A Világgazdasági Fórum nem szólított fel a pedofília dekriminalizálására

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

A Világgazdasági Fórum (WEF) valamint a WEF alapítója, Klaus Schwab visszatérő célpontjai a hamis információknak és az összeesküvés-elméleteknek. 2023. január eleje óta több nyelven, köztük magyarul is terjedni kezdett annak a hamis információk terjesztéséről ismert weboldalnak a cikke és videója, amelyik most többek között hamisan azt állítja, hogy a WEF "a pedofília dekriminalizálására szólított fel", valamint hogy Franciaországban már dekriminalizálták a gyermekekkel való szexuális kapcsolatot. De nincs nyoma annak, hogy a WEF valaha ilyesmit javasolt volna, és a szervezet tagadta az állítást. Ráadásul a valóságban Franciaország nem dekriminalizálta a pedofíliát, hanem 2018-ban és 2021-ben olyan törvényeket fogadott el, amelyek megerősítették a szexuális visszaéléseket büntető jogszabályokat.

"A Világgazdasági Fórum most a gyermekekkel való szex dekriminalizálására szólít fel, azzal érvelve, hogy a ‘korkülönbséges-szerelem’ elleni törvények, ‘közismertebb nevén pedofília, 'sértik az emberi jogokat'." – állítja egy 2023. január 5-én megjelent magyar nyelvű cikk, amit a CrowdTangle közösségi média elemző alkalmazás szerint több tucat felhasználó osztott már meg a Facebookon januárban. A cikk a VDTABlogon jelent meg. A Védett Társadalom Alapítvány egy olyan szervezet, amelyet különböző, a kormánypárti médiában korábban aktív emberek alapítottak – írja a 444.

Ugyanennek a hamis állításnak egy rövid összefoglalója, valamint egy videó, amelyben részletesen is ki van fejtve az állítás, egy másik magyar weboldalon is megjelent.

Mindkét cikk a NewsPunch (korábban YourNewswire) angol nyelvű, hamis információk terjesztéséről ismert weboldal 2023. január 3-i cikkét jelöli meg forrásként. Az AFP többször is cáfolt már olyan hamis állításokat, amelyek ezen az oldalon jelentek meg, például ebben vagy ebben a francia tényellenőrzésben.

Ugyanez a szöveg és a videó már más nyelveken, például franciául, horvátul és németül is terjedni kezdett.

Sem az eredeti cikk, sem az arra hivatkozó más publikációk nem szolgáltatnak bizonyítékot a WEF elleni vádakra. A cikkek állításait a Világgazdasági Fórum visszautasítja. Az AFP nem talált az állításokat megerősítő dokumentumot, vagy olyan beszámolót a davosi találkozóról, amely megerősítené a vádakat.

Az eredeti NewsPunch-cikk és a videó sem szolgáltat semmilyen bizonyítékot, csak olyan képernyőfotókat (amelyek közül némelyik hamisítvány), valamint kontextusából kiragadott részleteket több mint tíz éves véleménycikkekből. Ezeken felül a NewsPunch-cikkben csak forrásmegjelölés nélküli állítólagos idézeteket olvasni. A hamis cikk érvelése pontosan ugyanazt a modellt követi, mint egy másik, ugyanezen a weboldalon közzétett hamis állítás esetében, utóbbi esetben azt állította a szöveg szerzője, hogy a WEF a háziállatok tömeges elaltatására szólított fel. Az AFP utóbbi hamis állítást ebben a cikkben cáfolta.

A hamis cikk a Facebookon. 2023. január 23-án készült képernyőkép

Amint arra a NewsPunch állításait szintén cáfoló LeadStories tényellenőrző weboldal cikke is rámutatott, a NewsPunch maga is vállalja, hogy nem garantálják az általuk közzétett információk pontosságát. "Nem vállalunk felelősséget az oldalon található információk, szoftverek, termékek, szolgáltatások és kapcsolódó grafikák helyénvalóságáért, megbízhatóságáért, elérhetőségéért, időszerűségéért és pontosságáért semmilyen célra" – olvasható a felelősségről szóló nyilatkozatukban.

Pillanatkép a NewsPunch weboldalról, 2023. január 13.

Nincs nyoma vagy bizonyíték rá, hogy a WEF vagy Klaus Schwab ilyen nyilatkozatot tett volna

A cikk azt állítja, hogy a davosi fórumon bemutattak egy "kutatási dokumentumot". Mivel a cikk január elején jelent meg, ez csak a 2022-es fórumra utalhat vissza, amelyet az adott év májusában tartottak. A 2023-as fórumot január 16. és 20. között rendezték meg Davosban, a fő témái többek között az Ukrajnának nyújtott katonai segítség és a globális felmelegedés voltak – ahogyan arról az AFP is beszámolt.

Az AFP nem találta nyomát semminemű, a 2022-es fórumon bemutatásra kerülő "kutatási dokumentumnak" az érintett témában. A Google-on végzett keresés sem vezetett olyan jelentéshez vagy tudományos publikációhoz, amely megfelelt volna a News Punch cikkében és a videóban szereplő állításnak.

"A Világgazdasági Fórum soha nem tett ilyen nyilatkozatot" – mondta a WEF szóvivője az AFP kérdésére január 10-én.

A NewsPunch-cikkben Klaus Schwabnak tulajdonítanak egy idézetet, amelyben a pedofíliát "a természet ajándékának" nevezi az emberiség számára. A WEF szóvivője azonban az AFP-nek azt mondta, hogy ez a kijelentés "teljesen kitalált". Az AFP sem találta nyomát ilyen idézetnek. A szóvivő általánosságban jelezte, hogy a Világgazdasági Fórum "nem foglalt állást" a pedofília témájában.

A NewsPunch cikkében szereplő videón egy képet látni a fórumról, miközben a narrátor elismétli a hamis állítást. Egy fordított képkereséssel azonban sikerült kideríteni, hogy a kérdéses fotó a WEF hivatalos honlapján jelent meg 2022. május 25-én, és egy környezetvédelemről és tiszta technológiákról szóló panel beszélgetés alatt készült. A szövegben nincs szó pedofíliáról, és a sajtótájékoztatóról készült videón a panel egyik résztvevője sem említi a témát.

A WEF-ről hamis állításokat terjesztő videóból (bal) és a WEF hivatalos weboldalán megosztott anyagból (jobb) vett képernyőmentések. A képernyőképek 2023. január 13-án készültek.

A Világgazdasági Fórum a világ vezetőinek, lobbistáinak és aktivistáinak éves találkozója a svájci Davosban. Az eseményről a média széles körben tudósít, többek között az AFP is. A 2022-es összejövetel főként az ukrajnai háborúra összpontosított, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök gyorsabb nemzetközi segítségnyújtás és az Oroszország elleni "maximális" szankciók érdekében fordult a Davosban összegyűlt vezetőkhöz.

Az orosz-ukrán konfliktus mellett az AFP riportja szerint az Oxfam nevű civil szervezet a gazdagok megadóztatását sürgette a 2022-es fórumon.

A NewsPunch cikkében szereplő videó borítóképe egy olyan Twitter-bejegyzést is mutat, amit állítólag a WEF hivatalos Twitter-fiókja tettek közzé. A Twitter-bejegyzésekről készült képernyőmentéseket azonban könnyű hamisítani, és nincs nyoma annak, hogy a valóságban a WEF valaha is közzétett volna olyan üzenetet, amelyben a pedofília elleni törvényeket bírálta volna.

Képernyőmentés a hamis Twitter-bejegyzésről. 2023. január 10.

A WEF Twitter-fiókján végzett francia és angol nyelvű keresés sem ad ki találatot ilyen Twitter-bejegyzésre. A Wayback Machine weboldalon a WEF fiókjának 2023. január 3-i, azaz a NewsPunch cikk megjelenésének napján aktuális archívuma szintén nem mutat ilyen Twitter-bejegyzést.

Ebben az AFP-videóban bemutatjuk, hogyan lehet megtalálni weboldalak korábbi verzióit:

A képernyőkép "hamisítvány", és a szervezet "soha nem tett közzé ilyen tweetet" – mondta el a WEF szóvivője.

A cikk és a hamis állításokat tartalmazó videó azt is állítják, hogy a WEF "utasította a mainstream médiát, hogy kezdjék el terjeszteni a narratívát" a pedofília normalizálása érdekében. A cikkben szereplő linkek és a videóban szereplő képernyőmentések azonban olyan régi cikkekhez és véleménycikkekhez vezetnek, mint a CNN 2011-es, vagy a Salon 2012-es cikke. A cikkek egyike sem a pedofília dekriminalizálását vagy elfogadását szorgalmazza, hanem azt, hogy több erőfeszítést fordítsanak a kutatásra és a megelőzésre, hogy felismerjék a pedofilokat és megakadályozzák őket a cselekvésben.

A NewsPunch-cikk és a videó azt is állítják, hogy Klaus Schwabot, a WEF alapítóját "épp a múlt héten kapták rajta", amint a gyermekek "indoktrinálásáról" beszélt. A bemutatott videó azonban 2011-ben került fel a Youtube-ra, és a leírás szerint 2008 áprilisában készült. Schwab egyetlen ponton sem említi sem a pedofíliát, sem az oktatáson keresztül történő "indoktrinálást".

Franciaország nem dekriminalizálta a felnőttek és gyermekek közötti szexet

Hamis az az állítás is, hogy "Franciaországban a szövetségi törvények szerint nincs törvényes beleegyezési korhatár", és hogy "a 2018-as "Schiappa-törvény" értelmében a bármilyen korú gyermekkel szexuális kapcsolatot létesítő felnőtteket nem fogják nemi erőszak miatt felelősségre vonni, ha a kiskorú áldozat nem tud “erőszakot, fenyegetést, kényszerítést” bizonyítani, vagy azt, hogy akaratnyilvánításra képtelen állapotban volt.

Franciaország nem szövetségi állam, ezért nincsenek "szövetségi törvényei".

A pedofília egy pszichiátriai rendellenesség, amelyet a Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyve (DSM) a következőképpen határoz meg: "visszatérő, intenzív, szexuálisan izgató fantáziák, késztetések vagy viselkedések, amelyek prepubertáskorú gyerekekre vagy fiatal serdülőkre (általában ≤ 13 év) vonatkoznak; csak akkor diagnosztizálják, ha valaki 16 éves vagy több és legalább 5 évvel idősebb annál a gyermeknél, aki a fantáziák vagy viselkedések célpontja". Amint az orvosi kézikönyv rámutat, a rendellenesség definíciója nem feltétlenül azonos a gyermekbántalmazás jogi kritériumaival.

Bár a köznyelvben a pedofíliát gyakran a kiskorúak elleni szexuális bűncselekmény szinonimájaként használják, nem minden a gyermekek ellen szexuális visszaélést elkövető személy pedofil, és nem minden pedofil éli ki a késztetéseit. Ahogyan arra ez a 2011-es dokumentum, ez az 1992-es, az FBI-jal együttműködésben készült jelentés, valamint egy másik jelentés, amely a szexuális bűnözők elítélésével, megfigyelésével, elfogásával, nyilvántartásával és nyomon követésével foglalkozó amerikai állami ügynökség számára készült, mind rámutatnak, vannak bizonyosok fogalmi félreértések a gyermekeket ért szexuális bűncselekményekkel kapcsolatban. “A ‘pedofil’ és a ‘gyermekek ellen szexuális bűncselekményt elkövető bűnöző’ kifejezéseket gyakran felcserélve használják [...] Fontos azonban megérteni, hogy a két kifejezésnek különböző jelentése van; nem mindenki pedofil, aki gyermekek ellen szexuális bűncselekményt követ el, és fordítva, nem minden pedofil gyermek szexuális bűnöző" – írja a 2011-es dokumentum. A törvények nem a pedofíliát, hanem a gyermekek szexuális zaklatását büntetik.

A szexuális és nemi alapú erőszak elleni küzdelmet előremozdítását célzó francia törvény, avagy ismertebb nevén a "Loi Schiappa" 2018-ban lépett hatályba. Több kritika is érte amiatt, hogy nem állapított meg "beleegyezés nélküli korhatárt" (tehát olyan korhatárt, amely alatt nem lehetséges a beleegyezés a szexuális cselekményekbe). A törvény megszabta azonban, hogy "ha a tényállást tizenöt éven aluli személy sérelmére követik el, az erkölcsi kényszerítés, vagy az akarat kinyilvánítására való képesség hiánya az áldozat kiszolgáltatottságával történő visszaélés ténye jellemzi, aki nem rendelkezik a szükséges belátási képességgel az ilyen cselekményekhez". A törvény szerint az ilyen tett nem pusztán fizikai kényszerítésnek minősül.

A törvény azt is kimondja, hogy "ha a cselekményt kiskorú személy sérelmére követik el, az erkölcsi kényszer [...] a sértett és a cselekmény elkövetője közötti korkülönbségből, valamint a sértett felett gyakorolt jogi vagy tényleges hatalomból eredhet, és ezt a tényleges hatalmat a kiskorú sértett és a felnőtt elkövető közötti jelentős korkülönbség jellemzi".

Ráadásul Franciaország 2021-ben egy új törvényt fogadott el, amely kimondja, hogy "egyetlen felnőtt sem hivatkozhat egy gyermek szexuális beleegyezésére, ha az 15 év alatti, illetve incesztus esetén 18 év alatti". Ez a törvény kimondja, hogy a 15 év alatti kiskorú megerőszakolása 20 év börtönbüntetéssel büntetendő.

"A 2021. április 21-i törvény óta – amely kimondta, hogy a 15 év alatti áldozatokon elkövetett nemi erőszak esetén a bíráknak már nem kell megállapítaniuk az erőszak, kényszerítés, fenyegetés vagy az akaratnyilvánításra való képtelenség meglétét a nemi erőszak minősítéséhez, elegendő a szexuális kapcsolat meglétének bizonyítása a nemi erőszak minősítéséhez, ha a felnőtt és a kiskorú között legalább öt év korkülönbség van. Ez nem a kiskorúak elleni erőszak dekriminalizálásának irányába mutat" – erősítette meg 2023. január 10-én Océane Perona, az Aix-Marseille-i Egyetem szociológia tanára és a "A szexuális beleegyezés megítélése a büntetőrendszerekben" című értekezés szerzője.

"Még ha a Davosi Fórum ki is adott volna egy véleményt a témában, ez csak egy konferencia, egy nem kormányzati szervezet" – magyarázta Magali Lafourcade, az Emberi Jogok Nemzeti Konzultatív Bizottságának (CNCDH) magisztrátusa és főtitkára az AFP-nek 2023. január 10-én. "A büntetőjog azonban egy szuverén keretrendszer része, vagyis a törvény módosításához a francia parlamenten kellene keresztülmenni, és számos nemzetközi egyezmény köti [a törvényalkotók kezét], amelyek rögzítik, hogy a gyermekeket védeni kell" – hangsúlyozta Lafourcade.

A NewsPunch cikke azt is félrevezető módon állítja, hogy "Jacinda Ardern szélsőbaloldali Új-Zélandján egy bíró kijelentette, hogy a 12 éves gyerekek beleegyezhetnek a felnőttekkel való szexbe". A szövegben található link a New Zealand Herald egyik cikkére vezet, amelyben egy bírót idéznek, aki a jogi különbségeket magyarázta el az esküdteknek, akiknek egy tizenkét és egy nyolcéves kislány ellen elkövetett többrendbeli szexuális bűncselekménnyel vádolt férfi ügyében kellett dönteniük. A vádlott ellen felhozott különböző vádakra különböző törvények vonatkoztak. A bíró nem mondott ítéletet a beleegyezési korhatárról. Ráadásul a cikk idézi a bírót is, aki, miután az esküdtszék bűnösnek találta a vádlottat, azt mondta: "Egyetértek az ítéletükkel".

Bár Új-Zélandon általánosságban úgy tekintik, hogy 16 éves kor alatt nem lehetséges beleegyezést adni a szexuális tevékenységhez, a "nemi erőszakként" jellemzett vád esetében a védelem még mindig megpróbálhat azzal érvelni, hogy az áldozat beleegyezett. Ez a stratégia a fent említett per során felháborodást váltott ki és a többen a törvény módosítását követelték. Kerri Allen igazságügyi miniszter kijelentette, hogy konzultálni fog a kérdésről. A vonatkozó törvény egyébként nem az Ardern-kormányhoz kötődik, ahogyan azt a NewsPunch cikke sugallja, hanem 1961 és 2005 között született.

Az AFP cikkében és az AFP-vel partnerségben működő magyar tényellenőrző oldal, a Lakmusz írásában is olvashatunk róla, hogy a WEF gyakori célpontja a dezinformációnak. Az AFP ebben a magyar vagy például ebben az angol nyelvű cikkben cáfolt a WEF-fel kapcsolatos hamis állításokat.

Fordítás és adaptáció: