A szakértők és hatóságok nem tekintik veszélyesnek ezt a zöldség- és gyümölcsbevonó anyagot

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

A közösségi médiában 2023 áprilisában több nyelven, köztük magyarul is terjedni kezdtek a posztok, amelyek egy Apeel nevű, állítólagosan káros ételbevonatra figyelmeztetnek. A bevonatot bizonyos gyümölcsök és zöldségek csomagolás nélküli forgalmazására használják. A félrevezető posztok egy terméktájékoztatót is linkelnek, ami állítólag az Apeel káros hatásait mutatja be. Ennek a terméktájékoztatónak azonban semmi köze az Apeel bevonathoz, a tájékoztató egy azonos nevű tisztítószerhez tartozik. A német fogyasztóvédelem, szakértők és az Európai Bizottság szerint is biztonságosak az Apeel bevonat összetevői.

Több ezer felhasználó osztotta meg az Apeel nevű élelmiszer bevonatról szóló bejegyzéseket németül a Facebookon, és hasonló tartalmú bejegyzéseket kezdtek terjedni franciául, angolul, csehül és magyarul is.

"Ne vásárolj és ne fogyassz azon élelmiszert amin az „Apeel“ felirat szerepel" – olvasható a félrevezető hozzászólásokban, amelyek azt állítják, hogy a bevonat nem lemosható és veszélyes.

A bejegyzések egy olyan terméktájékoztatóra hivatkoznak (egyes bejegyzések linkelik is), ami szemkárosodásról és bőrreakciókról ír egy Apeel nevű termék kapcsán. A bejegyzések azt is állítják, hogy az Apeel céget "Bill Gates és mások finanszíroznak", és a Világgazdasági Fórum támogatja.

Az egyik hozzászólás, ami azt állítja, hogy az Apeel mérgező. 2023. május 10-én készült képernyőkép.

Az AFP német tényellenőrző csapata azonban kiderítette, hogy ezek a figyelmeztetések egy félreértésből erednek: az emberek egy olyan tisztítószer terméktájékoztatóját linkelik be a posztok mellé, vagy hivatkoznak rá, aminek ugyanaz a neve, mint az Apeelnek. De a két terméknek semmi köze egymáshoz, és az Apeel bevonatot az európai hatóságok biztonságosnak tartják.

Az Apeel összetevői elérhetőek az interneten

Az Apeel bevonat az amerikai Apeel Sciences cég terméke. A vállalat szerint a bevonatot azért fejlesztették ki, hogy a gyümölcsök és zöldségek tovább frissek maradjanak, így kevesebb élelmiszer vesszen kárba, és csökkenjen az ételhulladék mennyisége. Európában is használják, Magyarországon például a Kifli online élelmiszerbolt kínálatában elérhető ilyen módon bevont narancs.

Ellentétben azzal, amit a közösségi médiában terjedő posztok állítanak, a vállalat a saját GYIK-oldalán leírja a bevonat összetevőit és működését. Az oldalon az olvasható, hogy az Apeel egy növényi alapú bevonat, amelyet a friss élelmiszerek termesztői, beszállítói és kiskereskedői használnak a termékek hosszabb ideig tartó frissen tartására.

A bevonat kizárólag tisztított mono- és digliceridekből áll, amelyek számos élelmiszerben jelen vannak. A mono- és diglicerideket különféle zsírsavakból és glicerinekből állítják elő.

A gyártó honlapja szerint az Apeel bevonat kizárólag olyan anyagokból készül, amelyek az emberek által már fogyasztott gyümölcsök és zöldségek héjában, magjában és pépjében megtalálhatóak. A védőréteg a nedvességet a terméken belül, az oxigént pedig kívül tartja, így lassítja az élelmiszerek romlását. A bevonat színtelen, szagtalan és íztelen, állítja a cég.

Az AFP nem talált arra utaló jelet, hogy az Apeel Sciences a honlapján olyan szöveg szerepelne, amely “kétség esetén” a termék megvásárlása ellen tesz javaslatot, ellentétben azzal, amit egyes online megosztott bejegyzések állítanak.

A honlapon csak egy megjegyzés található az allergiások számára, amely arra kéri őket, hogy vásárláskor keressék az Apeel-jelölést, vagy kérdezzék meg a kiskereskedőket, hogy a termékeket bevonták-e Apeellel. Jess Fitzgerald, az Apeel Sciences szóvivője 2023. április 20-án az AFP-nek azt nyilatkozta, hogy a vállalat honlapján nincs olyan nyilatkozat, mint amire a posztok utalnak.

Az igaz, hogy a bevonatot nehéz lemosni: a vállalat a honlapján azt írják, hogy bár a bevonat egy része vízzel és súrolással eltávolítható, az élelmiszerek megsérülhetnek a folyamat során.

A veszélyre vonatkozó figyelmeztetések egy másik termékre vonatkoznak

A félrevezető posztokban idézett terméktájékoztatónak semmi köze az Apeel élelmiszer-bevonatához. Ez már magának a dokumentumnak a közelebbi megtekintéséből is könnyen kikövetkeztethető.

A dokumentum tetején található logó és a cégadatok is azt mutatják, hogy nem az Apeel Sciences, hanem az Evans Vanodine, egy brit tisztítószergyártó cég terméktájékoztatójáról van szó. Több Evans Vanodine termék viseli az Apeel nevet, egy általános tisztítószert és egy narancs- vagy citrusillatú spray-tisztítószert is ezen a néven forgalmaznak.

A tisztítószereknek és az élelmiszerbevonatnak semmi közük egymáshoz. Maga az Evans Vanodine is figyelmeztet a honlapján: "Az Evans Apeel nem áll kapcsolatban az Apeel Sciences-szel, és nem szabad gyümölcsök és zöldségek tartósítására használni".

A dokumentumban szereplő, a lehetséges szemkárosodásra vagy allergiás bőrreakciókra vonatkozó figyelmeztetések valósak, de azok a tisztítószerekre vonatkoznak és nem az Apeel bevonatra.

Képernyőkép az Evan Vanodine féle Apeel termékoldaláról. A képernyőkép 2023. április 20-án készült.

Az Apeel Sciences szóvivője 2023. április 20-án az AFP-nek megerősítette, hogy a kérdéses terméktájékoztatónak semmi köze az élelmiszer-bevonathoz. A szóvivő elmondta, hogy a dokumentumban szereplő figyelmeztetések nem vonatkoznak az Apeelre, és az élelmiszer-bevonatot "tökéletesen biztonságosnak" nevezte.

A bevonat használata ártalmatlan

A Facebook-posztokban az Apeellel kezelt élelmiszerek Egyesült Államokban és Kanadában történő értékesítéséről is írnak. Az Apeel Sciences a honlapján azt írja, hogy a termék biztonságosan fogyasztható. A bevonatot alkotó mono- és digliceridek biztonságosságát többek között az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) is megerősítette – írják.

Az AFP 2023. április 19-i kérdésére a Health Canada, a kanadai egészségügyi minisztérium szóvivője elmondta, hogy Kanada már 2019-ben jóváhagyta az Apeelt gyümölcsök és zöldségek bevonására. A szóvivő hozzátette, hogy itt nem egy külön engedélyről van szó, a hatóság pusztán jelezte, hogy nem kifogásolják a termék bizonyos feltételek mellett történő használatát.

A kanadai egészségügy már korábban megvizsgálta a bevonatot és az összetevőit, és biztonságosnak találta azokat. A Health Canada szerint az Apeel összetevői "nem jelentenek egészségügyi kockázatot a fogyasztókra nézve". A hatóság a vizsgálatoknál azt is feltételezte, hogy a bevonatot elfogyasztják az élelmiszerrel együtt.

A német Verbraucherzentrale Berlin fogyasztóvédelmi szervezet 2023. április 18-án az AFP-nek azt is elmondta, hogy az Apeel-hez felhasznált eljárás már 2019 óta engedélyezett az Európai Unióban. Az összetevőkkel kapcsolatban a Verbraucherzentrale Berlin azt írta: "Az ehető zsírsavakból származó mono- és digliceridek az EU-ban engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok, amelyet más élelmiszerek előállításánál is használnak". Eddig azonban csak olyan élelmiszerekhez engedélyezték az EU-ban a bevonóanyagot, amelyek héját általában nem fogyasztják el, mint a narancs, az avokádó vagy a mangó, írta a szervezet az AFP-nek.

A fogyasztóvédelmi szervezet szerint továbbá "az olyan gyümölcsök fogyasztása, amelyek héját kezelték, szintén ártalmatlannak tekinthető". A fogyasztóvédelmi központ érthetetlennek nevezte a közösségi médiában megosztott szövegben felsorolt állítólagos veszélyeket az Apeelel kapcsolatban.

"Amennyiben a jövőben az engedélyt kiterjesztik azokra a gyümölcsökre és zöldségekre is, amelyeknek a héját is elfogyasztják, a védőréteg is fogyasztható lesz. A jóváhagyás még függőben van, azt csak széles körű tesztelés után adják meg"

A magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint a zsírsavak mono- és digliceridjeinek (E-471) engedélyezett felhasználási területei: reggeli gabonapelyhek, pékáruk, torták, jégkrémek, vajkrémek.

Az Európai Bizottság egyik tisztviselője 2023. április 27-én az AFP-nek elmondta, hogy az ehető zsírsavakból származó mono- és diglicerideket már több élelmiszerben is engedélyezték az EU-ban. Gyümölcsökön és zöldségeken már 2019 óta használhatók ezek az anyagok, ahogyan azt a vonatkozó uniós rendelet lehetővé teszi.

A rendelet szerint a friss élelmiszerek mono- és digliceridekkel történő bevonásával kapcsolatban az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) "arra a következtetésre jutott, hogy nincs szükség számszerű elfogadható napi bevitel előírásra”, és hogy “a zsírsavak mono- és digliceridjei (E 471) élelmiszer-adalékanyag a bejelentett felhasználási és felhasználási szintek mellett nem jelent biztonsági kockázatot". Az uniós rendelet ezeket az anyagokat azonban csak külsőleg, élelmiszereken történő felhasználásra szánja. A dokumentum szerint az anyagok várhatóan nem jutnak be a gyümölcsök belsejébe.

A német Verbraucherzentrale hozzátette, hogy helyesnek tartják, hogy a védőréteggel bevont élelmiszereket meg kell jelölni. "Ez nemcsak a mono- és digliceridekre, hanem például a méhviaszra és más adalékanyagokra is vonatkozik" – mondta el a Verbraucherzentrale Berlin.

Narancsok egy szupermarketben a Marseille melletti Septemes-les-Vallons-ban, 2022 novemberében. ( AFP / CHRISTOPHE SIMON)

Dominikus Kittemann, a németországi Weihenstephan-Triesdorfi Műszaki Egyetem Kertészeti és Élelmiszertechnológiai Karának professzora az AFP kérdésére 2023. április 17-én elmondta: "Az Apeel az úgynevezett ehető bevonatok közé tartozik, vagyis egyfajta ‘természetes ehető védőréteg’. Az alapötlet az, hogy megvédi a gyümölcsöt vagy terméket a transzspiráció és a gyümölcslégzés során végbemenő fiziológiai lebomlási folyamatok során fellépő nedvességveszteségtől".

Az Apeel által is használt mono- és diglicerideket széles körben használják az élelmiszeriparban, például pékáruk, csokoládé vagy margarin előállításához – mondta el Kittemann. A szakember nehezen tudná elképzelni, hogy az anyagok veszélyesek lennének, mint ahogyan azt a Facebook-posztok állítják.

A más gyártók által használt bevonatok általában szintén biológiai eredetű anyagokból állnak.

Jürgen König, a Bécsi Egyetem táplálkozástudományi professzora az AFP megkeresésére 2023. április 20-án elmondta: "Mivel ezek olyan anyagok, amelyek mind a természetben is előfordulnak, és a zsírok emésztése során is keletkeznek, bizonyítottan biztonságosak, és a bevitelüknek sincs határértéke".

Bár az Apeel állítása, miszerint a bevonat összetevői magvakat, héjat és pépet tartalmaznak, nem helytelen, "szigorúan véve ezek valószínűleg különböző zsíros növényekből származó zsírokból (trigliceridek) származnak" – pontosította König a termék leírását.

Az eltarthatósági időre és az árra gyakorolt hatás

A Facebook-posztok azt is állítják, hogy a bevonat befolyásolja a gyümölcsök és zöldségek árát. A Facebookon terjedő szövegben említett árak dollárban vannak megadva, ami arra utal, hogy a szöveg eredetileg nem Európából származik.

Ezzel kapcsolatban a Verbraucherzentrale Berlin azt írta, hogy az árképzés nagyon átláthatatlan, és számos tényezőtől függ, például az évszaktól és a terméshozamtól. "A magasabb áraknak sokféle oka lehet. Ezért nem lehet pontosan megállapítani, hogy a magasabb árak kizárólag a bevonási eljárás alkalmazásának köszönhetőek-e". Jelenleg azonban megfigyelhető, hogy az ilyen bevonattal ellátott termékek valamivel drágábbak, mint a bevonat nélküliek – közölte a Verbraucherzentrale.

A kiskereskedők akár még profitálhatnak is az alacsonyabb élelmiszer-veszteségekből, a Verbraucherzentrale Berlin szerint ez az előny a jelek szerint még nem jut el a fogyasztókhoz.

Jürgen König, a Bécsi Egyetem munkatársa elmondta, hogy bizonyos gyümölcsök és zöldségek felületkezelése már bevett gyakorlat. Hozzátette azonban, hogy ez nemcsak az Apeelre, hanem más termékekre is vonatkozik.

Maga az Apeel Sciences az AFP-nek azt írta, hogy "a termékek árát a kiskereskedő határozza meg, és azt különböző tényezők, például a költségek és a piaci erők határozzák meg. Ezért a fogyasztók tapasztalhatnak vagy nem tapasztalhatnak árkülönbséget a bevont és a nem bevont termékek között".

A berlini Verbraucherzentrale azt is megerősítette, hogy a bevonat meghosszabbíthatja az élelmiszer eltarthatóságát, mivel az érési folyamat lelassul. Azt azonban, hogy ez hogyan hat a tápanyagtartalomra, még tovább kell vizsgálni a szervezet szerint.

Elméletileg egy ilyen bevonat segíthet spórolni a műanyaggal. Jürgen König azonban rámutatott, hogy a módszer nem mindenhol működik, és nem nyújt különösebb védelmet a mechanikai igénybevétel ellen. "Egyes élelmiszerek, amelyekhez az Apeelt használják, eleve műanyag csomagolás nélkül érkeznek (például a banán), így ezzel nem spórolunk műanyagot" – mondta el a szakember.

A Gates Alapítvány támogatása

A Facebook-posztok azt is állítják, hogy állítólag Bill Gates és a Világgazdasági Fórum (WEF) támogatják az Apeel Sciences-t. Mind Gates, mind a WEF az összeesküvés-elméletek visszatérő célpontai. Egy visszatérő állítás, hogy Bill Gates a népesség csökkentését tervezi (itt, itt).

2015-ben a Bill és Melinda Gates Alapítvány közel 1 millió dollárral támogatta az Apeel Sciences-t. Az alapítvány honlapján az áll, hogy egy, a globális növekedés területén kiosztott támogatásról volt szó.

A Világgazdasági Fórum honlapja is ír az Apeel Sciencesről. A weboldalon többek között arról olvasni, hogy James Rogers, az Apeel Sciences alapítója részt vett a WEF 2020-as Young Global Leader programjában. Ez a program fiatal vezető beosztású embereknek segít kapcsolatokat kiépíteni.

Az Apeel honlapján az is szerepel, hogy a vállalatot 2018-ban a WEF úgynevezett technológiai úttörőjeként ismerték el, így a WEF globális befektetői közösségének tagja lett.

Kérdésünkre az Apeel Sciences a következőket nyilatkozta: "Az Apeel 2012-ben és 2015-ben kutatási támogatást kapott a Bill és Melinda Gates Alapítványtól, hogy megkezdje a növényi alapú védelmi technológia fejlesztését. (...) Jelenleg a Bill és Melinda Gates Alapítvány nem aktív befektetője az Apeel Sciencesnek".

Fordítás és adaptáció: