Ezt a Julian Assange-ról készült virális képet mesterséges intelligencia generálta

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

A WikiLeaks alapítója, Julian Assange 2019 óta börtönben van az Egyesült Királyságban. Az Egyesült Államokban kémkedéssel vádolt férfi a kiadatása ellen harcol. Jogvédő csoportok rendszeresen elítélik a fogva tartását. Miközben a szabadon bocsátásáért folytatott kampány fokozódik, március vége óta több nyelven is széles körben terjedni kezdett a közösségi oldalakon egy kép, amely látszólag ziláltan és erőtlenül ábrázolja Assange-ot egy börtöncellában. A képet azonban mesterséges intelligenciával készítették, amint azt Julian Assange felesége, és a kiszabadításáért kampányoló csoport is megerősítették az AFP-nek. Egy közösségi média felhasználó, aki megosztotta a képet, az AFP-nek azt mondta, hogy ő maga készítette azt.

"A megjelent legutolsó fotó Julian Assange-ról. Ezt tette az Egyesült Államok és a Nyugat Julian Assange-gal, amiért beszámolt az igazságról" – olvasható egy magyar Facebook-bejegyzésben, amit 2023. április 1-jei megjelenése óta 134 felhasználó osztott meg.

A poszthoz egy képet csatoltak, amin Assange csukott szemmel fekszik egy ágyon egy csempézett szobában, foltos fehér köpenyt viselve. Emellett a posztban egy régebbi képet is láthatunk Assange-ról, ami úgy tűnik, hogy egy 2013-as művészeti projektből származik, amelyet Assange támogatására készítettek.

A megtévesztő kép más nyelveken, például görögül, franciául, spanyolul, angolul, németül, lengyelül és hollandul is terjedni kezdett már a közösségi médiában olyan hozzászólások társaságában, amik a fogva tartás körülményeit bírálták vagy Assange egészségéért aggódtak. Egyes hozzászólások a képet "kiszivárgott képnek” nevezik.

Egy magyar Facebook-poszt a hamis képpel a bal oldalon. A képernyőkép 2023. május 9-én készült.

Részletek, amik arra utalnak, hogy a virális képet mesterséges intelligencia segítségével hozták létre

A képet közelebbről megvizsgálva néhány olyan dologra is felfigyelhetünk, amik kétségessé teszik, hogy a kép tényleg egy hiteles Julian Assange-ról készült fotó. Amint azt ebben a AFP Ténykérdés cikkben részleteztük, a mesterséges intelligencia által generált képeken gyakran találhatóak olyan nyomok, amelyek segíthetnek felismerni az ilyen anyagokat.

Ebben az esetben az arc bizonyos részletei, beleértve Assange egyik szemhéjának hangsúlyos ráncát, az orrán lévő fehér foltot, valamint a ruházatának nem megfelelő anyaga és a háttérben lévő csempézett falak szemcsés megjelenése, mind generált képre utalnak.

Ezen kívül átlósan egy vízjelet is látni, amelyen az áll: "A fotó 'E' tulajdona", amint azt egyes francia felhasználók is észrevették a közösségi médiában. Az említett poszt alatt arra is felhívták a figyelmet, hogy Assange hajának és fülének részletei is arra utalnak, hogy digitálisan készült a kép. Az AFP az alábbiakban zöld keretekkel kiemelte a fotó néhány olyan aspektusát, amelyek arra utalnak, hogy az nem hiteles:

Vizuális támpontok a hamis képen, amelyet egy magyar felhasználó osztott meg. A képernyőkép 2023. május 9-én készült. Az AFP által hozzáadott zöld jelölések.

Egy fordított képkeresés segítségével sikerült megtalálni a kép legkorábbi előfordulásait. Ezek között szerepel egy "The Errant Friend" nevű Twitter-felhasználó bejegyzése, aki március 30-án tette közzé a képet egy Assange kiszabadítására irányuló felhívással együtt.

Ez a fiók más mesterséges intelligencia által generált képeket is közzétett már, például egy képet Donald Trumpról, amint térdelve imádkozik. Március 17-én ugyanez a Twitter-felhasználó már posztolt egy másik képet Julian Assange-ról, amin azt látni, ahogyan a férfi egy cellának látszó helyen ül. Ezen a képen is ugyanaz az angol vízjel olvasható: "Photo property of 'E'".

Pillanatkép egy régebbi tweetről, amely egy AI által generált képet ábrázol Julian Assange-ról. A képernyőmentés 2023. április 4-én készült.

2023. március 31-én egy "E" nevű Telegram-csatorna "bátorítónak" nevezte, hogy a kép "hipervirális" módon terjedni kezdett, és azt írta, hogy ez volt a "szándék". Másnap "E" újabb üzenetet tett közzé a Telegramján, azt állítva, hogy a képet azért készítette, hogy "valósággá tegye Julian Assange szenvedését, amiről a beszámolók szóltak".

Az AFP a Twitter-fiókján keresztül elérte az "Errant Friend" nevű felhasználót, aki 2023. április 5-én azt válaszolta, hogy ő készítette a képet.

A felhasználó a Wikileaks alapítójának felszabadítását támogató, AssangeDAO nevű projekt "korábbi központi fejlesztőjeként" írta le magát, és azt állította, hogy a képet a "MidJourney, egy AI-alapú képalkotó program 5. verziójából" készítette. A felhasználó azt is hozzátette, hogy vízjellel látta el a képet, "hogy az emberek megértsék, honnan származik".

"Az volt a szándékom, hogy a dokumentált események alapján képet alkossak Julian helyzetéről" – tette hozzá a felhasználó.

“Errant Friend” több más médiumnak is azt nyilatkozta, hogy ő a kép szerzője, többek között az AP amerikai hírügynökségnek (archivált link), a Bild német médiumnak (archivált link) és a TF1 tényellenőrző csapatának (archivált link).

Assange felesége és támogatói szerint is mesterséges intelligencia generálta a képet

A WikiLeaks alapítóját támogató Don't Extradite Assange nevű bizottság 2023. április 4-én közölte az AFP-vel: "Az interneten keringő kép mesterséges intelligenciával generált kép, tehát nem valódi".

Stella Assange, Julian felesége, aki nem osztotta tovább a képet a közösségi oldalain, április 4-én megerősítette, hogy az nem hiteles.

"Úgy tudom, hogy a közösségi médiában mesterséges intelligenciával készült képek keringenek Julianról. Ha nem én osztom meg a képeket, akkor egyértelmű, hogy nem valódiak" – mondta Stella Assange az AFP-nek más újságírók jelenlétében április 4-én a délkelet-londoni, szigorúan őrzött Belmarsh börtön előtt, ahol a férjét fogva tartják .

A "Ne adjuk ki Assange-ot" bizottság az AFP-nek is elismételte az amerikaiak kiadatási kérelmével kapcsolatos aggályait, és azt mondták, hogy "embertelen körülmények között" tartják fogva a férfit a Belmarshban.

Julian Assange támogatói részt vesznek a "Karnevál Assange-ért" elnevezésű felvonuláson Londonban 2023. február 11-én. ( AFP / Susannah Ireland)

2023. április 4-én Christophe Deloire és Rebecca Vincent, a Riporterek Határok Nélkül (RSF) civil szervezet főtitkára és operatív igazgatója "nem léphetett be" a Belmarsh-ba, hogy meglátogassa Assange-ot, az előzetesen kiadott engedély ellenére sem, amint arról az AFP is beszámolt (archivált link).

A kép azután kezdett terjedni, hogy letartóztattak egy amerikai újságírót Oroszországban

Az Assange-ról készült kép röviddel azután terjedt el, hogy bejelentették Evan Gershkovich (archivált link), a Wall Street Journal moszkvai tudósítójának március 29-i letartóztatását.

A közösségi médiában egyes hozzászólások képmutatással vádolták a nyugati kormányokat, amiért Gershkovich szabadon bocsátását követelik, miközben Assange börtönben marad. Oroszország szintén hasonló üzenetet fogalmazott meg az ügy kapcsán.

Amikor Josep Borrell, az Európai Unió külügyi vezetője március 30-án Twitteren azt írta (archivált link), hogy "az orosz hatóságok ismét bebizonyították, hogy szisztematikusan semmibe veszik a sajtószabadságot", válaszul Gershkovich letartóztatására, Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője Telegramon arra kérte Borrellt (archivált link), hogy mutasson tiszteletet a sajtószabadság iránt azzal, hogy elítéli Julian Assange és Marat Kasem (archivált link), a Szputnyik lett szerkesztőjének letartóztatását is.

Assange több évtizedes börtönbüntetésre számíthat, ha kiadják az USA-nak

Az ausztrál állampolgárságú, jelenleg 51 éves Assange-t a brit rendőrség 2019-ben tartóztatta le, azóta a Belmarsh börtönben tartják fogva, miután hét évig Ecuador londoni nagykövetségén bujkált.

Assange fellebbezett a döntés ellen, hogy az Egyesült Királyság kiadja az Egyesült Államoknak, ahol bíróság elé kellene állnia, mert állítólag megsértette az amerikai kémkedési törvényt azzal, hogy 2010-ben katonai és diplomáciai aktákat tett közzé az afganisztáni és iraki háborúval kapcsolatban.

Több évtizedes börtönbüntetésre számíthat, ha bűnösnek találják.

2021 januárjában egy brit bíróság elutasította Julian Assange óvadék ellenében történő szabadlábra helyezési kérelmét, mivel úgy ítélte meg, hogy fennáll a szökés veszélye.

2022 november végén öt médium (a New York Times, a Guardian, az El Pais, a Le Monde és a Spiegel), amelyek együttműködtek Assange-zsal a WikiLeaks által megszerzett diplomáciai iratok kivonatainak közzétételében, felszólította az amerikai kormányt, hogy ejtse az Assange ellen felhozott vádakat, amint azt az AFP beszámolója (archivált link) is részletezi.

Fordítás és adaptáció: