Ezek az autók az üzemeltető cég tevékenységének leállítása, és nem akkumulátorproblémák miatt kerültek egy mezőre

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Szüntelenül terjed az interneten egy kép, amin sérült autókat látni egy franciaországi mezőn. A fotót számos nyelven, köztük magyarul is azzal a hamis állítással terjesztik, miszerint a képen szereplő autóknak "ugyanaz a problémája volt": elromlott az akkumulátoruk, és többé nem lehet őket feltölteni. A poszt azt is állítja, hogy az autók most elhagyatottan állnak, és az akkumulátoraik szennyezik a környezetet. De ez nem igaz: a képen olyan sérült elektromos autókat látni, amik azután kerültek a mezőre, hogy a tulajdonosukkal, egy párizsi autómegosztó-céggel szerződést bontottak. A járművek nem akkumulátorhiba miatt kerültek a mezőre, ráadásul a helyi hatóságok megerősítették, hogy az autókból eltávolították a telepet, mielőtt a parkolóba kerültek. A hatóságok azt is elmondták az AFP-nek, hogy a járművek már 2021 óta nincsenek a képen látható réten.

"Ez egy hulladéklerakó Párizs közelében, ahol több száz elektromos meghajtású autó áll" – olvasható egy magyar Facebookon-posztban, amit a 2022. április 19-i közzététele óta több mint 2200 alkalommal osztottak meg. A poszt még 2023 áprilisában is aktívan terjedt a közösségi médiában.

A bejegyzés azt állítja, hogy az autók Párizs város tulajdonát képezik. "Mindegyiknek ugyanaz a problémája, .... az akkumulátor cellák tönkrementek és ki kellene őket cserélni" – írja a szöveg. A Facebook-poszt szerint azért nem cserélik ki a képen látható autók akkumulátorait, mert "az akkumulátorok majdnem kétszer annyiba kerülnek, mint egy új autó, másodszor pedig egyetlen hulladéklerakó vagy hulladék-újrahasznosító üzem sem engedi meg, hogy az akkumulátorokat ott elhelyezzék. Tehát ezek a zöld elektromos meseautók mind egy használaton kívüli földterületen állnak, miközben az akkumulátoraikból mérgező anyagok szivárognak a talajba.”

Néhányan felháborodásuknak adtak hangot a kommentekben a mezőre kirakott autók miatt, viszont sok olyan felhasználó is volt, aki hiteles forrásokkal bemutatta, hogy a bejegyzésben szereplő állítás nem igaz.

A képen látható autók egy Bolloré nevű cég flottájához tartoztak, a cégnek 2018-ban lejárt a Párizsban végzett fuvarmegosztásra vonatkozó szerződése. Az autók egy része ezután Romorantin városába került.

A jobb állapotú járműveket magánszemélyeknek adták el. Azokat az autókat viszont, amik már túlságosan megrongálódtak, egy parkolóba helyezték el, ahol arra vártak, hogy szétszereljék és újrahasznosítsák őket. A helyi hatóságok már 2022-ben elmondták az AFP kérdésére, hogy az autók 2021 óta nincsenek a kérdéses helyen. A helyi hatóságok és több szemtanú is azt mondta akkoriban a médiának, hogy a járműveket eleve akkumulátor nélkül tárolták. Ráadásul az az állítás is félrevezető, hogy az elektromos autók akkumulátorait ne lehetne újrahasznosítani vagy tárolni.

Egy magyar Facebook-bejegyzés a félrevezető állítással. A képernyőmentés 2023. április 26-án készült.

Hasonló félrevezető állítások legalább 2021 óta terjednek különböző nyelveken, például angolul, spanyolul és németül. A félrevezető állítás horvátul is terjedt, és az AFP belgrádi tényellenőrző csoportja 2022-ben cáfolta azt.

Az autók egy olyan fuvarmegosztó-céghez tartoztak, ami beszüntette a tevékenységét

A Google fordított képkeresése azt mutatja, hogy az autókról készült fotók a jelek szerint először 2021 márciusában jelentek meg egy, az elektromos autóknak szentelt Facebook-oldalon. Az oldal bejegyzése azon sajnálkozott, hogy az autók dicstelenül Romorantinban, egy Franciaország közepén fekvő városban végezték a karrierjüket.

A francia közösségi média felhasználók tovább osztották a képeket, és hozzátették, hogy az autók az Autolib' flottájához tartoztak. Az Autolib’ egy 2011 és 2018 között üzemelő autómegosztó szolgáltatás volt Párizsban. A közösségi médiában megosztott fotón az autók oldalán látható egy francia felirat, a szolgáltatás szlogenje: "Libre comme l'air".

Az AFP fotósa, Eric Piermont által készített fotó az Autolib elektromos autóról Párizsban 2012-ben (balra), és a 2a félrevezető Facebook-bejegyzés 2023. április 25-i képernyőmentése (jobbra).

Az autókat 2018 nyarán távolították el a francia fővárosból, miután megrekedtek a párizsi kormány és a Bolloré között a tárgyalások a veszteséges autómegosztó rendszer adósságának rendezéséről. A flottát alkotó 4000 "Bluecart" (amiket Párizsban Autolib’ néven ismertek) elszállították a fővárosból. Erről a francia és a nemzetközi média, köztük az AFP is részletesen beszámolt.

Tehát az autókat a szolgáltatás megszűnése miatt távolították el, nem pedig egy kiterjedt akkumulátor-meghibásodás miatt.

Az autók akkumulátor nélkül parkoltak, és már elszállították őket

A médiabeszámolók szerint a flotta egy részét Romorantinba küldték, majd az autókat különböző cégek vásárolták meg különféle célokra. A Facebookon megosztott fotókon látható autók a füvön parkolnak és láthatóan sérültek. Az AFP 2021 márciusában járt a helyszínen, akkor arról írtunk, hogy az Atis Production céghez tartozó járművek "láthatóan nem azonnali értékesítésre vannak szánva".

A Facebookon terjedő képeken látható füves mezőn "körülbelül 990 jármű állt, mind akkumulátor nélkül" – mondta a képekről a Centre-Val de Loire-i Regionális Környezetvédelmi Igazgatóság (DREAL) az AFP kérdésére 2021 márciusában. "A közösségi médiában megosztott fotókon látható helyszín az a füves terület, ahol az akkumulátor nélküli járművek állomásoznak" – erősítette meg egy szóvivő.

A helyi önkormányzati szerv, amelyhez a mező tartozik, 2022-ben közölte az AFP-vel, hogy az autók időközben eltűntek, így a közösségi médiában megosztott fotók már nem az aktuális állapotot mutatják. "Az Autolib' járművei már nincsenek a mezőn, és a helyszínt tavaly óta kiürítették" – erősítette meg Fadhila Smatel, a Romorantinai és Monestois-i Önkormányzatok Szövetségének (CCRM) szóvivője 2022. június 23-án az AFP-nek küldött e-mailben.

Azt is megerősítette, hogy az autók "távozása után nem észleltek szennyezést".

A La Nouvelle République című helyi lap 2021 októberében szintén beszámolt róla, hogy a mezőn parkoló autókat elszállították.

A flotta más járműveit működő akkumulátorral értékesítették tovább

A Romorantinba küldött flotta egy része még jó állapotban volt, és azért vásárolták meg őket, hogy magánfelhasználásra továbbadják őket. Az Autopuzz, az autókat továbbértékesítésre megvásárló cég elmondta az AFP-nek, hogy a járművek egy részét megvásárolták, és a környéken lévő egykori autógyár parkolójában tároltak őket (nem a Facebook-bejegyzésekben szereplő képen látható helyszínen).

Azóta azonban ezeket az autókat is mind eladták vagy más telephelyükre szállították. "Majdnem egy évvel ezelőtt elhagytuk a helyet" – mondta Guillaume Ramirez, az Autopuzz igazgatója egy 2022. június 28-i telefonbeszélgetésben. Ramirez elmondása szerint mostanra "közel 3000" Bluecart adtak el.

A La Nouvelle Republique című újság 2021 októberében azt is közölte, hogy az Autopuzz tulajdonában maradt összes autót elszállították.

Néhány más autót a Caravec nevű cég értékesített 2018-ban – számolt be akkor az AFP. "Először a roncstelepre szánták őket, úgy volt, hogy újra összeszerelik őket. Nagyon szerettük volna elkerülni, hogy kárba vesszenek, ráadásul környezetbarát módon, ezért úgy döntöttünk, hogy újra formába hozzuk és eladjuk őket" – mondta az AFP-nek az AFP videójában Charlotte Cavarec, az autóértékesítő társvezetője:

"Egyik autó sem azért került oda, mert valami általános technológiai problémája lett volna" – mondta Fabricio Protti, a járműveket gyártó és kezelésüket felügyelő francia Bolloré cég vezérigazgató-helyettese az AFP-nek 2021. május 18-án.

A kocsikat 2018 nyarán vitték el a francia fővárosból, miután a párizsi kormány és a Bolloré közötti tárgyalások megrekedtek – mondta Protti. Protti elmondása szerint ez az egyetlen oka annak, hogy az autók a mezőn kötöttek ki. A vezérigazgató-helyettes hozzátette, hogy a kocsik nagy részét közvetítőkön keresztül adták el egyéni használatra, míg a képeken látható autókat alkatrészként értékesítették.

Az Atis Production, amely a mezőn parkoló autók tulajdonosa volt, egy olyan üzemet is működtetett, amely szétszerelte az autókat az alkatrészekért, amiket ezután egy másik, aszfaltozott területen, ugyanabban a romorantini ipari övezetben használtak fel. A Loir-et-Cher prefektúra 2020 júliusában végzett ellenőrzése során kiderült, hogy ez a tevékenység nem volt bejegyezve, és a vállalatot még abban a hónapban rendeletben kötelezték a papírok rendezésére.

A prefektúra rámutatott bizonyos tárolási körülményekkel kapcsolatos problémákra is, kiemelve különösen a négy raklapnyi akkumulátor jelenlétét, amelyeket a szabadban, az időjárástól nem védve helyeztek el az aszfaltozott telephelyen (nem a mezőn).

A rendelet egy "incidensre" is felhívta a figyelmet, amely egy akkumulátorral felszerelt járművet érintett ugyanezen a telephelyen. "A jármű akkumulátorát egy markoló megrongálta" – közölte a prefektúra Regionális Környezetvédelmi, Tervezési és Lakásügyi Igazgatósága (DREAL) az AFP-vel. A DREAL elmondása szerint "nem keletkezett tűz" és "nem okozott szennyezést ez az incidens".

Ami a prefektúra által 2020 júliusában jelzett többi problémát illeti, a DREAL szerint egy 2021. januári ellenőrzés során a hatóságnak "lehetősége volt ellenőrizni a rendelet által előírt intézkedések többségének betartását".

“Csak a már használhatatlan járművek elszállításának véglegesítése volt hátra", amit "néhány nappal később" végre is hajtottak a regionális hatóság szerint. Egy másik, 2021 májusában végzett ellenőrzés "kimutatta, hogy a használhatatlan járművek szétszerelésével és tárolásával kapcsolatos tevékenységeket leállították".

Az elektromos elemek újrahasznosíthatók és tárolhatók

Bár sokan az elektromos autókat tartják a környezetbarát közlekedés jövőjének, az ezeket működtető akkumulátorok gyártása messze nem környezetbarát – a lítium földből való kinyerése nemcsak a bányászott földet és talajt károsítja, de a folyamat nagyon vízigényes is, ezért folyamatosan új és hatékonyabb módszereket kutatnak az akkumulátorok újrahasznosítására.

Az Európai Unió 2035-től kezdve betiltja a fosszilis üzemanyaggal működő új autók értékesítését, miután az európai parlamenti képviselők 2023 februárjában új törvényt hagytak jóvá, amely az elektromos járművek gyors és széleskörű elterjedését szorgalmazza. Ehhez új technológiára és az iparág gyors alkalmazkodására lesz szükség, többek között az elektromos járművek akkumulátorainak újrafelhasználására és újrahasznosítására.

Bár ezek új fejlesztések, hamis az az állítás, hogy az akkumulátorokat sehol a világon nem távolítják el, tárolják vagy hasznosítják újra, ahogyan azt a poszt állítja. Az akkumulátorok biztonságos eltávolítására és tárolására irányuló tevékenységek az EV-piaccal együtt fejlődnek. Még Romorantinban is végeznek ilyen tevékenységet, ahol az Autolib elektromos autók parkoltak, amint az a lenti AFP-képen is látható:

Egy munkás eltávolítja egy elhasználódott Citroen Ami elektromos jármű akkumulátorát a közép-franciaországi Romorantinban található Indra Automobile Recycling létesítményben 2021. szeptember 9-én. ( AFP / Eric PIERMONT)

Az Európai Bizottság szerint “évente körülbelül 800 000 tonna autóipari akkumulátor, 190 000 tonna ipari akkumulátor és 160 000 tonna fogyasztói akkumulátor kerül az Európai Unióba".

Ezeket az akkumulátorokat és a összetevőik egy részét újra lehet hasznosítani és újra is hasznosítják őket. Egy internetes keresés gyorsan megmutatja, hogy a világon számos vállalat foglalkozik az elektromos autókból származó akkumulátorok újrahasznosításával, amint arról a média is beszámolt, például itt, itt és itt.

"Ma Európában számos vállalat foglalkozik akkumulátorok újrahasznosításával (Valdi, Glencore, Umicore, Accurec, Northvolt stb.), amelyek mindegyike akár évi 20 000 tonna akkumulátor újrahasznosítására is képes. A kapacitások még mindig alacsonyak, mivel a feldolgozandó mennyiségek is, de az akkumulátor-újrahasznosító üzemek projektjei feljövőben vannak, különösen Németországban"– mondta Maeva Philippot, a Vrije Universiteit Brussel Villamosmérnöki és Energetikai Tanszékének az elektromos járművek akkumulátorainak környezeti hatásaival foglalkozó PhD kutatója az AFP-nek 2022. június 23-i e-mailben.

Philippot rámutatott az elektromos akkumulátorok használatára, újrafelhasználására és újrafeldolgozására vonatkozó, már létező uniós szabályozásokra is. Az Európai Bizottság 2020-ban új rendeletre tett javaslatot. Ez "kötelező követelményeket javasol az EU piacán forgalomba hozott valamennyi akkumulátorra (azaz ipari, gépjármű-, elektromos jármű- és hordozható akkumulátorra)", az EU "Green Deal"-jének a részeként, amelynek célja, hogy 2050-re klímasemlegességet érjen el. A javaslatot 2022-ben elfogadták.

Az új törvény hatályba lépését követően 2024-től fokozatosan bevezetésre kerülnek a szén-dioxid-kibocsátásra, az újrahasznosított tartalom arányára, valamint a teljesítményre és a tartósságra vonatkozó fenntarthatósági követelmények, különböző kvótákkal szabályozva, hogy a régi berendezések hány százalékát kell újrahasznosítani.

Fordítás és adaptáció:
Energetika