Ezen a képen egy japán lakáskiállítást látni, nem pedig egy lakónegyeddé alakított stadiont

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

A magyar közösségi médiában egy olyan kép kezdett terjedni, amin egy régi stadion belsejében felépített lakáskiállítást látni a 90-es években. A fotó azzal a hamis állítással terjed, hogy a képen egy lakóházzá alakított stadion van. A Facebookon sokan azt írták, hogy Magyarországon is hasonló módon kellene átalakítani a stadionokat. A valóságban azonban a képen látható házakban soha senki sem lakott. A fényképen szereplő oszakai baseballstadiont időközben lebontották, jelenleg egy kereskedelmi komplexum található a helyén.

"A japánok egy lakónegyedet építettek egy nem használt stadion belsejébe" – olvasható magyarul egy képen, amin egy házakkal teli stadionnak kinéző épületet látni. A posztot 2022. november 15-e óta már több mint 2300 alkalommal osztották meg. A Facebookon a kép alatt több kommentelő is azt írta, hogy Magyarországon is ezt kéne csinálni: "nagyszerű ötlet" – mondta egy felhasználó. "Ha itthon is így csinálnánk, fél Magyarország beköltözhetne, annyi stadionunk van" – írta valaki más.

Magyarországon a stadionok a politikai diskurzus visszatérő témáját képezik. Amióta a focirajongó Orbán Viktor miniszterelnök lett, számos új stadion épült állami hozzájárulással. Az Orbán falujában épült stadionról pedig a nemzetközi média is beszámolt. A 3,8 milliárd forintos számlát részben az állam, részben pedig a kormánypárthoz köthető cégek állták – számolt be 2014-ben az AFP.

A kormánnyal szemben kritikus hangok gyakran érvelnek azzal, hogy a stadionokra költött pénzt egészségügyi, oktatási vagy szociális célokra is lehetne fordítani. Nem csoda tehát, hogy egyes Facebook-felhasználók körében népszerű lett a lakásokká alakított stadion ötlete.

A jelenleg a közösségi médiában terjedő kép azonban nem egy valódi lakásokká alakított stadiont ábrázol. A valóságban a képen egy régi stadiont látni Japánban, amelyben egy lakáskiállítást alakítottak ki. Az épületet a sajtóbeszámolók és a helyi hatóságok szerint azóta már lebontották.

Egy Facebook-poszt a hibásan feliratozott képpel. 2022. november 29-én készült képernyőkép

A képen egy lakáskiállítás látható, nem valódi lakások

Az AFP a kép fordított képkeresésével megállapította, hogy a képet egy Hatekajama Naoja nevű díjnyertes japán fotós készítette. A kép többek között ebben a Guardian-cikkben is szerepel. A kép leírása a cikkben következő: "Cím nélkül/Oszaka (1998), a kép az oszakai stadiont mutatja, mielőtt lebontották volna. Miután a helyi baseballcsapat elköltözött, a stadiont modell-ház kiállítótérként hasznosították újra".

Ezek az információk és a fotós neve alapján az AFP több kulcsszavas keresést is végzett japán és angol nyelven, hogy többet megtudjon az épületről. Minden további forrás azt erősítette meg, hogy a képen látható házak egy lakáskiállítás részei voltak, valamint hogy a stadiont később lebontották.

Az egyik legnagyobb japán újság, az Aszahi Simbun cikke is közölt egy képet a komplexumról, a következő leírással: "Az oszakai baseballstadiont, a Nankai (jelenleg Softbank) Hawks profi baseballcsapat otthonát, lakóház-expoként hasznosították újra. (A kép az Aszahi Simbun helikopteréből készült 1996. augusztus 17-én. A fotót az oszakai iroda fotósa készítette)." Ezt a képet összehasonlítva a téves leírással terjedő Facebook-poszttal látható, hogy ugyanazt az épületet ábrázolják:

Az Aszahi Simbun által készített kép (balra) és a Facebook-posztban szereplő kép (jobbra) összehasonlítása. A 2022. november 29-én készült képernyőképek

Google kulcsszavas kereséssel az egykori lakáskiállítás neve is megtalálható: "Namba Osaka Ballpark Housing Expo". Magáról a lakáskiállításról nem sok mindent lehet találni az interneten, egy rövid reklámot kivéve, amely a stadion rajzfilmesített változatát mutatja a házakkal együtt:

A stadiont már lebontották

Az AFP japánul beszélő újságíróinak sikerült további információkat találniuk a stadionról az Oszaka Városi Könyvtár honlapján: "1950-ben az Oszaka Stadiont az Oszaka Regionális Kizárólagos Kereskedelmi és Ipari Iroda helyén építették a Kuramae-csó, Naniva-ku (ma Namba) városrészben, a Nankai Vasút Namba állomásával szomszédos területen".

A hazai csapat az utolsó mérkőzését 1988. október 15-én játszotta a stadionban, mielőtt a csapatot eladták és másik stadionba költöztették. A meccsről a Youtube-on elérhető néhány felvétel, amiken a baseballstadiont még az eredeti állapotában látni.

Az Oszaka Városi Könyvtár cikke megjegyzi, hogy az akkoriban "Fukuoka Daiei Hawks" név alatt működő csapat 1990-ig még vendégcsapatként visszalátogatott a stadionba, "de a pályát ezután ideiglenes lakáskiállításokra és zenei előadásokra használták".

A cikk azt is megjegyzi, hogy az 1998 októberében megrendezett "Viszlát Oszaka Stadion! Baseball Feszta 98" nevű búcsúünnepség után a stadiont lebontották. Az egykori stadion helyén lévő épületegyüttesben egy kis emlékmű található, amelyet az egykori stadionnak szenteltek.

Az AFP kérdésére Oszaka Városi Kormányhivatal 2022. november 25-én a következőket mondta: "Mivel a stadiont lebontották, és már nem létezik, a helyszínen nincs lakóépület. A területet most egy nagy bevásárlóközpont foglalja el, a Namba Parks. Jelenleg Oszakában nincs olyan stadion, amelyben lakóházak lennének".

A Nisinippon Simbun, a régió egyik legnagyobb napilapja szintén megemlíti a stadiont egy cikkében: "Az utolsó hivatalos profi baseballmérkőzés a Kintetsu–Orix meccs volt 1990. augusztus 2-án [...] a stadion később lakáskiállítások helyszínéül szolgált, a telket most a 'Namba Parks' kereskedelmi létesítmény foglalja el".

A cikk azt is megjegyzi, hogy "az Oszaka Stadion látogatottsága csökkenni kezdett, ahogy a hazai baseballcsapat teljesítménye romlott", hozzátéve, hogy "a stadiont tulajdonló vasúttársaság is pénzügyi nehézségekkel küzdött az autóipar fellendülése miatt".

Ugyanez olvasható a Toyo Keizai könyv- és magazinkiadó cikkében.

Japánul rákeresve a kiállításra további képeket is találni, amelyek a stadiont mutatják a benne lévő modellházakkal. Az egyik egy légifelvétel. Ha ezt összehasonlítjuk a Google Maps 2022-es műholdképével, amelyen a Namba Parks bevásárlóközpontot látni, akkor látható, hogy a stadiont tényleg lebontották, helyét az említett bevásárlóközpont vette át:

Légi felvétel az egykori Oszaka Stadionról és a benne lévő házakról (balra) a Natural Golf weboldaláról, 2022-es műholdkép a Google Mapsről (jobbra). A 2022. november 29-én készült felvételek

Előfordul, hogy katasztrófahelyzetekben embereket szállásolnak el ideiglenesen stadionokban, mint például azoknak a csíkszeredai roma családok esetében, akiket az Erőss Zsolt Arénában szállásoltak el több mint hat hónapig, miután 2022 januárjában egy tűzvészben megsemmisültek az otthonaik. 2016-ban Görögországban egyes menekültek pedig egy hokistadionban voltak kénytelenek lakni.

A stadionok településsé alakításának ötlete a popkultúrában is megjelenik, utóbbira példa Diamond City a Fallout 4 című posztapokaliptikus videojátékban.