Ez az ukrán területeket Lengyelország részeként ábrázoló térkép hamisítvány

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

A TVP1 lengyel közszolgálati televíziós csatorna nem sugárzott egy olyan időjárás-előrejelzést, amely ukrán területeket Lengyelország részeként ábrázol, ellentétben azzal, amit egy 2023 januárjában több európai nyelven, köztük magyarul is terjedő hamis kép sugall. A hamisított kép helyesírási hibákat tartalmaz, és teljesen más dizájnt használ, mint a TVP1 valódi előrejelzései. A manipulált fotóhoz, úgy tűnik, hogy egy másik lengyel televíziós csatorna 2020-as időjárás-jelentéséből vették a bemondó képét. A TVP közleményt adott ki, amelyben hamisítványnak nevezték a közösségi médiában terjedő képet.

"A Lengyel köz TV, időjárás jelentése..Ukrajna egyes régióit, már át is csatolta.." – írja az a magyar Facebook-bejegyzés, amelyet 2023. január 17-i publikálása óta már több tucatnyian osztottak meg. A hamis kép már több más nyelven is terjedni kezdett, többek között angolul, németül, franciául, szlovákul és csehül.

A manipulált képen egy televízió képernyőjét látni, amelyen látszólag egy időjárás-jelentés megy. Az időjárás-jelentésben Lengyelország és a környező országok térképe látható, de úgy, hogy Ukrajna nyugati régiói lengyel területkén szerepelnek. A képen a TVP1 lengyel közszolgálati televíziós csatorna logóját látni.

A hamis képet az RT orosz állami média szerbiai kiadása is lehozta, valamint több orosz nyelvű weboldal is, például a Topwar.ru. Utóbbi oldal szerint ez az állítólagos időjárás-térkép utalás Lengyelország esetleges területi követeléseire.

A szerb RT cikke a kép alatt cirill betűkkel írva azt állítja, hogy a kép forrása a Topwar.ru oldal. A Topwar.ru viszont a "Pool No3" nevű Telegram-csatornát jelöli meg forrásként. Utóbbi csatorna valóban megosztota a hamis képet, a bejegyzést január 17-e óta csaknem kétszázezren tekintették már meg. A “Pool No3” a képhez fűzött bejegyzésben azt írja, hogy "nem tudják ellenőrizni" a képet, amelyet egy "feliratkozó" küldött.

Egy másik orosz oldal azt állítja, hogy a kép forrása egy Dmitrij Szmirnov nevű orosz újságíró. Szmirnovnak van egy "Pool No3" nevű Telegram-csatornája. A hamis posztot megosztó csatornát is így hívják, de két külön Telegram-oldalról van szó. A képet megosztó csatorna leírása azt írja: "a főoldal segédoldala", de az nem egyértelmű, hogy a Telegram-oldal valóban Szmirnové vagy sem. Szmirnov nyilvános közösségi média fiókjain nem találni a képet vagy a képpel kapcsolatos további információkat.

Az AFP megpróbálkozott egy fordított képkereséssel is, valamint különböző angol és orosz kulcsszavas keresésekkel a Google és a Yandex keresőmotorokkal, azt remélve, hogy sikerül további információkat megtudni az állítólagos időjárás-előrejelzésről. A közösségi médiában terjedő egyetlen képen kívül azonban nem találtunk más releváns anyagot. A kép további vizsgálata megmutatta, hogy a fotót manipulálták. A TVP lengyel közszolgálati televíziós csoport, amely állítólag az időjárás-jelentést sugározta, egy közleményben erősítette meg, hogy a kép hamisítvány, és soha nem adtak le ilyen anyagot.

A manipulált kép a Facebookon. A képernyőkép 2023. január 25-én készült

Számos részlet azt mutatja, hogy a kép hamisítvány

Ha közelebbről megnézzük az állítólagos lengyel időjárás-előrejelzést, gyorsan észrevehetjük, hogy számos olyan nyomot látni rajta, amik megkérdőjelezik a kép hitelességét. Először is: több város és ország neve helytelenül van írva a képen, ami nem tűnik valószínűnek a lengyel közszolgálati média fő csatornája, a TVP1 időjárás-előrejelzésénél.

A lengyel nyelv a latin ábécé kibővített változatát használja, amely diakritikus jeleket is tartalmaz. Az interneten megosztott képen szereplő nevek nem a helyes betűket használják. Helytelenül "Lwow" szerepel "Lwów" (Lviv) helyett, "Kijow" szerepel "Kijów" (Kijev) helyett, "Bialorus" szerepel "Białoruś" (Belorusz) helyett , és "Slowacja" szerepel "Słowacja" (Szlovákia) helyett.

A hamis képen szereplő, helytelenül írt nevek. A piros jelölést az AFP adta a képhez. A képernyőkép 2023. január 25-én készült.

Továbbá, ha megnézzük a TVP1 valódi időjárás-előrejelzését, kiderül, hogy az időjárás-előrejelzésük arculata még csak kicsit sem hasonlít a hamis képen látottakhoz. A TVP1 általában egy zöld dizájnt használ, valamint sötétkéket az éjszakai jelentésekhez, ezek közül egyik sem hasonlít a fenti hamis képre:

A TVP1 valódi időjárás-jelentései. 2023. január 25-én készült képernyőképek

Egy másik jel arra nézve, hogy a kép hamisítvány, néhány város elhelyezkedése. Az AFP egy valódi térképet vetített rá a hamis képre, így láthatóvá vált, hogy Varsó a hamis képen a valós helyzetéhez képest körülbelül 100 kilométerrel északnyugatra, majdnem Łódź városa fölé került.

Az időjárási térképeknek természetesen nem kell nagyon pontosnak lenniük, de a közszolgálati műsorszolgáltató főcsatornájának időjárás-jelentésében az ilyesmi igen szokatlan lenne. Az ukrajnai Lviv városa is furcsa helyre került, 80-90 kilométerrel északkeletre tolva a valós helyzetéhez képest.

Lengyelország a Google Mapsről az AFP által a hamis képre vetítve. A képernyőképek 2023. január 25-én készültek.

A TVP közleményt adott ki, amelyben hamisítványnak nevezték a képet.

A Google-ön lengyelül rákeresve arra, hogy “időjárás térkép Ukrajna TVP1" több olyan lengyel tényellenőrzést is találni, amelyek a képet hamisítványnak nevezik. A Google-keresés ezenfelül egy olyan január 18-i cikket is kiad, ami a TVP honlapján jelent meg "Az orosz propaganda kitalált térképet terjeszt" címmel.

A cikk azt írja az interneten terjedő állítólagos időjárás-előrejelzésről, hogy a TVP soha nem sugárzott ilyen anyagot. A TVP cikke szerint a kép hamisítvány, és a TVP1 logóját csak rászerkesztették a fotóra. A cikk azt is megjegyzi, hogy a hamis képen látható nő valójában egy másik televíziós csatornánál, a "Trwam"-nál dolgozik, nem pedig a TVP-nél.

Lengyelül rákeresve a Google-ön a "Trwam időjárási térkép" kulcsszavakra több olyan lengyel cikket is találhatunk, amelyek cáfolják a hamis időjárás-jelentést. Az egyik ilyen cikk egy 2020-as videót is linkel, amelyen a hamis képen is szereplő nőt látni, a videóban a nő "Joanna Wysocka" néven mutatkozik be.

A nő a 2020-as videóban ugyanolyan ruhát visel, valamint a körömlakkja és a sminkje is ugyanolyan, mint a hamis képen. A háttér viszont más: a videón a Trwam televíziós csatorna időjárás-előrejelzése látható a felvételen.

Ha jobban megnézzük ezt a 2020-as videót, 1 perc 11 másodpercnél látható, hogy a videóban szereplő nőnek nemcsak a ruhája, a körmei és a sminkje egyezik meg a hamis képpel, de még a testtartása, a hajviselete és a ruháján látható redők is pontosan ugyanúgy néznek ki:

Az interneten terjedő hamis kép egy részlete (bal) és a Trwam 2020-as időjárás-jelentése (jobb). A képernyőmentések 2023. január 26-án készültek.

Ezért igen valószínűnek tűnik, hogy valaki kivágta a bemondó képét a videóból, megfordította, majd hozzáadta a hamis képhez. A Trwam utóbbi időjárás-előrejelzéseit megnézve nem látni olyat, hogy ukrán területek Lengyelország részeként szerepelnének.

Az AFP küldött kérdéseket a Trwam televíziós csatornának az üggyel kapcsolatban, de a cikk megjelenésének időpontjáig nem kaptunk választ. Az nem világos, hogy a műsorvezető még mindig a Trwamnak dolgozik-e. A legutóbbi videó, amelyen látszólag ő szerepel, 2022 márciusából származik, de ebben a videóban eltérő családnévvel mutatkozik be.

Megalapozatlan állítások arról, hogy a szomszédos országok Ukrajna feldarabolását tervezik

Azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát, számos olyan alaptalan állítás kezdett terjedni a közösségi médiában, amik azt a narratívát próbálják népszerűsíteni, hogy Lengyelországnak területi követelései vannak Ukrajnával szemben, vagy hogy az ország ellenségesen tekint keleti szomszédjára.

2022 májusában például egy olyan 2014-es térkép kezdett el terjedni, ami Vlagyimir Zsirinovszkij, az orosz Állami Duma korábbi politikusának Ukrajna felosztására tett javaslatát illusztrálta. A kép azzal a hamis állítással terjedt az interneten 2022-ben, hogy lengyel terveket mutat Ukrajna feldarabolására.

Egy olyan alaptalan hamis állítás is terjedni kezdett az interneten, amely szerint NGO-kat bíztak meg azzal, hogy mérjék fel, mit szólnának az ukránok ahhoz, ha a nyugat-volhíniai és lvivi területeket (amelyek korábban Lengyelország részét képezték) "lengyel protektorátus" alá helyeznék.

Egy másik, az AFP által cáfolt hamis narratívát a kémkedésért elítélt volt jobbikos képviselő, Kovács Béla is aktívan terjesztette. A hamis történet azt állította, hogy népszavazást fognak tartani Kárpátalja függetlenné válásáról vagy Magyarországhoz történő csatolásáról.

Más félrevezető állítások az Ukrajna és Lengyelország közötti történelmi sérelmekre próbáltak fókuszálni, mint amilyen például Sztepan Bandera személye. Banderát sok ukrán nemzeti hősként tartja számon, de Lengyelországban és Oroszországban Bandera bűnözőnek és náci kollaboránsnak számít, aki többek között a volhíniai mészárlásért és a zsidó lakosság elleni bűncselekményekért felelős.

Bár igaz, hogy a mai Ukrajna egyes területei évszázadokon keresztül lengyel fennhatóság alatt álltak, a modern Lengyelország hozzáállása az ukrajnai háborúhoz azt mutatja, hogy jelenleg Varsó Ukrajna egyik legszorosabb nyugati szövetségese az Oroszország elleni harcban. Lengyelország az EU többi tagjával együtt már a háború kezdetén világossá tette, hogy elítéli Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának megsértését. Morawiecki lengyel miniszterelnök rendszeresen az Ukrajnának szánt támogatások leghangosabb szószólója a nyugati vezetők között.

Ukrán-orosz konfliktus