Ezek a bejegyzések félreértelmezik a kanadai hatóságok koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatos ajánlásait

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Kanadai orvosok nem javasolták, hogy mindenkit, aki nincs beoltva a koronavírus ellen, gyógyszeres pszichiátriai kezelésnek vessenek alá, szemben azzal, amit a közösségi médiában megjelent bejegyzések félrevezető módon állítanak. A valóságban az Ontarioi Orvosok és Sebészek Kollégiuma (College of Physicians and Surgeons of Ontario, CPSO) mindössze arra bátorította az orvosokat, hogy beszéljenek a gyógyszeres kezelés vagy a terápia lehetőségéről azokkal a betegekkel, akik súlyos szorongó és elkerülő viselkedést mutatnak – beleértve a tűktől való bénító félelmet –, és ezért nem szeretnék felvenni a koronavírus elleni oltást.

"Kanada: pszichiátriai gyógyszeres kezelés az oltatlanoknak?!" – olvasható egy magyar cikk címében, ami egy olyan honlapon jelent meg, amely rendszeresen oszt meg téves információkat a Covid-19-ről, ahogyan például ebben az esetben is.

A cikket a 2022. november 21-i megjelenése óta már több tucat alkalommal megoszották. A cikkben egy videóinterjút látni egy William Makis nevű kanadai orvossal, aki korábban már tett félrevezető kijelentéseket. A másik a videóban látható személy pedig egy Laura-Lynn Tyler Thompson nevű kanadai politikus, a kanadai Brit Columbia Keresztény Örökség Pártjának vezetője. A videóhoz magyar feliratot is csatoltak.

Hasonló posztokat, amelyekben tévesen azt állítják, hogy a be nem oltottak számára kötelezővé tennék a pszichiátriai gyógykezelést Kanadában, több százszor osztottak meg angol nyelven az Instagramon és a Facebookon, valamint a Twitteren.

Egy Facebook-poszt a félrevezető állítással. 2022. december 7-én készült képernyőkép

A videóban Makis (a kanadai orvos) azt állítja, hogy az Ontario-i Orvosok és Sebészek Kollégiuma (CPSO) egy levelet küldött ki, amelyben azt javasolták az orvosoknak, hogy "bármelyik be nem oltott betegüknél fontolják meg, hogy esetleg mentális problémájuk lehet, és hogy gyógyszeres pszichiátriai kezelésre szorulnak".

De ez a valóságban a CPSO honlapján közzétett nyilvános szakmai ajánlás pontatlan értelmezése.

"Ennek a hamis értelmezésnek, amelyet terjesztenek, nincs tényalapja a valóságban" – mondta a CPSO szóvivője november 24-én az AFP-nek, hozzátéve, hogy Makis minden bizonnyal a CPSO honlapján található nyilvános útmutatást értelmezte félre, mivel ők nem küldtek körbe ilyen tartalmú levelet.

A szervezet azt is hozzátette, hogy a közelmúltban pontosították az oldalukon olvasható ajánlást egy példa segítségével, mert az ajánlást kezdetben "súlyosan félreértelmezték".

A weboldal archivált változataiból kiderül, hogy a szeptember eleji szöveg kezdetben azt javasolta, hogy a "komoly aggodalomra okot adó" szorongást és elkerülő magatartást tanúsító betegekkel beszéljék meg a vényköteles gyógyszereket és/vagy a pszichoterápia lehetőségét.

"Az is fontos, hogy az orvosok együtt dolgozzanak a pácienseikkel a vakcinával kapcsolatos szorongások kezelésén, ahelyett, hogy bátorítanák az elkerülő magatartást. Súlyos aggodalom esetén a vényköteles gyógyszerek felelős alkalmazása és/vagy pszichoterápiára történő beutalás lehetősége is rendelkezésre áll."

Az ajánlást később frissítették, és hozzáadták példának a trypanofóbiát, ami a tűktől való extrém félelmet jelenti. Az ajánlás most így szól:

"Az is fontos, hogy az orvosok együtt dolgozzanak a pácienseikkel a vakcinával kapcsolatos szorongások kezelésén, ahelyett, hogy bátorítanák az elkerülő magatartást. Például a tűktől való szélsőséges félelem (trypanofóbia) vagy más súlyos aggodalom esetén a vényköteles gyógyszerek felelős alkalmazása és/vagy pszichoterápiára történő beutalás lehetősége is rendelkezésre áll."

Pillanatkép a CPSO honlapjának 2022. szeptember 8-i archív változatáról.
Pillanatkép a CPSO honlapjának 2022. október 5-i archív változatáról.

 

 

A CPSO szerint az iránymutatást azért hozták létre, hogy "arra ösztönözzék az orvosokat, hogy szorosan együttműködjenek azokkal a betegekkel, akik saját maguk és mások védelme érdekében szeretnék beoltatni magukat, de a tűktől való félelem miatt erre eddig nem voltak képesek".

A szóvivő azt mondta: "Természetesen magától értetődő, hogy elvárjuk az orvosoktól, hogy támogassák betegeiket minden olyan pszichológiai vagy fizikai állapot kezelésében, amivel kapcsolatban a betegek támogatást kérnek."

A CPSO azonban világossá tette, hogy "nem határoz meg diagnosztikai kritériumokat a mentális zavarokra vonatkozóan, és még ha ez is lenne a helyzet, vannak olyan törvények (a kollégiumi irányelveken kívül), amelyek megtiltják az orvosoknak, hogy a betegek beleegyezése nélkül gyógyszereket adjanak be nekik".

A Health Canada, a nemzeti egészségpolitikáért felelős helyi hatóság az AFP kérdésére válaszolva szintén cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a szövetségi kormány azt tervezné, hogy a be nem oltott emberek számára pszichiátriai gyógyszeres kezelést írjanak elő.

A Covid-19 vakcinákkal kapcsolatos dezinformációs hullámok ellenére az egészségügyi hatóságok ellenőrzései továbbra is azt mutatják, hogy a vakcinák hatékonyak és túlnyomórészt biztonságosak. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint a vakcinák továbbra is döntő szerepet játszanak a súlyos COVID-19 megbetegedések megelőzésében.

"A be nem oltott emberek továbbra is sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve a COVID-19 súlyos megbetegedése szempontjából, mint azok, akiket beoltottak" – írja az ügynökség. Az EMA azt is megállapította, hogy a mellékhatások túlnyomó többsége enyhe és rövid ideig tartó. "A súlyos biztonsági problémák rendkívül ritkák" – írják.

Az AFP további cikkei az oltásokkal kapcsolatos hamis és félrevezető állításokról itt olvashatók angolul, valamint itt magyarul.

Fordítás és adaptáció:
COVID-19 VAKCÍNÁK