Manipulált fotó terjed az interneten Joe Bidenről és Volodimir Zelenszkijről

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Volodimir Zelenszkij 2022. december 21-i washingtoni útja után terjedni kezdett a közösségi oldalakon egy kép, amin Joe Biden amerikai elnök látható, amint kezét látszólag az ukrán elnök fenekére teszi. A képet azonban digitálisan manipulálták; az eredeti fotón és a látogatásról készült más felvételeken Biden keze Zelenszkij hátán látható, és a Fehér Ház szóvivője megerősítette, hogy az interneten keringő változat "manipulált".

Több mint 250 magyar felhasználó osztott meg egy olyan képet, amelyen állítólag Joe Biden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fenekére teszi a kezét. A manipulált képet 2022. december 22-én megosztotta Bede Zsolt, a Vadhajtások nevű szélsőjobboldali hírportál újságírója, valamint Boldog István volt fideszes országgyűlési képviselő is. A kommentek között egyes felhasználók hozzászólásai – olyan megjegyzésekkel, mint "gusztustalan", "ez nagyon gáz", vagy "beteg állatok, mindjárt hányok" – arra utalnak, sokan elhitték, hogy a manipulált kép valódi.

Ugyanez a hamis kép terjedni kezdett már a Twitteren, a Telegramon és az Instagramon is, több nyelven és országban, többek között az Egyesült Királyságban, Kanadában, Ausztráliában és Indiában.

Egy másik, a Twitterre feltöltött változat, amelyen látszólag Joe Biden és a First Lady Jill Biden is Zelenszkij fenekét fogdossa, több mint 1500 upvote-ot kapott a szélsőjobboldali "The Donald" fórumon.

A hamis kép a Facebookon. A képernyőmentés 2022. december 27-én készült.

A Fehér Házban tett látogatás volt Zelenszkij első hivatalos külföldi útja azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában lerohanta Ukrajnát, és egy olyan hosszú hónapok óta tartó háborút robbantott ki, amely már sok ezer életet követelt, és a világgazdaságnak is súlyos károkat okozott. Zelenszkij felszólalt az amerikai Kongresszusban, Joe Biden amerikai elnök pedig ígéretet tett arra, hogy a háború sújtotta ország "soha nem marad egyedül" Oroszország agressziójával szemben.

Tehát a találkozó megtörtént, de a két politikust ábrázoló képet manipulálták.

A Zelenszkij látogatásáról készült fotók, videók és közösségi média-bejegyzések átnézése után az AFP kiderítette, hogy az eredeti képet (amin Joe Biden nem fogja Zelenszkij fenekét) Jill Biden tette közzé december 21-én a Facebookon és a Twitteren. A képen az amerikai elnök és felesége látható, ahogyan a kezüket Zelenszkij hátán nyugtatják, miközben mindhárman a Washington-emlékmű felé néznek.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, Sean Savett az AFP-nek küldött e-mailben megerősítette, hogy a Jill Biden által közzétett fotó az eredeti, valamint hogy az interneten terjedő fotó "egy photoshoppolt, manipulált kép".

A módosított változatot közelebbről megnézve látható, hogy Joe Biden hüvelykujjának hegyét – amely az eredeti fotón a felesége kisujja alatt pihen – levágták a szerkesztés során.

A Jill Biden Twitter-oldalán megosztott eredeti képen látni, hogy Joe Biden hüvelykujja Jill Biden kisujja alatt van. A zöld kört az AFP adta hozzá. A képernyőmentés 2022. december 23-án készült.
Az interneten terjedő hamis képen látni, hogy a szerkesztés közben Joe Biden hüvelykujjának a hegye az eredeti helyen maradt. A rózsaszín köröket az AFP adta a képhez. A képernyőmentés 2022. december 23-án készült.

 

 

Az AFP felvételei és az eseményről készült képek azt mutatják, hogy az amerikai elnök nem fogdosta Zelenszkijt.

Joe Biden amerikai elnök és Jill Biden first lady üdvözli Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a Fehér Házban Washingtonban 2022. december 21-én. ( AFP / OLIVIER DOULIERY)
Joe Biden amerikai elnök és Jill Biden first lady üdvözli Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a Fehér Házban Washingtonban 2022. december 21-én. ( AFP / Brendan SMIALOWSKI)

 

 

Joe Biden és Voldimir Zelenszkij mindketten visszatérő célpontjai a hamis és megtévesztő állításoknak. Ebben a cikkben például azt az állítást cáfolta az AFP, hogy Joe Biden fordítva rakott fel egy kitüntetést egy veteránra. Ebben a tényellenőrzésben pedig egy hamis videónak jártunk utána, amin állítólag kokaint lehetett látni Zelenszkij asztalán.

Fordítás és adaptáció:
Ukrán-orosz konfliktus AMERIKAI POLITIKA