Orbán Balázs, Orbán Viktor politikai igazgatója Tucker Carlson műsorának utolsó adásában, 2023. április 20-án. ( AFP / Ede ZABORSZKY)

Tucker Carlson: összeesküvés-elméletek, álinformációk és a magyar kormány csodálata

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

A konzervatív Fox News műsorvezetője, Tucker Carlson 2023. április 24-én hirtelen távozott az amerikai csatornától. Carlson rendszeresen teret adott a műsorában – ami a Fox News egyik legnézettebb adása volt – különféle valótlanságoknak, kezdve az oltásellenes tartalmaktól egészen a bevándorlásellenes propagandáig. Számos olyan hamis vagy félrevezető állítás hangzott el Carlson műsorában, amik aztán az egész világot bejárták, és több nyelven, köztük magyarul is terjedni kezdtek a közösségi médiában. A médiaszemélyiség különleges kapcsolatot ápolt a magyar kormánnyal, több alkalommal is meghívott kormánytagokat a műsorába. Sőt, 2021-ben egy hetet Magyarországon töltött, és interjút készített Orbán Viktorral is.

Az uszító tartalmú anyagairól ismert Carlson 2023. április 24-én távozott a Fox News-tól, néhány nappal azután, hogy a Fox beleegyezett, hogy közel 800 millió dollárt fizet peren kívül egy rágalmazási ügyben, az ügy azok miatt a hamis állítások miatt indult, amelyek szerint egy szavazatszámláló cég segített “ellopni” a 2020-as amerikai elnökválasztást Donald Trumptól.

Carlson volt a legismertebb név a Fox műsorvezetői közül, a tévés főműsoridőben vetített adása a csatorna jobboldali nézői körében rendkívül népszerű volt. A műsorvezető szövegeit az amerikai médiaszakértők és kutatók "megosztó", "rasszista" és "összeesküvés-elméletektől hemzsegő" monológokként jellemezték. Carlson az este 8 órakor sugárzott műsorával milliókat ért el.

A "Tucker Carlson Tonight" című műsorban, amit Carlson a "hazugság esküdt ellenségének" nevezett, a műsorvezető gyakran már cáfolt valótlanságoknak adott teret, többek között a koronavírus elleni oltások, a transznemű közösség és a bevándorlás témáiban.

"Tucker Carlson egy veszélyes félretájékoztató" – mondta Angelo Carusone, a Media Matters for America nevű érdekvédelmi csoport elnöke. "Tucker hídként szolgált a Fox News és a jobboldali bázis legszélsőségesebb részei között, transzellenes paranoiát, választási hazugságokat, valamint olyan toxikus narratívákat, mint a 'nagy népességcsere' összeesküvés-elmélet juttatva el a nézőkhöz."

A baloldali kötődésű Media Matters 2022-ben Carlsont az "Év félretájékoztatója" címmel jutalmazta, amit az amerikai média legbefolyásosabb dezinfomátorainak osztanak ki. A nonprofit szervezet egy, a saját bevallásuk szerint nem átfogó kutatási dossziét is közzétett, amely több mint 350 példát sorolt fel a sztárműsorvezető által terjesztett valótlanságokra.

Carlson a műsorában a 2021. január 6-án az amerikai Capitoliumot megrohamozó tömeg védelmére kelt, és beállt Trump hamis állítása mögé, amelyek szerint a 2020-as választásokat csalással “ellopták” a volt elnöktől. Carlson próbálta lekicsinyelni a történtek jelentőségét, és azt állította, hogy nem volt szó "felkelésről".

Az AFP a múlt hónapban cáfolta Carlson állítását, ami szerint a rendőrök "segítették" és "idegenvezetőként vezették" azt a zavargásban résztvevő férfit, aki a hírhedt szarvas fejdísze miatt "QAnon-sámán"-ként lett ismert.

A Carlson műsorában bemutatott narratíva azonban hamis volt, a szarvassapkás zavargó, polgári nevén Jacob Chansley, bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott vádban, miután az eseményről készült felvételeken látható volt, hogy nem engedelmeskedett a rendőrségi utasításoknak.

Egy magyar Facebook-poszt, amely visszhangozza Tucker Carlson félrevezető állításait a Capitolium-zavargásokról. A képernyőmentés 2023. március 14-én készült.

A CBS 60 Minutes című műsora szerint Carlson FBI-informátornak nevezett egy volt Trump-szimpatizánst, Ray Epps-t, aki részt vett a Capitolium elleni támadásban. Az FBI tagadta, hogy Epps valaha is nekik dolgozott volna, a férfi pedig azt mondta, hogy a hamis állítás miatt halálos fenyegetéseket kapott.

"Veszélyes összeesküvés-elméletek”

2022 októberében az AFP arról is beszámolt, hogy Carlson félremagyarázta a Covid-19 oltóanyagokra vonatkozó kormányzati adatokat, és félrevezető állításokat tett az iskolások kötelező oltásával kapcsolatban. Az AFP megvizsgálta Carlson állításait, és kiderült, hogy szemben azzal, amit a médiaszemélyiség a műsorában állított, az amerikai közegészségügyi hivatalnak nem is lett volna hatalmában kötelezővé tenni az oltást az iskolák számára.

Más olyan hamis vagy félrevezető állítások is elhangzottak Tucker Carlson műsorában, amik végül az európai felhasználókhoz is eljutottak – az AFP több ilyen állításról is bebizonyította hogy nem voltak igazak. Ilyenek voltak például a gyerekek eutanáziájáról szóló hamis állítások, vagy a hidroxiklorokin nevű állítólagos Covid-gyógyszerről szóló félrevezető állítások.

2021-ben a Rágalmazásellenes Liga (ADL) Carlson kirúgását követelte, miután a műsorvezető vehemensen a védelmébe vette a "nagy népességcsere-elméletét", azt a gyűlöletkeltő elképzelést, amely szerint a fehéreket bevándorlókra és színesbőrűekre akarják lecserélni.

"Félreértés ne essék: ezek veszélyes dolgok" – írta akkor az ADL a Fox News vezérigazgatójának címzett nyílt levelében. Az ADL arra figyelmeztetett, hogy a népességcsere-elmélet ideológiai is közre játszhatott az országban elkövetett sorozatos fegyveres tömeggyilkosságokban, mivel feltüzelte a potenciális elkövetőket.

"Az, hogy Carlson teljes mértékben felkarolta a fehér felsőbbrendűségre épülő csereelméletet [... ] valamint a rasszista témákra tett visszatérő utalásai a korábbi műsorokban túl messzire vezetnek" – írta az ADL.

Carlson 2023. április 24-i távozásának híre támogató reakciók sorát váltotta ki jobboldali politikusok, médiaszemélyiségek és az összeesküvés-elmélet hívők körében. Az oltásellenes propagandista Robert F. Kennedy Jr. "lélegzetelállítóan bátornak" nevezte Carlsont és a tévés távozását ahhoz kötötte, hogy az nemrég kikelt az oltások ellen a műsorában. Kennedy nem szolgáltatott bizonyítékot erre az állítására.

2023. április 27-ig a Fox News nem adott hivatalos magyarázatot Carlson hirtelen távozására, de az amerikai lapok a távozást egy, a Fox News korábbi producere, Abby Grossberg által benyújtott perrel hozták összefüggésbe. Grossberg azt állította, hogy Carlson ellenséges és diszkriminatív munkahelyi kultúrát teremtett a Foxnál.

"Tucker távozása a Fox-tól leginkább azok miatt figyelemre méltó, amiket megúszott, és hogy milyen hosszú ideig tudta megúszni" – mondta Carusone. "Ha valami, akkor [Carlson] regnálása azt mutatja, hogy a Fox mennyire elkötelezett a hazugság és a szélsőségesség mellett".

2023. április 19-én a Fox peren kívül beleegyezett, hogy 787,5 millió dollárt fizet a Dominion szavazatszámláló gépeket üzemeltető vállalatnak. A Dominion azok miatt a hamis állítások miatt perelte be a csatornát, amelyek szerint a 2020-as választásokat elcsalták, és így nyert Joe Biden Donald Trumppal szemben.

"Magyarország népe veled van”

Orbán Balázs, Orbán Viktor politikai igazgatója a Twitteren reagált Carlson távozására, megköszönve neki, hogy "rendíthetetlen tisztességével aranystandardot állított fel az újságírásban".

“Magyarország népe veled van” – írta a bejegyzésben Orbán Balázs, aki 2023. április 20-án Carlson műsorának vendége volt.

Orbán Balázs egy videót is megosztott Tucker Carlson a jelentős kormányzati támogatásban részesülő Mathias Corvinus Collegium 2021-es eseményén elmondott beszédéről.

Carslon a beszédében, amelynek részeit a közmédia is leadta, így jellemezte Magyarországot: "A csendes, boldog egyszerűség. A tisztaság. A rend. A társadalom nyitottsága. A bűnözés hiánya. A határok védelme."

A televiziós 2021-ben egy hetet töltött Magyarországon. A látogatás során Carlsont a Magyar Honvédség helikopterével a déli határkerítéshez is elvitték. Tudósításában Carlson méltatta a magyar kormány bevándorlásellenes politikáját.

A látogatás alatt Carlson interjút készíthetett magával Orbán Viktorral is a Karmelita kolostorban, egy olyan lehetőség, amiről a kormány által "barátságtalannak" minősített magyar újságírók csak álmodhatnak.