperctől fogva megegyezik a Facebookon terjedő felvétellel. A Youtube-videó a leírásban szintén az szerepel, hogy "a Dubioza Kolektiv az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésénél". 

Az AFP kérdésére az internet terjedő videóról a Dubioza Kolektiv 2022. szeptember 5-én azt válaszolta, hogy azon azt látni, ahogyan a "Dubioza Kolektiv fellépett a World Forum for Democracy résztvevői előtt, amit az Európa Tanács szervezett 2021 novemberében". A banda egy Instagram-bejegyzést is linkelt a World Forum for Democracy csatornájáról, amin a Dubioza Kolektivet látni fellépés közben. 

A World Forum for Democracy oldalán szintén találni képeket és videókat az eseményről. A szervezet a saját leírása szerint "2012 lett életre hívva, hogy platformul szolgáljon a párbeszédhez és az innovációhoz a demokratikus kormányzatok számára, amik az Európa Tanács értékeit képviselik a világban". 

A 2021. november 10-i záróeseményről készült felvételeket itt lehet megnézni beleértve a Dubioza Kolektiv fellépését is az esemény végén. Az 2021-es esemény során egyetlen fellépő sem azonosította magát EP-képviselőként, vagy "uniós politikusként". A meghívottak többsége a média, az akadémiai élet, a civil szféra és a klímaaktivizmus világából jött. 

Igaz volt néhány meghívott, akik tényleg politikusok: a zárónapon felszólalt a francia kormány egy fiatal tagja, Sarah El-Hairy, Varga Judit magyar igazságügyi miniszter pedig az esemény nyitónapján vett részt. 

Az Európa Tanács nem az Európai Unió része

Annak ellenére, hogy magyarul az Európai Tanács és az Európa Tanács csak egy betűben térnek el egymástól, az Európa Tanács nem az Európai Unió része.

Az Európa Tanács a saját leírása szerint: "a kontinens vezető emberi jogi szervezete". A szervezetnek 46 ország a tagja, ebből 27 az Európai Unióban is tag, de az Európa Tanács nem az Európai Unió intézménye. Az Európa Tanács tagjai mind aláírták az emberi jogok európai egyezményét. Az egyezmény célja az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság védelme.

Az Európai Tanács ezzel szemben az Európai Unió intézménye, a tagállamok államfői alkotják, valamint az Európai Bizottság elnöke. Az Európai Tanács felelős a közös uniós politika alakításáért.

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése  egy 306 tagból (és ugyanennyi helyettesítő tagból) álló döntő testület, akiket a 46 tagállam nemzeti parlamentjei jelölnek ki. Az Európai Uniónak szintén van parlamentje, az Európai Parlament. Utóbbi 705 európai parlamenti képviselőből áll a 27 tagállam képviseletében, akiket általános választásokon választanak meg. A két testület nem azonos. 

Az Európa Tanácsnak külön weboldala van, ahol elmagyarázzák a hasonló nevű szervezetek közötti különbséget.


Útmutató az Európa Tanács oldalán a különböző intézmények közötti különbségekről.

Az igaz, hogy Európa rekord energiaárakkal kénytelen szembenézni, de sem az Európa Tanács, sem a World Forum for Democracy nem törvényalkotó szervezetek, és semmilyen közvetlen hatásuk nincs az energiaárakra. 

2022. szeptember 9. Javításra került az Európa Tanács tagországainak száma 47-ről 46-ra, és a Parlamenti Közgyűlés tagjainak száma 324-ről 306.