Ez a videó, amin Joe Biden Rishi Sunakkal találkozik, szerkesztett

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Terjed a közösségi médiában egy felvétel, amin állítólag azt látni, hogy Joe Biden amerikai elnök 2023. április 11-én belfasti látogatása során nem ismeri fel és félretolja Rishi Sunak brit miniszterelnököt. De ezek a félrevezető állítások egy szerkesztett videón alapulnak, amelyből kivágták azt a részt, ahol a két vezető kézfogása és beszélgetése látható.

"Belfastba érkezve Biden nem ismerte fel Nagy-Britannia miniszterelnökét, és ellökte magától a "fiút", hogy üdvözölje az ősz hajú katonát" – olvasható egy magyar Facebook-bejegyzésben, amit 2023. április 12-e óta már több tucat felhasználó megosztott a közösségi oldalon. A bejegyzéshez egy félrevezetően megvágott videót csatoltak, amin a két vezetőt látni. Ugyanez a félrevezető videó több nyelven, többek között hollandul, angolul és németül is terjedni kezdett, miközben az amerikai elnök Írországban folytatta tengerentúli körútját.

Egy Facebook-poszt a félrevezető videóval. A képernyőmentés 2023. május 5-én készült.

Az az állítás azonban, hogy Biden ignorálta volna Sunakot, amikor leszállt Észak-Írországban félrevezető. A félrevezető állítás egy olyan videón alapul, amelyet úgy szerkesztettek meg, hogy abból kimaradt, ahogy a két politikus üdvözli egymást és kezet fognak.

"A felvételt tisztességtelenül manipulálták" – mondta el Andrew Bates, a Fehér Ház helyettes sajtótitkára az AFP-nek április 13-án emailben.

A videó a közösségi médiában terjedő változata a Sky News YouTube-csatornáján található, Biden érkezéséről készült felvételből származik, amelyekből kimaradt, ahogyan a két vezető köszönti egymást.

A Sky News azonban közzétett egy másik videót is a honlapján, amin azt is látni, ahogyan a két vezető beszél egymással. Utóbbi videóban látni, ahogyan Biden kezet ráz Sunakkal, és néhány másodpercig beszél hozzá, mielőtt a többi a kifutón várakozó emberhez fordulna. A videó címe: "Joe Biden amerikai elnök és Rishi Sunak brit miniszterelnök kezet fog".

Ez a jelenet a Sky News a Twitteren megosztott videóján is látszik, amin az is látható, ahogy Biden és Sunak a köszöntés után az aszfalton beszélgetnek:

A vezetők találkozásáról más csatornák, köztük a C-SPAN is publikáltak felvételeket. Az AFP szintén készített fotókat és videót Biden látogatásáról.

Biden és Sunak korábban már többször találkozott egymással, többek között márciusban Kaliforniában. Az április 12-i belfasti találkozó után Sunak azt mondta, hogy a két nemzet közötti kapcsolat "nagyszerű állapotban van".

Az AFP korábban már több alkalommal is cáfolt olyan félrevezető képeket és videókat, amiknek Joe Biden volt a célpontja.

2023. május 5. Hozzáadásra került egy kép a félrevezető bejegyzésről.
Fordítás és adaptáció:
AMERIKAI POLITIKA