Félrevezető információk terjednek arról, hogy meddig bírják az e-autók a dugóban, ha megy a légkondi vagy a fűtés

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több százezren osztották már meg a közösségi médiában azt a drámai hangvételű írást, amely félrevezető módon azt állítja, hogy az elektromos autók akkumulátorai villámgyorsan lemerülnek a hidegben vagy a melegben. Az igaz, hogy a hideg és a meleg hatással van az akkumulátor kapacitására, de a szakértők és a tesztek szerint – megfelelő üzemeltetés mellett – az elektromos autók hosszú órákon át képesek üzemelni szélsőséges körülmények között is, még akkor is, ha megy a fűtés vagy a légkondi.

Miközben egyre nő az elektromos járművek száma a világon, és ahogy az Európai Unió végleg betiltaná a robbanómotoros autók értékesítését 2035-ig, számos nyelven, köztük magyarul is terjedni kezdett egy szöveg, ami azt állítja, hogy az elektromos autók akkumulátora "három óra alatt" lemerül, ha hideg időben dugóba kerül az ember, valamint hogy "ugyanez a probléma" lép fel nyáron is a melegben.

"És ha a hóvihar hidegében egy háromórás dugóban ragadnánk, az akkumulátorok teljesen lemerülnének. Mert alapvetően nincs fűtés az elektromos autóban" – olvasható az a Facebook-bejegyzés, amit már több mint 320 ezer ember osztott meg 2022 januárja óta. A szöveg szerint ugyanez történne nyáron a dugóban a légkondicionáló berendezéssel is. Egy hasonló szöveg 2022 augusztusában ismét terjedni kezdett magyarul, például itt és itt. De hasonló állítások terjedni kezdtek már szerbül, horvátul, spanyolul és angolul is.

Egy Facebook-bejegyzés a félrevezető állítással. A képernyőmentés 2022. augusztus 22-én készült.

De az AFP-nek megszólaló szakértők szerint az állítások félrevezetőek.

"A Facebookon terjedő szöveg téves, és egy sor hamis mítoszon alapul az elektromos autókkal kapcsolatban" – mondta Lars Lund Godbolt, a norvég Elbil elektromos autó szövetség tanácsadója 2022 júliusában az AFP kérdésére. Az elektromos autók akkumulátoraival kapcsolatban sok mítosz és hamis információ kering, ezeket az AFP ebben a cikkben szedte össze.

Más tényellenőrző oldalak már cáfoltak nagyon hasonló állításokat, például a Faktograf, a Reuters és a Politifact.

A képen látható autók egy hótorlasz miatt vesztegelnek

A Facebook-bejegyzéshez csatolt képen egy fordított képkeresés tanúsága szerint egy 2011 februárjában az Associated Press hírügynökség által készített fotót látni, ami egy chicagói hóvihar közben készült. A képen látható autók többségét hó fedi, ezért nem lehet őket beazonosítani, de a híradások szerint az autók egy hótorlasz miatt vesztegeltek, és nem azért, mert lemerült volna az akkumulátoruk.

A hideg idő és fűtés hatással van az akkumulátorok kapacitására, de nem meríti le őket "három óra alatt"

A fagypont alatti hőmérséklet hatása a járművek akkumulátoraira nem titok. "Egy elektromos autó esetében az extrém körülmények csökkenthetik a hatótávot vagy növelhetik a töltési időt" – írja a Renault útmutatója az elektromos autók téli üzemeltetéséről szóló 2019-es útmutatójában.

Az autógyártó leírása szerint ellensúlyozni lehet a hideg hatását, ha már töltés közben elindítjuk a fűtést, szemben a benzines autókkal, ahol jellemzően érdemesebb megvárni, amíg bemelegszik a motor. Az útmutató szerint az is segíthet, ha megvárjuk, amíg feltölt az akkumulátor, majd takarékos módban használjuk a járművet.

Az ADAC német autóklub is arról ír ebben a 2022 januárjában megjelent írásban, hogy "a kihűlt akkumulátorok felmelegítése sok energiát igényel" ezért fontos az elindulás pillanatáig tölteni az autót, hogy már meleg akkumulátorokkal indulhassunk el.

A Facebookon terjedő szöveg azt állítja, hogy az elektromos autók akkumulátora három óra alatt lemerül a hidegben, valamint hogy "alapvetően nincs bennük fűtés". De a szakértők és az elérhető források nem támasztják alá ezeket az állításokat.

Zöldy Máté a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Gépjárműtechnológia Tanszékének tudományos főmunkatársa az AFP kérdésre 2022 januárjában elmondta, hogy általánosságban véve nem igaz az állítás a lemerülő akkumulátorokról. "Egy átlagos elektromos autóban ma már legalább 30 kWh-s akkumulátor van, ez legalább 15 óra fűtőteljesítményt ad. Ráadásul ma már lényegében minden autóban van ülésfűtés, aminek a teljesítményfelvétele sokkal kisebb, mint az előbbi fűtéseké" – mondta a szakember hozzátéve, hogy ez öt ülés esetében egy 30 kilowattórás akkumulátornál több mint 100 órányi fűtést jelent.

Egy autókkal és technológiával foglalkozó magyar Youtube-csatorna 2018-ban tesztelte, hogy meddig lehet kibírni egy elektromos autóban a hidegben. A Youtuber egy estét töltött egy i3-as BMW-ben a hőmérsékletet 22 fokra állítva, miközben odakint -4 fok volt. Az autónak a kísérlet elején 90 százalékos töltöttsége volt, és 2 óra alatt 6 százalékot veszített, azaz még ha csak félig is lett volna feltöltve az akkumulátor, akkor is több mint 16 órán át tudta volna járatni a fűtést.

Alexis Grimaud a párizsi Szilárdtest Kémiai és Energetikai Laboratórium kutatója 2022. július 4-én elmondta az AFP kérdésére, hogy "ugyanúgy, ahogyan gyorsan kifogy az üzemagyag, ha megy a légkondi vagy a fűtés, ezek az akkumulátor töltöttségét is fogyasztják, ha folyamatosan mennek. A probléma pontosan ugyanaz a belsőégésű motoros és az elektromos autók esetében, és a megoldás egyszerűen a jármű helyes használatán alapul."

"Ez főleg a fűtési technológia minőségétől függ, ami az akkumulátort használja, például hogy van-e hőszivattyú és milyen a fűtési stratégia" – mondta Julia Poliscanova egy brüsszeli székhelyű NGO, az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség főigazgatója az AFP kérdésre 2022. július 22-én.

Poliscanova is az ADAC 2022-es bejegyzésére utalt vissza. "Van egy makacs előítélet, miszerint az elektromos autók akkumulátorai annyira gyorsan lemerülnének egy dugóban, hogy a megfagyás fenyegetné az utasokat. De az ADAC tesztje bebizonyította, hogy egy elektromos autó relatíve kevés energiát használ álló helyzetben, még télen is".

A német autóklub egy Renault Zoe ZE 50-t és egy Volkswagen e-Upot tesztelt. A teszt során egy 12 órás dugót szimuláltak -7 és -14 fok közötti hőmérsékletekkel, miközben az autók belső hőmérsékletét 22 fokon tartották. "12 óra után a Renault töltöttsége 70, a Volkswagené 80 százalékkal csökkent" – olvasható a teszt eredménye.

"Ez azt jelenti, hogy egy 3 órás dugóban olyan 18-20 százalékot esett volna az akkumulátorok töltöttsége" – tette hozzá Julia Poliscanova. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy 2022 januárjában a "Dirty Tesla" Youtube-csatorna is végzett egy hasonló tesztet. A csatorna, amit egy Tesla-tulajdonos vezet, különböző a márkával kapcsolatos teszteket végez valamint újdonságokról tudósít.

Egy közlekedési dugó után elkezdett terjedni az állítás, hogy az elektromos autók okozták a fennakadást, ezért a Youtuber a Tesla X és Y modelljein tesztelte, hogy meddig bírja az akkumulátor fagyos időben. 12 óra után az ülésfűtést használva az Y modell töltöttsége 91 százalékról 58 százalékra esett, az X modell pedig 90-ről 47 százalékra.

"Tehát az ismert bizonyítékok alapján típustól függően 8-20 százaléknyi töltöttséget igényel egy 3 órás dugó" – összegezte a dolgot Poliscanova.

Tin Koren, a horvát elektromos autósok szövetségének (Stručni Krug) főtitkára hasonlóan értékelte a helyzetet a Faktografnak nyilatkozva. Koren elmondása szerint ha a külső hőmérséklet miatt szükséges a fűtést vagy a légkondicionáló berendezést üzemeltetni, akkor "álló helyzetben egy elektromos autó fogyasztása 1 kilowattórára is emelkedhet, így 50 óra alatt merül le az akkumulátor a dugóban állva" – feltételezve, hogy egy 50 kilowattórás akkumulátor tele van töltve.

A norvég tapasztalatok is cáfolják az állítást

Az AFP Norvégiában is körüljárta a kérdést, ahol a kormány támogatásokkal ösztönzi az embereket az elektromos autók használatára. Egy helyi ipari szervezet 2021 januárjában bejelentette, hogy Norvégiában elsőként a világon elektromos autók tették ki az új üzembe helyezett járművek több mint felét.

Lars Lund Godbolt, a Norvég Elektromos Autó Szövetség (Elbi) tanácsadója az AFP kérdésére elmondta, hogy eddig még nem tapasztaltak problémákat az országban télen az elektromos autókkal. "A BMS (az akkumulátor fogyasztását szabályozó rendszer) megvédi az akkumulátort, és az akkor is rendben üzemel, ha hideg van – csak kevesebb energia áll rendelkezésre, amíg az akkumulátor felmelegszik" – írta Godbolt 2022. július 22-én.

Az is fontos körülmény, hogy mennyire van hideg. "Ha -20 Celsius alatti hőmérsékletről van szó, akkor 35-40 százalékos csökkenés is lehet a hatótávban. Ez részben a hó miatt van, részben pedig azért, mert a hidegben magasabb a légellenállás. Nulla fok körüli átlaghőmérsékletnél elektromos autótól függően 20-30 százalékos visszaesést látunk, de ez például a hó mennyiségétől és egyéb tényezőktől is függ."

Godbolt arra is emlékeztetett, hogy az elektromos autók sokkal gyorsabban fűtik fel az utasteret, mint a belsőégésű motorok, utóbbiaknál meg kell várni, amíg bemelegszik a motor, és utána lehet hatékonyan fűteni. A hőmérséklet szinten tartása csak kevés energiát igényel.

"Egy átlagos rendszer 6-7 kilowattot fogyaszt, ha a maximum (30 fok) hőmérséklet a cél. 20 fokhoz nagyjából 2-3 kilowattra van szükség. A hőszivattyúkkal a már bemelegített utastérből újra lehet használni a hőt, és a szinten tartáshoz 1 kilowattra van szükség. Tehát egy modern elektromos autóval (a többségük 50-80 kilowattórás akkumulátorral rendelkezik) hosszú, hosszú órákon át ki lehet bírni egy hóviharban" – mondta Godbolt.

A tesztek szerint egy elektromos autó órákon át képes légkondival menni

A Facebookon terjedő szöveg szerint az "akkumulátor egy pillanat alatt lemerülne", ha egy nyári dugóban bekapcsolnánk a légkondicionálást. De a tapasztalatok és a különböző elektromos autó típusokon végzett tesztek azt mutatják, hogy ez nem igaz.

A Which? angol magazin kipróbálta, hogy mi történik ha a légkondit és más kiegészítőket bekapcsolva hosszabb ideig dugóban kell ülnie az embernek. A tesztautó egy Volkswagen ID.4 elektromos városi terepjáró volt. "Egy óra tizenöt perc alatt csak két százalékot veszített a 77 kilowattórás akku a töltöttségéből" – olvasható a 2021 augusztusában publikált írásban.

Az Automobile Propre 2022. júliusi cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy az elektromos autók esetében távolról, még töltés közben be lehet kapcsolni a légkondicionálót, amivel meg lehet spórolni némi energiát. A hagyományos autók üzemanyagot használnak azt légkondicionáló működtetéséhez.

"A belsőégésű motorral rendelkező autók a motorból származó hővel fűtenek, de a légkondi extra fogyasztást jelent: a légkondicionáló rendszer akár 20 százalékkal is növelheti a fogyasztást a motorra nehezedő plusz terhelés miatt" – mondta Julia Poliscanova az AFP-nek. "Dióhéjban az hogy egy akkumulátoros elektromos autó kevésbé hatékony-e egy belsőégésűhöz képest a dugóban vesztegelve az adott modell hőszabályozó rendszerétől függ. És ez gyorsan fejlődik, ahogyan az elektromos járművek egyre hatékonyabbak és optimalizáltabbak."

Abban viszont van némi igazság, hogy az elektromos autókat nem lehet a helyszínen utántölteni, ha kilométeres dugóban ragadt az ember. A hagyományos autók esetében kannából lehet pótolni az üzemanyagot. A legtöbb esetben az elektromos járműveket el kell szállítani a legközelebbi töltőponthoz.

Bár egy mobil töltővel elméletileg lehetséges lenne a helyszínen is tölteni az elektromos autókat, de ez a megoldás jelenleg még nem költséghatékony, ezért az amerikai AAA autómentő szolgálat 2019-ben felfüggesztette ezt a szolgáltatását. Más cégek, például az amerikai Blink, vagy az ausztrál Re:Start 2020 óta kísérleteznek saját rendszerekkel a bajba jutott elektromos autósok megsegítésére.

Fordítás és adaptáció:
klímaváltozás